Aslında bugün makarna yapmak aklımda bile yoktu. Balkondaki dolabımı düzenlerken makarna kesme makinesini buldum. Makinemi ablam vermişti uzun zaman önce. Kendisine Almanyadan almış,"ben kullanmıyorum sen kullan" demişti.
Ben aslında makineyi zamanında denemiş ve beçerememiştim. Kocaman bir hamuru üzerine bastırmış ve olmayınca kaldırmıştım. İtiraf ediyorum...
Bugün iyi günümdeymişim, "haydi bir deneyeyim"dedim. Tabii bu sefer önce araştırdım ve kısa bir internet turundan sonra yanlışlarımı gördüm.
Çoooook kolaymış..
Çoooook da kısa sürede...
MALZEMELER
* 3 Yumurta
* 100 gr Pirinç unu
* 100 gr Glutensiz un
* 1 Yemek kaşığı mısır unu
* 1 Yemek kaşığı patates unu
* 3 Yemek kaşığı Söke glutensizun
* 1 Yemek kaşığı zeytinyağı
* tuz
YAPILIŞI
Aşağıya resimleri sırasıyla koydum.
* Öncelikle glutensiz unlarımızı karıştırıp tezgaha eliyoruz.
* Ortasını açıp yumurtaları, zeytinyağını ve tuzu ekliyoruz.
* Çatalla içerden dışarıya doğru yavaş yavaş karıştırıyoruz.
* Sonra elimizle yoğurmaya başlıyoruz.
* Sert ve yoğrulması zor bir hamur olacak
* Hamuru toparlamakta güçlük çekerseniz 2 yemek kaşığı süt yada su ilave edebilirsiniz.
* Toparlanan hamuru bir strec filme sarıp yarım saat dinlendiriyoruz.
* Yarım saat sonra hamuru rulo haline getirip 1 er cm. dilimliyoruz.
* Elimizle kenarlarını bastırarak inceltip makinanın açma bölümünden geçiriyoruz.
* Uzun halde çıkan hamuru bu kez spagetti yada erişte bölümünden geçiriyoruz.
* Sonuç rüya gibi çıkan makarnalar.
* Çıkan makarnaları hemen tepside mısır unuyla unlayıp yapışmamasını sağlıyoruz.
Eveeeeet makarnalarınız hazır. Taze taze pişirip tüketebilirsiniz. Kalanlarıda temiz bir bez üzerine biraz kurutup kavanoza kaldırabilirsiniz.
Yukarıda detaylı anlattığım için size zor gelmesin. Yoğurma 10 dk. bekleme 30 dk. makinadan geçirme 10 dk. Toplam 50 dk. Bekleme olmasa 20 dk.
Afiyet olsun...:))
Vildan hanim merhaba, glutensiz dunyasinda bende yeniyim. Tariflerinizde hem Sinangil, soke vb glutensiz hazir un hemde pirinc unu, misir unu vb karistiriyorsunuz. Sadece hazir undan yapmak mumkun degil mi? Yada karisim yapmakta ki amac nedir? Bilgi paylasabilirseniz sevinirim. Simdiden tesekkur ederim, sevgiler
YanıtlaSilMerhaba canım,aramıza hoşgeldin.:)
SilSadece gutensiz un ile de olur tabii ki. Karışım hazırlamamın nedenlerinin başında bazı unların nişasta oranlarının yüksek olması. Şeker hastalığına davetiye çıkarmamak için karışım yapıyorum. Birde hamurun yumuşaklık ve esnekliği için karışım yapıyorum. Bazı unlarla hamur işleri ve ekmekler sert ve lastik gibi oluyor. Sevgiler.
Karabugday.unu, kinoa unu gibi unlarla makinayi tecrube ettiniz mi
SilKarabugday unu, kinoa unu..vs unlarla hiç tecrübe ettiniz mi
YanıtlaSil