19 Aralık 2013 Perşembe

FIRINDA GLUTENSİZ EKMEK


 Ekmek denemelerine devam..
Aslında niyetim keten tohumu ile yapmaktı ama keten tohumunu ıslamayı unuttum bu yüzden bu ekmek oldu...
Valla çok da güzel oldu.. Hamuruna sonradan kattığım kekik harika bir nefaset kazandırdı. Şiddetle tavsiye olunur.
İşin garip yanı evde çölyak olan benim sadece. Ekmeğin akıbetini sorarsanız bu somun ben yemeden bitti.....
Gelelim tarife..


MALZEMELER

* 1 cup Ilık süt
* 1 cup ılık su
* 3 cup un
* 2 yemek kaşığı zeytinyağ
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı maya
* 3 tatlı kaşığı toz şeker
* 1 çay kaşığı tuz.
* 2 yumurta
* birer yemek kaşığı kekik ve susam

YAPILIŞI

Ölçüler ekmek makinası için verilmiştir. 1 cup 1 su bardağına denk gelmektedir.

Makinada yapacak olanlar için;
Yukarıdaki malzemeler öncelikle sıvılar olmak üzere makinaya yerleştirilecek. En üste maya konularak makina çalıştırılacak. Makinaların hepsinde olan uyarı sesiyle kekik ve susam eklenecek. Bundan sonrası makinanın işi..

Fırında yapacak arkadaşlar için;
Kekik ve susam hariç tüm malzeme ile hamurumuzu yoğuruyoruz. 45 dk. mayalanmaya bırakıyoruz.
Mayalanan hamurumuza kekik ve susam ilave ederek tekrar yoğuruyoruz. Bu hamurdan iki somun çıkıyor.
Hamuru ikiye bölüp teflon ekmek kalıbına yerleştiriyoruz. Üzerine fırçayla sulandırılmış pekmez sürüp susam ve çörek otu serpiyoruz. İki çizik atıp streç ile kapatıyoruz. Bu şekilde ılık ortamda en az 2 saat bekletiyoruz. Mayalanan ekmek hamurumuzu fırına veriyoruz.

* Pişerken fırının içine küçük bir su kabı koymayı unutmuyoruz.
* Pişirme işlemini turbo fırında yapmıyoruz. Mini, midi fırın yada yuvarlak fırın olabilir.
* Fırından çıkan ekmeğimizin üzerine sprey yada elle biraz su serperek üzerini havlu ile kapatıyoruz.


 Afiyet olsun..:))))












57 yorum:

  1. vildan hanim oncelikle cok tesekkurler tarifleriniz mukemmel ve lezzetli.yukaridaki tarifteki un ne unu aciklarsaniz hemen uygulamaya gececegim .saglicakla kalin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Golda glutensiz unu ile yapmıştım bu tarifi. Bulamazsanız yuva marka da olur.

      Sil
    2. vildan hanim ben israel de yasiyorum burdaki guletensiz undan yaptim mukemmel oldu ,en icten sevgi ve saygilar.

      Sil
  2. Yumurtasiz olmazmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımın girişinde bahsetmiştim aslında amacım keten tohumu ile yapmaktı. Bu şekilde yumurta kullanmayacaktım.
      Yumurta alerjisi olanlar ve veganlar için keten tohumuyla yaplmasını öneririm.
      1 corba kasigi ogutulmus keten tohumu 3 corba kasigi suyla karistirinca bir yumurta yerine geciyor.
      Siz bu şekilde deneyin derim..

