21 Ocak 2015 Çarşamba

PORTAKAL SOSLU PASTA








 Bu aralar tatlı ve pastalara takılmış durumdayız, hayırlısı..:)
 Kilo problemi olmayanlara önerilir. Kilodan yana sıkıntı varsa dikkat etmek gerekli...
Tam portakal mevsimi bu pasta yapılmaz mı? Aslında şerbetli tatlılara göre oldukça masum ve hafif bir pasta. Benim gibi portakal ve aromasını seviyorsanız hemen yapın derim.
Yaptıklarımı genelde küçük porsiyon tutmaya özen gösteriyorum. Takdir edersiniz ki böylesi bir pastayı tek başıma tüketemem. Bu yüzden bende ertesi günü resim kursumuza götürdüm. Tüm arkadaşlar tarafından çok beğenildi ve yazılacak tarifler arasına girdi. Bende hemen sizlerle paylaşıyorum..
Malzeme çok gibi görünse de yapımı oldukça kolay.

MALZEMELER

Keki İçin

* 2 yumurta
*1/2 su bardağı toz şeker
*1/2 çay bardağı sıvıyağ
*1/2 çay bardağı portakal suyu
* 1/2 su bardağı pirinç unu
* 1/2 su bardağı glutensiz un
* kabartma tozu
* 1/2 paket vanilya

Ara Kat İçin

* 1,5 su bardağı süt
* 1.5 yemek kaşığı glutensiz un
* 3 yemek kaşığı toz şeker
* 1/2 paket vanilya
* 1/2 paket labne  (150 gr)

Portakal Sosu İçin

* 1 su bardağı portakal suyu
* 1 yemek kaşığı glutensiz un
* 2 yemek kaşığı toz şeker


YAPILIŞI

Öncelikle kekimizi yaparak başlıyoruz. Çırpma kabımıza yumurtaları ve toz şekeri koyarak mikserle güzelce çırpıyoruz. Sonrasında üzerine sıvıyağ, portakal suyu ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. En son unları, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek ekliyoruz. İçine yağlı kağıt serdiğimiz kelepçeli kalıbımıza hamurumuzu döküyoruz. Yağlı kağıdın üzerini de yağlamayı unutmayalım, daha kolay çıkar.
170 derecede ısıttığımız fırına atıp 25-30 dakika pişiriyoruz.

Fırından pişen kekimizi alalım. ilk sıcaklığı geçtikten sonra keki kelepçeli kalıptan çıkaralım. Kekin altındaki yağlı kağıdı alıp altını üstüne getirerek tekrar kalıba koyalım. Pişen kekin yağlı kağıdı aldığımız yumuşak kısmı üste geldi. Kekin üzerini 4-5 tatlı kaşığı portakal suyu dökerek ıslayalım.

 Sos tenceresine süt, şeker ve eleyerek glutensiz unu koyalım. Çırpma teliyle karıştırarak pişirelim. Muhallebi kıvamına geldiğinde ateşten alalım. Üzerine vanilya ve labneyi ekleyerek çırpalım. Kremamız hazır.

Kremayı pasta kekimizin üzerine döküp spatula yada kaşık yardımıyla düzeltelim.

Tekrar sos tenceremize portakal suyu, toz şeker ve elenmiş glutensiz un koyup  çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz.  Pelte kıvamına gelip göz göz olunca sos hazır.

En son sosumuzuda kremanın üzerine döküyoruz. Bu arada krema soğuduğundan rahatlıkla sosu yayabilirsiniz.

Eveeet pasta tamam. Ama hemen servis etmiyoruz. Soğuduktan sonra üzerine streç film kaplayıp buzdolabında en az 3 saat bekletmek gerekiyor. En güzeli 1 gece beklemesi tabii ki. Ben ertesi sabah dolaptan çıkarıp süsleyerek servise sundum.

Süsleme size kalmış, isterseniz damla çikolatalarla da süsleyebilirsiniz. Hatta süslemeyi abartıp, doğum günü pastasınada dönüştürebilirsiniz.

Afiyet olsun canlarım..))


NOT:
 Glutensiz unu kullanırken mutlaka eleyerek kullanıyorsunuz. Çoğu glutensiz unda katkı maddeleri, şeker ve tuz olabiliyor bu yüzden. Birde eleme sonucu topaklanma engelleniyor. Sos ve muhallebi gibi ürünleri hazırlarken topaklanma olmaz ve daha iyi kıvam alır. Hamur işlerinde ise kabarma ve özleşme daha rahat olur.







8 yorum:

  1. Vildan ablaa dememe kızmazsın umarım bu ne laubalilik der gibi ama ablamsın yaa herşeyden umudumu kestim çölyaklıyım ne yiycem hiç bişey olmuyo derken hoooppp bu blogla karşılaştım :)) inanılmaz mutlu oldum Rabbim herşeyi gönlüne göre versin çookk çookk teşekkür ederimm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim, tabii ki diyebilirsin. Her zaman söylüyorum bizler özel ve büyük bir aileyiz. Yalnız bir dahaki sefere adını da yaz emi..:))

      Sil
  2. harika gözüküyor. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. canım ellerine sağlık pasta çok lezzetli görünüyor. bende yapacağım bugün notlarımı aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim, çok beğeneceksiniz. Kolay gelsin.

      Sil
  4. Günaydın 2 yumurta ve bu derece bir kek müthiş ellerinize sağlık harika görünüyor.

    YanıtlaSil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...