20 Nisan 2010 Salı

ÇİĞBÖREK


MALZEMELER
- 1 YUMURTA
- 1 SU BARDAĞI GLUTENSİZ UN
- 1,5 SU BARDAĞI PİRİNÇ UNU
- YARIM SU BARDAĞI MISIRUNU
- 1 KAŞIK SİRKE
- SU
İÇ MALZEMESİ
- 250 GR KIYMA
- 1 SOĞAN
- 3-4 DAL MAYDANOZ
- KARABİBER,TUZ
- YARIM ÇAY BARDAĞI SU
KIZARTMAK İÇİN SIVIYAĞ
YAPILIŞI
YUMURTA ,UN, SİRKE VE TUZ İLE HAMUR YOĞURULUR. BİR KENARDA DİNLENMEYE BIRAKILIR.
İÇ MALZEMESİ İÇİN SOĞAN RENDELENİR. KIYMA, KARABİBER VE TUZ İLE KARIŞTIRILIR. SU KATILARAK YUMUŞATILIR. HARCIN SULU OLMASI LEZZETİ ARTTIRIR.
HAMUR TEZGAHA ALINIP CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE PARÇALARA AYRILIR. HER BİR BEZE YUVARLATILARAK HAZIRLANIR.
BEZELER TEKER TEKER ALINIP MISIRUNU YARDIMIYLA 15-20 CM BÜYÜKLÜĞÜNDE AÇILIR.
AÇILAN HAMURUN YARISINA KAŞIKLA HARÇ SÜRÜLÜR. ALT KISMI ÜZERİNE KAPATILIR. (yarımay biçiminde) HARCIN SUYUNUN AKMAMASI İÇİN TABAKLA YADA TIRTILLA KENARLARI KESİLİR.
HAZIRLANAN BÖREKLER KIZGIN YAĞDA ARKALI ÖNLÜ KIZARTILIR. YAĞINI BIRAKMASI İÇİN HAVLU KAĞIT ÜZERİNE ÇIKARILIR.
AYRAN İLE SERVİS EDİLİR.
ESKİŞEHİR'E VE TATARLARA AİT OLAN BU BÖREK ORJİNALİNDE SU, TUZ VE UNDAN YAPILIR. BİZİM TARİF GLUTENSİZ OLDUĞU İÇİN FARKLI OLDU. UMARIM BEĞENİRSİNİZ.
AFİYET OLSUN.

7 yorum:

  1. allah razı olsun kızım hastalıgı yenı teshıs edıldı ve ben bır anne olarak kara kara dusunup cok uzuluyordum ne yapıcam ne pısırıcem ve bızde tatar kokenlı oldugumuz ıcın bıraz fazlaca hamurısı duskunuyuz ama vıldan hanım sızın sıtenızı kesfedınce cok cok coook mutlu oldum hersey var hersey yıyebılır ve herseyı denıyeceğim sıze cok tesekkur edıyorum ve bundan sonra en sıkı takıpcınız oluyorum :)))

    YanıtlaSil
  2. allah razı olsun vildan hanım.Benim kızıma yeni teşhis konuldu ve hamur işini cok seviyoruz.Bir anne olarak ne yapacağımı kara kara düşünüyordum tüm tarifler bizim damak tadımıza uygun.Özellikle bu tarifi görünce cok mutlu olduk.Çok teşekkür ediyoruzz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, güzel sözleriniz için teşekkürler. Her zaman söylerim mutfakta çareler tükenmez. Glutensiz de her şeyi yapabiliriz, yeterki istekli, olalım. Sevgiler..:))

      Sil
    2. Vildan abla merhaba. Esime de yeni Çölyak teshisi konuldu. Hamur isinde zaten normalde bile pek aram yoktu simdi hic yapamiyorum :))) olculeri birebir kullanmama ragmen hamurlarim cok fazla yapisiyo ne kadar un eklesem de kivami tutturamiyorum. Yapis yapis bi kivami oluyor. Elime yapistigi icin sekil de veremiyorm. Acaba normali bu swkilde mi ben mi beceremiyorum :(( saygilarimla.. ilknur sengoz

      Sil
    3. Merhaba canım, Öncelikle hiç canını sıkmıyorsun. Bunlar hep normal, ;) glutensiz unlar farklı olduğundan sürekli hamur yapanlar bile ilk başlarda zorlanıyor. Senin zaten hamur işiyle aran yokmuş daha kolay becerirsin. Niye mi? Bende öyleydim...
      Hayatında hiç hamur işiyle ilgilenmeyen ben, şimdi hamurlarla boğuşuyorum. İş başa düşünce oluyor.
      Öncelikle sıvı malzemeleri kaseye koy, sonra yavaş yavaş un ekleyerek yoğur. Hamur eline yapışmamalı. Hamur elinden ayrılana dek un ekleyerek yoğur. Glutensiz unları çok yoğurmak gerekiyor. Merak etme ve hemen pes etme. Sen yoğurdukça kıvama gelecektir. Kolay gelsin..:))

      Sil
  3. Vildan Hanım allah sizden razı olsun dert keder vermesin inşallah tarifleriniz muhteşem size bir sorum var hemen hemen her hamur işinde pirinç unu kullanıyorsunuz sebebi nedir merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım, pirinç unu da glutensiz un mısır unu gibi, patates unu gibi. Seçeneklerimiz oldukça az ve mümkün olduğunca lezzetli ve glutenliye yakın tatlar yakalamak istiyorum. Haklısın, özellikle kek ve pastalarda da güzel sonuçlar veriyor. Pirinç unu hamura yumuşaklık ve esneklik veriyor yani bir nevi gluten görevi gibi bu yüzden hamurlarımda çok kullanırım.

      Sil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...