      Sil
  3. Peki makina da ki mi daha güzel oldu fırında ki mi lütfen yazarmisiniz

    YanıtlaSil
  4. Ekmek makinasındaki mi daha güzel oldu fırında ki mi daha güzel ve yumuşak oldu acaba ölçüler de bir su bardağı mi kullanalım cup yerine aynı olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 Cup 1 Su bardağına denk geliyor. Fırın mı yoksa ekmek makinası mı dersen, her ikiside güzel. Bence dene hangisini seversen ona devam edersin. Zaten ekmeğimizi kendimiz yaptığımız için sürekli değişik ekmekler yapmak hoş oluyor.
      Makina yoksa eğer problem değil. Fırında da çok güzel oluyor. Pişerken fırının içine bir kap içinde su koymayı unutma. Bu ekmeği yumuşak yapacaktır. Birde fırından çıkarınca üzerine biraz su serpele ve temiz bir havluya sar. Kolay gelsin canım..:)

      Sil
  5. Slm Vildan hnm. Yaptiginiz blog için önce tskler sonra da başarılar. Benim bir yasinda oğlum var çoklu besin alerjisi var ve biz yeni farkettik ki glutene de alerjisi var. Sizden ekmek tarifi isticem. Bizim süte yumurtaya da alerjimiz var. Hatice...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım, Ekmek tariflerimi değiştirerek kullanabilirsin. Süt yerine ayran yada ılık su, yumurta yerine keten tohumu kullanabilirsin. Bir çorba kaşığı keten tohumu = 1 yumurta yerine geçer. Keten tohumunu önceden yarım bardak suyla ıslatıp yumuşatıyorsun. Blendırdan geçirip kullanıyorsun. Kolay gelsin..

      Sil
  6. Tesekkur ederim verdiğiniz cvp için. Bugün bisi demedim oğluma çok guzel oldu. Daha pişmeden mama diye istemeye başladı. Küçücük elleriyle bisiyi tutup küçük isiriklar atmasi ve bunun bende biraktigi mutluluk paha biçilemez olsa gerek. Allah sizden razi olsun. Simdi bazlama ekmeği denicem. Keten tohumunu Dr sorduktan sonra onu da denicem. Hatice

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim canım, her zaman yanındayım. Denemelerinin sonucunu yazarsan sevinirim. Olumsuzlukları da yaz ki. Çözüm bulalım. Unutma mutfakta çareler tükenmez. Her şey yapmak mümkün.

      Sil
  7. Ekmek makinasinda hangi ayarda yapiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makinanın markasına göre değişir. Benim makinam Sinbo. Normal ekmek 1. programında 3 saatte yapıyor. 900 gr. ekmek ve koyu renk kabuk ayarında.

      Sil
  8. Teşekkürler Güzel ve Yumşak Görünüyor Ekmek Yapma Makinasındada Aynımı Acaba vildan abla.
    Ekmek yapma makinem sinbo markalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimkide sinbo marka. Hatta bugün yaptım ve harika oldu. Tavsiye ederim tarife birebir uyarsan aynı sonucu alırsın. Şu an iki dilimi çölyak olmayan ev fertleri tarafından yeniyor.:))

      Sil
  9. Merhaba vildan hanim gulitensiz yogurt ve peynir varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YÖRSAN, SAKIPAĞA ,SEK,DANONE, A.O.Ç, SÜTAŞ ( MEYVALI YOĞURTLAR HARİÇ )
      Bunlar yoğurt ve peynir olarak garanti veren firmalar..

      Sil
  10. Kakao hangi marka kullaniyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kakao olarak Mabel ve Nestle garanti veriyor, kullanabilirsiniz.

      Sil
  11. merhaba
    Vildan abla ben metvak un aldım acaba bunla iyi olurmu ? şimdi makinada yapacağım birde ayçiçek yağ kullansak olurmu? makinada nasıl yapabiliriz
    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabi, ben o una 2 kaşık mısır unu ve 2 kaşık da pirinç unu katıyorum. Sindirimi daha rahat oluyor. Ayçiçek yağıda olur. Makinada nasıl yapılacağıda tarifde yazıyor. Rahatlıkla yapabilirsin. Kolay gelsin..

      Sil
    2. güzel oluyor peki süt yerine su kullansak acaba sert olurmu?
      makina yoğurup fırına atmayı düşünüyorum.

      Sil
    3. Suyla da olur. Ben bazen ayran, yoğurt suyu ile yapıyorum. Gayet güzel oluyor. Yoğurma önemli. Güzel yoğrulursa sonuç iyi olacaktır. Kolay gelsin.

