Profiterol.... resimde de görüldüğü üzere adama diyet bozdurur. Malum kilo problemi yüzünden bol kalorili tatlı ve pastalardan uzak durmak istememe rağmen olmuyor. Sevgili kardeşlerimin isteklerinide yerine getirmeye çalışıyorum.
Uzun zamandır profiterol tarifi isteniyordu. En nihayet resimli tarifiyle karşınızda.....
Yapımı kolay merak etmeyin kurallara uyarsanız rahatlıkla evinizde yapabilirsiniz. Üstelik ağzınıza aldığınızda pastahanede satılanlardan hiç bir farkı olmadığını göreceksiniz.
MALZEMELER
- 1 Su bardağı su
- 125 gr. margarin
- 4 yumurta
- 4 yumurta
- 4 tepeleme kaşık glutensiz un
- 2 tepeleme kaşık pirinç unu
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 fiske tuz
- 1/2 paket vanilya
KREMASI İÇİN
- 2,5 Su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı glutensiz un
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 adet yumurta
- 1/2 paket vanilya
SOSU İÇİN
- 80 gr Bitter çikolata
- 1/2 çay bardağı süt
Glutensiz un olarak Metvak glutensiz un kullandım. Bitter çikolata Elit marka. Vaniya ise Dr. oetker.
YAPILIŞI
- Küçük bir tencereye bir bardak suyu koyarak kaynatıyoruz.
- Kaynayan suyun içine margarinimizi atarak eritiyoruz. Tuz ve şeker atarak karıştırıyoruz.
- İçine unlarımızı döküp hızlıca tahta bir kaşıkla karıştırıyoruz.
- 1-2 dakika içinde un toparlanıp hamur olacaktır.
- Bu hamuru soğumaya bırakalım.
- Ilınan hamurumuza yumurtalarımızı birer birer kırarak yedirelim
Bir yumurtayı iyice yedirmeden kesinlikle öbür yumurtayı eklemeyin. En son vanilyayı ekliyoruz.
- Hazırlanan hamurdan tatlı kaşığı yardımıyla tepsiye ceviz büyüklüğünde bırakıyoruz.
Şekilsiz olabilir, panik yok. Pişerken kabarıp şekilleniyor.
- Tepsiyi ısıtılmış fırına koyup 175 derecede 25-30 dak. pişiriyoruz.
Pişirme süresi fırınınıza göre değişebilir. Pişerken ve piştikten sonra 15 dakika kesinlikle fırının kapağını açmıyoruz.
- Hamurlar fırında pişerken kremamızı hazırlayalım.
- Kremanın tüm malzemesini sütle karıştırıyoruz. Orta ateşte çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
- Pişen hamurlarımızı ortadan ikiye keserek arasına kremamızdan sürüyoruz.
- Bitter çikolatayı çezveye kırıyoruz ve sütünü ekliyoruz.
- Benmari usulü eritiyoruz.(Cezveyi içi su dolu bir kabın içine koyarak ateşin üzerine koyuyoruz.)
- Mikrodalga fırınınız varsa oradada eritebilirsiniz.
- Tatlı kaşığı yardımıyla krema doldurduğumuz profiterolların üzerine çikolata sosumuzu gezdiriyoruz.
Profiterollar hazır.. Afiyet olsun..:)
PÜF NOKTALARI:
* Yumurtalar oda sıcaklığında olacak.
* Yumurtalar hamura birer birer yedirilecek.
* Hamur tepsiye kaşık yada krema torbası yardımıyla konacak.
* Pişerken ve piştikten 15 dakika sonrasına kadar fırının kapağı açılmayacak.
Glutensiz un olarak Metvak glutensiz un kullandım. Bitter çikolata Elit marka. Vaniya ise Dr. oetker.
YAPILIŞI
- Küçük bir tencereye bir bardak suyu koyarak kaynatıyoruz.
- Kaynayan suyun içine margarinimizi atarak eritiyoruz. Tuz ve şeker atarak karıştırıyoruz.
- İçine unlarımızı döküp hızlıca tahta bir kaşıkla karıştırıyoruz.
- 1-2 dakika içinde un toparlanıp hamur olacaktır.
- Bu hamuru soğumaya bırakalım.
- Ilınan hamurumuza yumurtalarımızı birer birer kırarak yedirelim
Bir yumurtayı iyice yedirmeden kesinlikle öbür yumurtayı eklemeyin. En son vanilyayı ekliyoruz.
- Hazırlanan hamurdan tatlı kaşığı yardımıyla tepsiye ceviz büyüklüğünde bırakıyoruz.
Şekilsiz olabilir, panik yok. Pişerken kabarıp şekilleniyor.
- Tepsiyi ısıtılmış fırına koyup 175 derecede 25-30 dak. pişiriyoruz.
Pişirme süresi fırınınıza göre değişebilir. Pişerken ve piştikten sonra 15 dakika kesinlikle fırının kapağını açmıyoruz.
- Hamurlar fırında pişerken kremamızı hazırlayalım.
- Kremanın tüm malzemesini sütle karıştırıyoruz. Orta ateşte çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
- Pişen hamurlarımızı ortadan ikiye keserek arasına kremamızdan sürüyoruz.
- Bitter çikolatayı çezveye kırıyoruz ve sütünü ekliyoruz.
- Benmari usulü eritiyoruz.(Cezveyi içi su dolu bir kabın içine koyarak ateşin üzerine koyuyoruz.)
- Mikrodalga fırınınız varsa oradada eritebilirsiniz.
- Tatlı kaşığı yardımıyla krema doldurduğumuz profiterolların üzerine çikolata sosumuzu gezdiriyoruz.
Profiterollar hazır.. Afiyet olsun..:)
PÜF NOKTALARI:
* Yumurtalar oda sıcaklığında olacak.
* Yumurtalar hamura birer birer yedirilecek.
* Hamur tepsiye kaşık yada krema torbası yardımıyla konacak.
* Pişerken ve piştikten 15 dakika sonrasına kadar fırının kapağı açılmayacak.
denedim ve harika oldu, en önemlisi oğlum bayıldı...
YanıtlaSilÇok sevindim..:) Afiyet olsun oğluna..
SilVildan hanim emeginize saglik cok basarili bir tarif ancak acaba birazcik daha kabarmalarini, normal profiterol buyuklugune yaklasmalarini saglamak icin az miktarda kabartma tozu kullanmak nasil olur? Tesekkurler-Orkun
YanıtlaSilZaten büyüklüğü aynen normal profiterol büyüklüğünde oldu. Normal unla yaptığımda da aynı sonucu alıyoruım. Kabartma tozu kullanılmıyor. Bence önce deneyin derim. Pişman olmazsınız.
SilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilbitter çikolata hangi marka kullanabilirim acaba
YanıtlaSilMerhaba ben Mabel marka kullanıyorum.
SilMargarin yerine tereyağı kullanabilir miyiz?
YanıtlaSilTabii ki daha güzel olur. Ben ekonomik tarif isteniyor diye margarin yazıyorum.Sevgiler..:)
Sil