5 Ocak 2015 Pazartesi

KEÇİBOYNUZU UNLU VE SUSAMLI EKMEK


Merhabalar,,,

Ekmek denemelerine devam ediyoruz. Bu ekmek ölçüleride aşağı yukarı diğer ekmeklere benziyor. Bunda da daha önce kullandığım keçiboynuzu unu nu kullandım. Ben pazardan köylüden alıyorum. Birde susam var. Yine pazardan alıp evde kavurduktan sonra kullanıyorum.
Oldukça lezzetli ve hoş kokulu bir ekmek oluyor. Zaten makinada pişerken çıkan kokudan tüm ev halkı sıraya giriyor.
Makinada piştiği için çok kolay ve pratik.

MALZEMELER

* 2 yumurta
* 1,5 cup ılık süt
* 3 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı toz şeker
* 1,5 tatlı kaşığı maya ( Yuva marka 5 gr )
* 1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
* 1 yemek kaşığı keçiboynuzu unu
* 1 çay kaşığı tuz
* 3 cup glutensiz un karışımı

Un Karışımı
* 1 cup glutensiz un ( 2 kaşık mısır unu, üzerine metvak un )
* 1 cup glutensiz un ( 2 kaşık patates unu, üzerine metvak un)
* 1 cup glutensiz un ( 2 kaşık pirinç unu, üzerine metvak un)
   3 cup glutensiz un olarak bir kaba eleyerek kullanıyoruz.

YAPILIŞI

Bu ekmeğin yapılışı normal makina ekmekleri gibi değil. Hamuru dışarda hazırlayıp makinanın kabına koyuyoruz.
Yinede çok kolay, tüm malzemeyi yoğurma kabımıza koyuyoruz  ( keçiboynuzu unu ve susam hariç ) ve mikserle karıştırıyoruz.
Sonra bu ele yapışan kıvamda hamuru ekmek kabına koyup makinaya yerleştiriyoruz. 
Makinayı normal ekmek programında çalıştırıyoruz.
Makina yoğurma işlemini yapmaya başlıyor. Sonrasında düdük sesini duyduğumuzda susam ve keçiboynuzunu ekliyoruz. Makina tekrar yoğurmaya devam ediyor. Bundan sonra bırakıyoruz makina kendisi hallediyor.
Benim makina 3 saatte pişiriyor.
Süre sonunda  ekmeği hemen çıkarmayıp bir 10 dakika makinada bekletin. Sonra çıkarın.
Makinadan çıkan ekmeği temiz bir havlu üzerinde soğumaya alın.
İlk sıcaklığı geçmeden kesmeyin.
Sonrasında ise tekrar havlu ile beraber temiz bir poşetle kaldırın.
Hemen tüketmeyecekseniz buzdolabında muhafaza edin.
Bir hafta dayanan bir ekmektir, istediğiniz zaman buzdolabından çıkarıp mikrodalgada yada teflon tavada ısıtarak yüketebilirsiniz.
Tostu da harika oluyor.

Afiyet olsun.







7 yorum:

  1. merhaba bende sinangil + pataptes + piriç unları var bunlarla nasıl bir karışık yapmalıyım ekmek yapma makinesi var sinbo markalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Yukarıdaki tarife göre metvak un yazdığım yerlere sinangilun kullanacaksınız. Birde mısır unu var. Onu kullanmayacaksanız yerine sinangil ekleyin. Yani.
      toplamda 3 cup olacak.
      * 1 cup sinangil unu
      * 1 cup 2 kaşık pirinçunu + üzerine sinangil
      * 1 cup 2 kaşık patates unu + üzerine sinangil
      Kolay gelsin.

      Sil
  2. Vildan Hanim yine bendeniz :)
    Uzun zaman once size simit yapimiyla ilgili milyon tane soru sormustum hatirlarsaniz. Siz de usenmeden hepsine yanit yazmistiniz, sagolun, varolun. Sitenize deyim yerindeyse bayiliyorum. Ozellikle yurtdisinda yasayanlar icin damak zevkimize uygun glutensiz yiyecekleri pisirebiliyor olmak inanilmaz. Benim sizden bir ricam olacak. Tariflerinizde artik cup olcusunu veriyor olmaniz cok onemli benim icin cunku bardak olcusu maalesef tutmuyordu her zaman. Fakat burada Turkiyedeki unlari bulmamiz mumkun olmadigi icin siz sozgelimi Metvak Un dediginizde tarifi denesem bile tutturamayacakmisim gibi karamsarliga kapiliyorum. Tarifteki malzemelerin birebir ayni olmasi gerektigi saplantisiyla belki de. Demem o ki Metvak Un yerine herhangi bir glutensiz un karisimi kullansam olur mu? Yoksa bu unun belli bir ozelligi var mi? Xanthan Gum ya da Guar Gum iceriyor mu ya da nisasta agirlikli mi? Cok soru soruyorum biliyorum ama siz de biliyorsunuz ki cok kolay degil glutensiz tarifleri tutturmak. Simdiden cok tesekkur ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım,
      Her zaman zevkle yardımcı olmaya çalışırım. Bizler özel ve büyük bir aileyiz..:)))
      Soruna gelince, ben genelde metvak ve İstanbul Halk Ekmek glutensiz unlarını kullanıyorum. Çünkü Türkiyede en ucuz unlar bunlar. Malum diğer ithal unlar çok pahalı. Amacım tüm çölyaklıların rahatlıkla bulup yapabilmesi. Önceliğim senelerce pasta ve börek yiyemediğini söyleyen düşük gelirli çölyaklılar. Bu unlarda maalesef nişasta ağırlıklı unlar bu yüzden de karışım yaparak daha besleyici ve sağlıklı olmasına özen gösteriyorum.
      Gelelim yurt dışına, sanırım oradaki, unlar daha iyi. Çoğu glutensiz un karışım halinde. Senin bulunduğun yeri bilmiyorum. Bulabildiğin unları ve içeriğini yazarsan iyi olur. Sen bana bulduğun glutensiz unları ve içeriklerini yaz, bende sana kullanım şekillerini söyleyeyim en iyisi.

      Sil
  3. bizim buradaki süpermarkette 3.90 tl sinangil un besleyiciliği istanbul halk ekmek unlarında güzel bence + yumurta + süt + susam koyuyorum besleyiciliği artıyor..

    keçiboynuzu unuda sipariş verdim gelince onlada yapicam inş..

    Teşekkürler kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur, sinangil İHE ununa göre daha iyidir. Ama nişasta ağırlıklıdır. Karışım yapmanızda fayda var.
      Sinangilin 500 gr. 4-4,5 tl. İHE ve Metvak unlar ise 1 kg. 5 tl. benim kullanma amacım ekonomik olması. Malum pek çok çölyaklı kardeşimiz ekonomik olarak zorlanıyor. En ucuz unlarla diğer unları karıştırarak her kesimden kardeşimizin faydanalabileceği tarifler vermeye çalışıyorum.
      Gelen istekler üzerine Zaman zaman değişik unları da deniyor ve paylaşıyorum.
      Sonuç da önemli olan hepimizin mutlu olması.
      Sizede kolay gelsin.

      Sil
  4. ben bunu yapamadim ekmek iyi kabarmadi vede biraz sert ve siyah oldu baya

    Benim makinanın cup ölçüsü kayboldu normal su bardaği ile ölçüleri tekrar verebilirmisin?

    YanıtlaSil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...