      Sil
  12. Vildan hanim Merhaba, gluten intoleransi olan biri olarak sitenizi keşfetmenin mutluluğunu yaşıyorum. Yukardaki tarifi bugün diğer tariflerinizde verdiğiniz ip uçlarından da faydalanarak denedim. Guar intoleransim da olduğundan piyasadaki glutensiz unlardan sadece sinangili kullanabiliyorum. Besleyiciligini arttırmak için içine 1 tane haşlanmış patates ekledim. Unun bir kısmını da mısır unu kullandım. Yumurta yerine ise keten tohumunu suda bekletip blenderdan geçirdim. Sonuç lezzet olarak çok iyi oldu. Ama hem bu ekmekte hem de bugüne kadar yaptığım diğer ekmeklerde bir sıkıntı yaşıyorum. Benim hamurlarım çok yapışkan oluyor. Elime çok yapıştığı için rahat şekillendiremiyorum. Bir de ekmek güzel kabarsa bile pişince içi biraz yapışık oluyor. Hiç şöyle puf puf bir ekmek yapamadım. Glutensiz undan çok mu şey bekliyorum acaba? Bana ne önerebilirsiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  13. Susam normal susam mi yoksa glutensiz mi vildan hanim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Susam gluten içermez. Yanlız çapraz bulaşma riskinden dolayı paket değil açıkta satılandan alınmasını öneririm.

      Sil
  14. Neden kivam tutmuyo

    YanıtlaSil
  15. Kaç derecede nekadar surede pisiriyoruz Seyhan

    YanıtlaSil
  16. Ben 3 gun once ogrendim colyak oldugumu o yuzden fazla bilgim yok bu ekmegi denedim kivami tutmuyo civik olması kullandigimiz undanmi kaynaklaniyo acaba bilgilendirir misiniz yasam tat glutensiz un kullaniyrm Seyhan

    YanıtlaSil
  17. Yorumlarimiza neden cvp vermiyosunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım, öncelikle aramıza hoşgeldin.:)
      Tatilde olduğumdan ancak yorumlara cevap verebiliyorum. Glutensiz hamura alışmak biraz zaman alacaktır merak etme. Kıvamını zamanla tutturacaksın ama glutenli hamur gibi olmayacaktır. Ele yapışmayan hamuru elde edinceye kadar un ilave ederek yoğuracaksın. Bizim hamur beklemeyi çok sever.
      Fırın ısısı 180 derecedir ve 35-40 dk. sürer fırınının pişirmesine göre zamanla kendin süresini ayarlıyacaksın.
      Zamanla olacaktır merak etme, kolay gelsin.)

      Sil
  18. merhabalar ben glutensiz ekmeği farklı bir şekile deniyorum ve bunu sizlerle paylaşmak istedim;
    1 su bardağı ılık su
    4 yemek kaşığı yoğurt
    1 su bardağı glutensiz un
    1 su bardağı mısır unu
    1 su bardağı dr. oetker pirinç unu
    2 yemek kaşığı çiçek yağı
    1 yemek kaşığı tereyağı
    1 paket dr. oetker kuru maya
    1 ölçek şeker
    1,5 ölçek tuz
    2 yumurta
    son olarak yumuşak olması için haşlanmış patatesi rendeliyoruz.
    Kalıbımızı güzelce yağladıktan sonra hamurumuzu kalıba döküp mayalamaya bırakıyoruz. Daha sonra 200 derecede pişiriyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eline sağlık canım. Mutlaka çok güzel oluyordur. :)

      Sil
  19. MaşaAllah çok güzel oldu. çok teşekkürler. diğer tariflerinizi de denemek şart oldu

    YanıtlaSil
  20. Çok sevindim afiyet olsun..:)

