3 Aralık 2011 Cumartesi

BUĞDAYSIZ AŞURE






Aşure Muharrem ayının onuncu günüdür. 2011 Aşure Miladi tarihi 5 Aralık Pazartesi gününe denk gelmektedir. Bütün islam ülkelerinde çeşitli tahılların bir araya gelmesi suretiyle aşure tatlısı yapılır. Bu tarihi olayların hatırlanması anlamında eşe dosta aşure yedirme geleneği devam eder. Bu ay pek çok insan aşure yapar ve dağıtır. 

Geçen sene aşuremi  burada karabuğday ile yapmıştım. Gayet güzelde olmuştu. Bu sene karabuğdayı bulamadım. Kabuklu pirinç ile denemeye karar verdim. İyikide öyle yapmışım. Harika bir aşure oldu. Kabuklu pirinç ıslatılıp haşlanınca buğdayı aratmadı. Konu komşuda  çok beğendi.
Hemen tarifini veriyorum. Mutlaka deneyin derim.



MALZEMELER

- 2 SU BARDAĞI KABUKLU PİRİNÇ
- 1 FİNCAN PİRİNÇ (KAHVE FİNCANI)
- 4 SU BARDAĞI ŞEKER
- 1 BARDAK FINDIK YADA CEVİZ İÇİ
- 1 SU BARDAĞI KURU FASULYE
- 1 SU BARDAĞI NOHUT
- 1 SU BARDAĞI KURU ÜZÜM
- 1 SU BARDAĞI KAYISI,İNCİR
- KARANFİL, TARÇIN ,SUSAM
- İSTEĞE BAĞLI 1 BARDAK SÜT YADA PORTAKAL SUYU

ÜST SÜSLEMESİ İÇİN

NAR TANELERİ, CEVİZ, FINDIK,TARCIN VS.





YAPILIŞI 

BİR GÜN ÖNCEDEN KABUKLU PİRİNÇ, KURU FASULYE VE NOHUT ISLANIR.
ERTESİ GÜN NOHUT VE FASULYE HAŞLANIR.
KABUKLU PİRİNÇ VE BİR FİNCAN PİRİNÇ DÜDÜKLÜYE KONUR.
ÜZERİNE 10 BARDAK SU İLAVE EDİLEREK 30 DAK. PİŞİRİLİR.
ATEŞTEN İNDİRDİKTEN SONRA İÇİNE NOHUT, FASULYE VE 4 BARDAK ŞEKER İLAVE EDİLİR.
BİR TARAFTA HAŞLANARAK ŞİŞİRİLMİŞ KURU ÜZÜM VE KAYISIDA İLAVE EDİLİR.
HEPSİ ATEŞTE KAYNAMAYA ALINIR.
BU AŞAMADA RENGİNİN AÇILMASINI İSTERSENİZ BİR BARDAK SÜT İLAVE EDEBİLİRSİNİZ.
SÜT ALERJİSİ OLANLAR BİR BARDAK PORTAKAL SUYU KATABİLİRLER.
BEN PORTAKALIN AROMASINI ÇOK SEVDİĞİM İÇİN PORTAKAL RENDESİDE KATIYORUM.
ATEŞTE BİRAZ KARIŞTIRIP,CEVİZ İLAVESİYLE ATEŞTEN İNDİRİYORUZ. 
KASELERE BOŞALTIP, ÜZERİ TARCIN, FINDIK VE NAR TANELERİ  İLE SÜSLENİR.

AFİYET OLSUN.





Kepekli Diyet Pirinç, Çeltiğin kavuzlarının tekniğine uygun soyulması ve ayıklanması sonucu elde edilir. Başka bir deyişle pirincin üzerinde kepek muhafaza edilir. Her pirinçten kepekli pirinç yapılmasına rağmen, baldo pirincin kepeklisi tercih edilir. Kepekli pirinçlerin rutubeti % 14´ün altında olmalıdır. Çünkü parlatılmış pirinçlerden daha çabuk bozulmaktadır.

Ambalajda diğer pirinçlere oranla daha kısa zamanda tüketilmesi veya bez torbaya konulması gerekmektedir. Kepekli pirinç, besleyicidir ve sağlık açısından tercih edilmektedir. Pişme süresi 45 dakikadır. Kendine has kokusu ve tadı vardır. Kepekli diyet pirincin küflü, kötü kokulu olmaması gerekmektedir. Çeltik kavuzu, toz, taş, toprak ve mandık (kırmızı çizgili tane) içermemelidir.

11 yorum:

  1. Nefisss görünüyor canım..
    Ellerine sağlık.
    Allah kabul etsin.

    YanıtlaSil
  2. pirinç veya kara buğday yerine ben çorbalık soyulmuş mısırla yapıyorum çok güzel oluyor isteyen deneyebilir fakat mısır biraz geç pişiyor aynı buğday gibi yiyenler beğeniyor deneyebilirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız mısır yarması ile yapan arkadaşlar var. Onunlada çok güzel oluyor. Elinize sağlık..:)

      Sil
  3. Vildan hanim merhaba kabuklu pirinç dediğimiz esmer pirinç yada kepekli pirinç hepsi aynimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabuklu pirinç işlem görmemiş pirinç oluyor. Kepekli hali yani.

      Sil
  4. Vildan Hanim,

    Duduklu tenceresiz pisirdigimde de ayni olcude mi su koymami onerirsiniz? Kabuklu pirincin pismesi cok daha uzun suruyor, bu yuzden suyu da artirmak gerekir diye dusundum. Sizin fikriniz ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, evet canım haklısın düdüklü tencerede olmazsa su kaybı olacaktır. En güzeli aynı miktarda su ile ateşe koymak pişme sürecinde gerekirse sıcak su ilavesi yapabilirsin. Kolay gelsin.:)

      Sil
  5. Dilara
    Merhaba vildan hanım,kuru meyve olarak hangi marka kullanıyorsunuz?Benim bildiğim kadarıyla tek bir marka var.Onunda inciri yok.Cevaplarsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzgünüm ben hazır almıyorum. Üreticiden alıyorum. Hazır ürünlerde derneklerin onay verdiğinin dışında öneremem.

      Sil
  6. Dilara
    Vildan hanım, cevapladığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Elimden geldiğince zevkle yardımcı olmaya çalışıyorum.

      Sil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...