22 Nisan 2012 Pazar
GLUTENSİZ KEMALPAŞA TATLISI
Kemalpaşa tatlısı Bursanın Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilen bir tatlı çeşidi. Bu lezzetli tatlıya asıl tadını veren ,ilçenin sütlerinden yapılma peyniri.
Çölyaklıların da kemalpaşa tatlısından mahrum olmaması lazım değil mi? Geçenlerde bana gelen maillerde bu tarifi soruyordu bir arkadaş. İnternet üzerinde küçük bir araştırma sonucu kendi tarifimi oluşturdum. Taze kaliteli peyniri bulmanın zorluğu nedeniyle ben tatlı lor ile denedim. Yine evde kaynattığım sütlerin kaymağı vardı onu kullandım. Bulamazsanız tereyağ kullanın derim.
Hay bu Kemalpaşa tatlısını isteyenden Allah razı olsun. Harika bir şey oldu. Ben nasıl şimdiye kadar denemedim. Fırından çıkardığım kemalpaşaları denemek için bir tanesini yedim. Muhteşem bir tad ağzımda kaldı. Dayanamadım bir tane daha yedim. Kendimi tutmasam sanırım tatlı yapmama gerek kalmayacaktı. Şerbeti dökmeden fırından çıktığında deneyin derim..☺
MALZEMELER
- 2 Yumurta
- 1 Su bardağı mısır unu
- 1 Su bardağı glutensiz un
- 1 kase tatlı lor
- 3 Yemek kaşığı tereyağ yada süt kaymağı
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı tuz.
ŞERBET
- 3 Su bardağı tozşeker
- 5 Su bardağı su
- İsteğe göre çeyrek limon suyu
YAPILIŞI
Yoğurma kabımızın içine tüm malzememizi koyuyoruz. Yanlız hepsi herzamanki gibi oda sıcaklığında olacak. Tüm malzemeyi elimizle güzelce yoğuruyoruz. Kurabiye gibi sert olmayan ve ele yapışan bir hamur olacak. Elimizi gerektiğinde ıslatıp hamurlarımızı kurabiye şeklinde tepsiye sıralıyoruz.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kızarıncaya dek pişiriyoruz. Soğuması için bir kenara alıyoruz.
Şerbeti için su ve şekeri bir tencerede koyuyoruz. Kaynamaya başlarken içine soğumuş olan kemalpaşalarımızı atıyoruz.
Kaynadıkdan sonra kısık ateşte 30- 35 dk. şerbeti iyice içine çekene kadar ateşde duracak. Şerbetini çekene kadar arasıra çevirerek kaynatıyoruz. Sertçe karıştırmayın tatlı dağılır.Sonra altını kapatıp ateşten alın.
Soğuduktan sonra servis tepsimize dizebiliriz.
Kemalpaşa tatlımız hazır. Afiyet olsun..☺
Fırından ilk çıktığında dayanamayıp tadına baktığım kemalpaşalar.....☺
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Emeğine, yüreğine sağlık. İyi ki varsınız
YanıtlaSilvicdansız vildan, bu kadar güzel yapılabilir mi yahu. her kareye ağzımın suları aka aka baktım. malesef glutenle beraber süt ve yumurta da yasak bana. benim yerime de yiyin gayri ne diyim..
YanıtlaSilVildan hanım ellerinize sağlık.bir şey sormak istiyorum bir kase lor derken kase boyutu nedir acaba? :) bardak,kaşık genelde herkeste aynı da kase olayı kafamı karıştırdı :)
YanıtlaSilSenem
Kase ölçüsü bildiğiniz komposto kasesidir. Kolay gelsin.:)
SilTatli lor nasil oluyo acaba vildan hanim :)
YanıtlaSilSatılan bazı lor markaları kahvaltılık için olduğundan tuzlu olabiliyor. Bu yüzden tatlı lor olarak satılanları alın. Evde benim gibi kendiniz yaparsanız daha iyi olur tabii.
SilBi marka verebilir misiniz peki lor icin. Ben hic gormedim de.
YanıtlaSilBen evde kendim yapıyorum. Satın almak için Sakıpağa, sek, sütaş, bahçıvan ve tahsildaroğlu markalarına bakabilirsin.
SilBen Bahar Vildan Hnm az önce yaptım bu tatlıyı bir çölyak hastası olarak.Fakat kemalpasalarim şerbetin içinde dağılmaya başladı ve tencereden çıkartırken paramparça oldu�� Üstelik de sizin dediginiz kadar 30-35 dk tutmadım acaba neden böyle oldu ki�� çok hayal kırıklığına uğradm tadı güzel ama şekil kalmadı.sizden bir açıklama bekliyorum Vildan Hnm.
YanıtlaSilMerhaba canım, dağılma kesinlikle olmaması lazım. Diğer yapan arkadaşlardan da iyi sonuçlar aldım. Mutlaka bir yerde hata var. Tarife tam uydunuz mu? Malzemeler aynı mı? yazarsan sevinirim.
Sil