Miss gibi tertemiz bir hava ve güzel insanlar. Harika bir gün geçirerek eve döndük. Dönüşümüz epey geç bir saatte oldu. Ev ahalisi yatma hazırlıkları içindeyken ekmeğimin kalmadığını farkettim. Çölyak olmanın bir sıkıntılı yanı da bu. Yarın sabah inip marketten alamayacağıma göre şimdiden yapmalıyım.
Haydi Vildan mutfağa... Malzemeler hazırlanır tezgaha dizilir ve başlanır..
Ekmek denemeleri devam ediyor. Bu da yeni ekmeğimiz.
MALZEMELER
* 2 Yumurta
* 1 Su bardağı ayran
* 1 Su bardağı ılık su
* 2 yemek kaşığı zeytinyağ
* 1 yemek kaşığı yuva maya
* Yarım çay bardağı ılık süt
* 3 tatlı kaşığı toz şeker
* 1 çay kaşığı tuz.
* Glutensiz un karışımı (2 yemek kaşığı mısır unu + 2 yemek kaşığı patates unu + 3 yemek kaşığı söke glutensizun + 4 yemek kaşığı Metvak un )
* Yoğururken aldığı kadar metvak un.
YAPILIŞI
Hamur yoğurma kabımıza önce glutensiz un karışımını eliyoruz. Bir kenarına toz şeker, maya ve yarım çay bardağı ılık süt dökerek mayanın kabarmasını bekliyoruz. Sonrasında yumurtalar, zeytinyağı, ılık su ve ayran ekleyerek mikserle güzelce karıştırıyoruz. Tuz eklemeyi unutmayın.İyice karışan hamurumuz cıvık bir kıvamda olacak.
Ön mayalanma için üzerini kapatıp 45 dakika bekletiyoruz.
Sonrasında hamurumuzu tezgaha alıp glutensiz un ekleyerek iyice yoğuruyoruz. Hamurumuz kendini yopladığında tamamdır.
Ben hamurumu iki adet borcama paylaştırdım. Öncelikle borcam yada hangi kapla pişirecekseniz onu margarinle yağlıyoruz. Sonrasında kabımıza hamurlarımızı yerleştiriyoruz. Üzerlerini elimizi ıslatarak düzeltiyoruz.
Kabımıza yerleştirdiğimiz hamurumuzun üzerini hafifce zeytinyağı ile yağlıyoruz. İsteğe bağlı susam, çörekotu vs. ile süsleyebilirsiniz. Üzerlerine istediğimiz şekilde açılması için çizikler atıyoruz.
Tekrar üzerlerini streç film ile kapatıp mayalanmaya bıakıyoruz. Ne kadar uzun süre beklerseniz o kadar iyi sonuç alırsınız. Benimkiler 4 saat bekledi.
Ben sabah kalkınca pişirdim.
Veeee sonuç..... İyice mayalanmış ve kabarmış pişmeye hazır ekmekler.
Önceden ısıttığımız fırında 170 derecede pişmeye bırakıyoruz.
Fırının içine bir kap ile su koymayı unutmuyoruz.
Ekmekler pişerken kesinlikle fırının kapağını ilk 25 dakika açmıyoruz.
Ekmeklerin pişme süresi 60 dakikadır. Eğer üzerleri kızaracak olursa fırının derecesini biraz düşürüp pişirmeye devam edin.
Bir saat sonra fırından çıkan ekmeklerimizi temiz bir bez yada ızgara üzerinde soğumaya alıyoruz.
Ekmeklerimizi biraz soğuduktan sonra dilimleyerek tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun..:)
Süper bir tecrübe... Süper bir tarif..Ne çok şey öğreniyoruz... İyiki varsınız Vildan Hanım. Çok teşekkür ederim...Babide..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Babideciğim, iyi ki sende varsın..:)
SilMetvak un nereden bulunuyor
YanıtlaSilMetvak Ankara internetten bulabilirsin. (0312) 430 14 93 no’lu telefondan sipariş verebilirsin. Koargo ile Türkiyenin her yerine yolluyorlar. Şu an kg. 5 tl.
SilMerhaba. Tarifleriniz için çok Teşekkür ederim. Ama ben yapamıyorum :( ilk ekmeğimi bazlama olarak yaptım. Kalın yaptım kabarmadığı için içi pişmedi. Ince yaptım bu seferde takır takır oldu. Şimdi bu tarifi denemek istiyorum ama yine yapamamaktan korkuyorum. Ya yine kabarmazsa :(
YanıtlaSilCanım benim, hepimiz bu sıkıntıları yaşadık. Denemekten korkmayacaksın. Ekmeğin kabarmadıysa iyi mayalanmamıştır. Öncelikle çok iyi yoğur hamur iyice özleşsin. Sonrada mayalanma için uygun sıcak bir ortamda üzerini kapatarak bekle. Hamurun kabarmadıysa biraz daha bekle. Kullandığın malzemeleri hepsi oda sıcaklığında olmalı süt, su gibi sıvılar sıcak olacak, içine parmağını soktuğunda yakmayacak sıcaklıkta. Olacaktır merak etme. biraz sabır ve istek yeterli. Kolay gelsin.:)
SilVildan hanım Çölyak olanlara şifası gibisiniz siz. Paylaştığınız herşey çok ama çok güzel. İyi ki varsınız.
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım, yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana .:)
SilMerhaba, metvak karışım bir un değildir. Gluteni alınmış buğday unudur. Maalesef katkı maddeleri içerir.
YanıtlaSilsinangil glutensiz un var buna göre ölçüleri verebilirimisiniz?
YanıtlaSilMerhaba, ben unları karıştırarak kullanıyorum. Sadece sinangil nişasta ağırlıklı olduğundan bazı arkadaşlara da dokunuyor. Sadece sinangil ile yukarıdaki tarif olmaz. Ama içerisine biraz mısırunu, pirinçunu ve patatesunu ( patatesunu yoksa 1 haşlanmış patates rendesi) karıştırarak kullanabilirsiniz.
SilYani yukarıdaki ölçülerde metvak ve söke un yerine sinangil uygulayarak tarifi yapabilirsiniz.
Merhaba ben yapsamda çok zor yiyorum.o yüzden hic ekmek yiyemiyorum,destek olarak glutensiz mama verdi doktor metvakı nasıl bulacagim,daha cok mısır ekmegi yapıyorum
YanıtlaSilMerhaba canım, Değişik karışımlar yaparak zevkle tüketebileceğin ekmekler yapabilirsn. Metvak Ankara da bulunuyor. (0312) 430 14 93 nolu telefonu arayarak sipariş verebilirsin. Kargo ile tüm Türkiye ye yolluyorlar.
SilMerhaba benim misira da alerjim var acaba misir unu yerine ne kullanabilirim tariflerde adim yasemin
YanıtlaSilMerhaba Yasemin. Mısır unu kullanmasan da olur amaç karışım yapmak. Onun yerine diğer glutensiz unlardan hangisi varsa onu kullan. Kolay gelsin.:)
SilAma sizin glütensiz un karışımı dediğiniz sökeun yada sinangil un dada mısır unu bulunmakta. Ben ancak karbuğday,patates,nohut unu kullanabiliyorum. Bu karışım ile ekmek kesinlikle tutmuyor.
SilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSil