8 Kasım 2014 Cumartesi

GLUTENSİZ GÖZLEME


Pazar sabah kahvaltısı için harika bir alternatif. Gözleme... Bence hemen hamurunu yoğurun derim. 
Daima söylüyorum çölyaklıysanız mutlaka buzdolabında hamurunuz olmalı. 
Her zaman çok işe yarar. İşten mi geldiniz? zamanınız mı yok? beklemeye mi üşeniyorsunuz? Hamurunuz buzdolabında hazır.. Çıkarın, istediğiniz gözlemeyi, böreği ve çöreği yapın.
Hamurunuzu yapın atın buzdolabına, 1 hafta süresince kullanabilirsiniz. Bu hamurdan sabahları bazlama ekmeği de çok güzel oluyor. Ben istediğim miktarı çıkarıyor yuvarlayıp elimle şekillendirip teflon tavada altlı üstlü pişiriyorum. Sıcacık soframda hazır oluyor. Tavsiye ederim.
Hamurumuz aslında standart gibi bir şey oldu, şöyle;

MALZEMELER

* 1 yumurta
* 1 Su bardağı süt
* 1 Su bardağı ılık su
* 2 Yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 Yemek kaşığı toz maya
* 1 Yemek kaşığı toz şeker
* 1 Çay kaşığı tuz
* Aldığı kadar Glutensiz un karışımı

GLUTENSİZ UN KARIŞIMI

* 2 Yemek kaşığı patates unu
* 2 Yemek kaşığı mısır unu
* 2 Yemek kaşığı pirinç unu
* 2 Su bardağı glutensiz un ( Ben metvak kullandım)
  




YAPILIŞI

Yapılışı çok basit yukarıda yazdığım tüm malzemeyi önce unlar olmak üzere kabımıza koyuyoruz. Üzerine sıvı malzemelerimiz ve yumurtamızda konularak yoğurma işlemine geçiyoruz.



Hamurumuzu çok iyi yoğururuz. Toparlandıktan sonra bir kaba koyup mayalanması için bırakıyoruz. En az 1 saat.



 1 Saatlik mayalanma sonrası hamurumuzu tekrar yoğurup şekillendirmeye geçebiliriz. Hamurumuzdan yumurta büyüklüğünde parça koparıp un serptiğimiz ( açarken de Metvak un kullandım) tezgaha alıyoruz.





Merdane ile yuvarlak ve inceltebildiğimiz kadar ince bir yufka açıyoruz.Merak etmeyin bol unlarsanız rahatlıkla açılıyor.





 Üst kısma istediğimiz içten koyarak ( Peynirli, patatesli, otlu vs.) yayıyoruz. Kapatarak yarım ay şekline getiriyoruz. Açılmaması için kenar kısımlarından parmağımızla bastırabiliriz.






 Gözlememizi hafifçe yağladığımız teflon tavamızda arkalı önlü pişiriyoruz. Saç üzerinde daha güzel olur tabiii..






 Gözlemeler pişmeye başladı bile haydi sofraya soğutmayalım değil mi?
Afiyet olsun..















NOTLAR

* Hazırladığınız hamur size fazla gelecektir bu yüzden istediğiniz kadarını yapın kalanı buzdolabına kaldırın.
* Hazırlanan bu hamurdan bazlama, dürüm ve lavaş yapabilirsiniz.
* Un karışımında öncelikle 2 şer kaşık mısır unu, patatesunu ve pirinç unu koyuyoruz. sonrasında aldığı       kadar  Metvak un kullanıyoruz.
* Metvak unu yerine İHE Gınk un, Sinangil gibi nişasta ağırlıklı unlar olabilir.
* Patates ununuz yoksa 1 adet haşlanmış patates rendesi kullanın.
* Unları mutlaka eleyerek kullanıyoruz.

Kolay gelsin..:)))











13 yorum:

  1. Vildan hanım size bir sorum olacak glutensiz yaptığım bütün hamur işlerinde hamur elime yapışıyor.unlasam bile.şekil veremiyorum.ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi öncelikle bu tarifi örnek vererek başlayalım. Öncelikle tarifdeki malzemeler ve ölçüler aynı olacak ( un hariç) Sonrasında hamur oluşturulurken yavaş yavaş un eklenecek. Yoğurdukça un ekleyerek ele yapışmayacak hale getirilecek.
      Hamurumuz toparlanıp yoğrulmaya başlandığında bir kenara koyup bekleteceğiz. Yukarıda fotoğraflarını koydum. Hamurun görüntüsü top şekline gelecek.
      Dinlenen ve mayalanan hamuru elimize alıp tekrar yoğuracağız bu aşamada da gerekirse un ekleyebiliriz. Yoğurmak çok önemli, çünkü yoğurdukça hamur özleşecek.
      Sonrasında hamuru açarken tezgaha un serpiyoruz ve bol unluyoruz. Çok kolay açıldığını göreceksiniz.
      Zamanla olacaktır merak etmeyin. Hiç hamur yapmayan arkadaşlar yapıyor, siz neden yapamayasınız. Kolay gelsin.

      Sil
    2. Teşekkür ederim.tariflerinizi denemeye yeni başladım.hamurumu yoğurdum.başardım.iyiki varsınız

      Sil
    3. Çok sevindim. Bu tür geri dönüşler beni çok mutlu ediyor. Yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana

      Sil
    4. Peki glutensiz unlarda bir koku oluyor.o yüzden midem bulanıyor.bu koku için bir öneriniz var mı?

      Sil
    5. Adım Rabia nasıl yazılacağını bilemedim

      Sil
    6. Merhaba Rabia, haklısın sadece glutensiz bazı unların hassas kişileri etkilediği oluyor. İlk zamanlarda banada oluyordu. Değişik bir koku alıyor ve rahatsız oluyordum. Bu yüzdendir ki unları karıştırarak yapmaya başladım. Mısırunu, pirinçunu, patatesunu gibi.
      Yine de rahatsız oluyorsan hamura bazı baharatlar ekleyebilirsin. Mahlep gibi mesela. Sevdiğin bir baharatı yada nane, dereotu gibi otlarıda ekleyebilirsin. Bu şekilde deneyerek damak zevkine uygun tadlar yakalayabilirsin.
      Kolay gelsin.

      Sil
  2. Vildan Hanım ellerinize sağlık, çok lezzetli görünüyorlar.
    Acaba hiç glutensiz kruvasan denediniz mi, yabancı sitelerde tarifler var ama anlayana aşkolsun:)
    schar marka vardı yurtdışında denk gelip almıştım, ama bizde yok malum.
    denerseniz ve paylaşırsanız sevinirim.
    Teşekkürler emeklerinizi bizimle paylaştığınız için
    Elif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Elif, kruvasan denemedim henüz. En kısa zamanda denemek isterim tabii ki. Sonucuda zevkle paylaşırım.

      Sil
  3. bagdat pırınc ununu kullanabılıyor muyuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an için onay veren firmalar City Farm Pirinç Unu.Mader Pirinç unu.

      Sil
  4. Vildan Hanim Merhabalar,
    Patates unu dediginiz sari renkli bir un mu? Yurtisinda yasamaktayim ve burada buldugum "Patates Unu" adi altinda satilan, beyaz renkte ve esasinda patates nisastasi oluyor. Maalesef aynisi misir unu icin de gecerli. Sormak istedigim bu iki un sari renkte mi? Bir de olcu olarak su bardagi yerine cup kullanabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım,
      Sanırım gördüğün patates nişastası. Türkiyede de o yok maalesef.. Rengi beyaz değilde açık krem ve mısır unu gibi biraz ele gelen taneli yani nişasta gibi çok ince değil. Patates unu bulamazsan sıkıntı yok, bir haşlanmış patates rendelemen kafi. Ölçü olarak tabii ki 1 cup 1 su bardağına denk geliyor. Sevgiler.

      Sil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...