    YanıtlaSil
  21. Gluten duyarlılığım olduğunu düşündüğüm için uzun zamandır tariflerinizden yararlanıyorum çok teşekkür ederim her tarif için..
    Bu tarifte 3 cup un için 1 cup su +1 cup süt çok fazla oldu çorba kıvamındaydı üzerine 4 cup kadar daha un koymak zorunda kaldım anlamadım.. Sizin tariflerinizin hepsini tutturuyordum ama bu neden böyle oldu çözemedim? Acaba 1 cup su+süt müydü de ben yanlış anladım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ekmek ölçüleri doğrudur, sanırım siz karıştırdınız. 1 cup 1 su bardağına eşdeğerdir. Yani 3 bardak un için 2 bardak sıvı yeterlidir. Asla çorba kıvamında olmaz. Bence tekrar gözden geçirerek uygulayın. Kolay gelsin..:)

      Sil
  22. Slm içinde susam ile kekik olmazsa olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden olmasın? onların yerine farklı baharatlarda koyabilirsin yada hiçbirini koymazsın senin damak zevkine kalmış canım.

      Sil
    2. Dün yaptım çok çok güzel oldu tadı şahane ama kabardık tan sonra indi söndü nden acaba nerede hata yaptım

      Sil
    3. Kadercim sanırım pişirme işini yapamamışsın. Kabardıktan sonra söndüyse erken pişmiş. Uzun sürede ve yavaş yavaş pişecek. Bu arada fırının kapağını açma derim. 170 derecede ve 1 saate yakın pişir derim. Kolay gelsin.

      Sil
  23. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. İçerikteki görsel harika görünüyor. Ellerinize sağlık. :) Bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, zevkle yapıyorum..:)

      Sil
  26. Merhaba ben sevda, 3 yasindaki oglum icin yumusak ve lezzetli glutensiz ekmek yapmak istiyorum yemesi problemli zaten lutfen bana uygun bi tarif verirmisiniz bildigimiz ekmege bayiliyo ama onu yememesi lazim artik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bloğumu detaylı incelerseniz pek çok tarif bulabilirsiniz. Damak zevkinize uygun olanı deneyerek bulacaksınız. Sevgiler..:)

      Sil
  27. Vildan hanim merhaba verdiginiz bu ekmek tarifi notmal ekmek gibi cok guzel gorunuyo rica etsem yapilisini beklemesini yogurmayi yazqrmisiniz bana tesekkurler dilek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Dilekçiğim, yukarıdaki tarifde zaten detaylı yazdım. Senin takıldığın yer neresi yazarsan yardımcı olmaya çalışayım.

      Sil
  28. vildan hanımcım ne güzel bir iş yapıyorsunuz. emeğinize ve sabrınıza sağlık, tebrik ediyorum.
    maya kullanamayanlar için önerileriniz nelerdir acaba. teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. :) Mayasız tariflerim de var. Ana sayfadan etiketler bölümünden bulabilirsiniz. Mayasız yeni tariflerde yolda yazacağım. Sevgiler..:)

      Sil
  29. Merhaba, ekmeği yaptığımda gayet güzeldi ancak sabah baktığımda içe çökmüş, kestiğimde ise içi boş ve ıslaktı? Neden olabilir? :(

    Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sanırım fırından yada pişirmeden kaynaklanan bir problem var. Dışı çabuk pişmiş ve içi pişmemiş. Fırın sıcaklığı 180 dereceyi geçmemeli. Fanlı fırınlar iyi randıman vermiyor. Tavsiyem küçük mini fırında pişirmen. Sevgiler..:)

      Sil
  30. Merhaba bende çölyaklıyım ve sizin bu tarifleriniz beni gerçekten çok mutlu ediyor teşekkür ederim. Yeni tariflerinizi ve denemelerinizi de beklerim...

    YanıtlaSil
  31. Merhaba Vildan hanım, ellerinize sağlık öncelikle, Piyasadaki hazır un karışımı yerine bu tarifi evdeki organik mısır unu, pirinç unu, kinoa unu gibi unlar ile yapmak istiyorum. Önereceğiniz bir karışım oranı olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabii ki. Hepsinden birer bardak karıştırarak kullanabilirsin.

      Sil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...