4 Mart 2011 Cuma

SUSAMLI VE ÇÖREKOTLU EKMEK




      

EKMEĞİ MAKİNADA YAPTIM. ÇOK RAHAT OLDUĞU İÇİN MAKİNAYI TERÇİH EDİYORUM. İLK ZAMANLAR SEVMEMİŞTİM AMA SONRA ALIŞTIM. ŞİMDİ SÜREKLİ MAKİNADA YAPIYORUM. İLK EKMEKLERİME NAZARAN ÇOK DAHA İYİ SONUÇLAR ALIYORUM.
ÜSTELİK MAYALANMA SÜRESİ, PİŞME ZAMANI GİBİ KAYGILARIM YOK. MALZEMELERİ KOYUP DİĞER İŞLERİMLE RAHATLIKLA İLGİLENEBİLİYORUM.
BU DEMEK DEĞİL Kİ FIRINI UNUTTUM. FIRIN EKMEĞİNİN YERİ BAŞKA. FIRIN İÇİNDE DENEMELERİM OLUYOR. BAŞARILI OLANLARI SİZLERLE PAYLAŞIYORUM.
GELELİM TARİFİMİZE;


MALZEMELER
- 1,5 CUP SÜT YADA SU
- 3 YUMURTA
- 1 TATLI KAŞIĞI SİRKE
- 3 YEMEK KAŞIĞI SIVIYAĞ
- 1 YEMEK KAŞIĞI TOZ ŞEKER
- 1,5 TATLI KAŞIĞI  (5 gr) YUVA MAYA
- 3 CUP YUVA GLUTENSİZ EKMEK UNU
- 3 YEMEK KAŞIĞI KAVRULMUŞ SUSAM
- 1 YEMEK KAŞIĞI ÇÖREKOTU

YAPILIŞI

ÖNCELİKLE HERZAMANKİ GİBİ SIVI MALZEMELERİMİZİ KABIMIZA KOYUYORUZ. ILIK SÜT YADA SUYUMUZU,YUMURTALARIMIZI,SİRKEMİZİ VE SIVIYAĞIMIZI KABIMIZA KOYDUK.
UNUMUZU, MAYAMIZI  AYRI BİR KAPTA GÜZELCE KARIŞTIRIYORUZ.
EKMEK KABINA SIVILARIN ÜZERİNE YAVAŞÇA BOŞALTIYORUZ.
MAKİNAMIZI AYARLAYIP PİŞİRMEYE BAŞLIYORUZ
.
BEN BU SEFER KOYU RENK KABUK TERCİH ETTİM VE ÇOK MEMNUN KALDIM.
MAKİNAMIZ ÇALIŞMAYA BAŞLADI BİR KERE YOĞURDU KABARDI VE İKİNCİ KEZ YOĞURMA İŞLEMİNE GEÇTİĞİNDE HAMURUN ÜZERİNE SUSAM VE ÇÖREK OTUNU KAŞIKLA DÖKTÜM.

BU ŞEKİLDE YOĞURMA TAMAMLANDIKTAN SONRA TEKRAR KAPAĞINI AÇIP ELİMİ ISLATARAK HAMURUN ÜZERİNİ DÜZELTTİM. BU ŞEKİLDE HEM EKMEĞİMİN KABUĞU DÜZGÜN PİŞİYOR HEMDE YUMUŞUYOR. ISLAK HAMURUN ÜZERİNE TEKRAR KAVRULMUŞ SUSAM SERPTİM VE KAPAĞI KAPATTIM.

İŞLEMLER TAMAM.. EKMEĞİMİZ PİŞTİKTEN SONRA MAKİNADAN ÇIKARIYOR VE BİR HAVLUNUN ÜZERİNE TERS ÇEVİREREK ÇIKARIYORUZ.
İLK SICAKLIĞININ GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ. EKMEĞİNİZİ SOĞUMADAN KESMEYİN. BIRAKIN BİRAZ SOĞUSUN VE KENDİNİ BULSUN.

ŞİMDİ EKMEĞİMİZİ DİLİMLİYOR VE ALLAH NE VERDİYSE KATIK EDİYORUZ.
BEN HELVAYI ÇOK SEVİYORUM. SICAK EKMEĞİMİ HEMEN BİR DİLİM HELVA EŞLİĞİNDE YEDİM. ÜSTÜDE SUSAMLI OLUNCA SİMİT GİBİ OLDU.  KENDİMİ TUTAMASAM BİR DİLİM DAHA YİYECEKTİM AMA FAZLA KİLOLARIDA DÜŞÜNÜNCE GERİ ADIM ATTIM VE HEMEN EKMEĞİMİ HAVLUYA SARIP KALDIRDIM.
ÇOCUKLARINIZ İSTEDİĞİ KADAR YİYEBİLİR.

NOT: BEN YUVA UNLA YAPTIM. AMA SİZ YUVA UNU BULAMAZSANIZ. 2 CUP SİNANGİL UNU 1 CUP KARABUĞDAY UNU KULLANIN AYNI SONUCU ALIRSINIZ. YANLIZ YUVA KULLANMAYACAKSANIZ TUZ VE ŞEKER KATMAYI UNUTMAYIN.
AFİYET OLSUN.







BU RESMİDE EKMEĞİN YUMUŞAKLIĞINI VE DOKUSUNU GÖRMENİZ İÇİN KOYDUM.








  
SUSAMIN FAYDALARI

* Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
* İçindeki demir ve vitaminler nedeniyle kansızlıkta doğal bir destektir.
* Japonyada yapılmış araştırmalar susam yağının bağırsak kanserine karşı koruyucu olabileceğini göstermiştir.
* Susam yağında beyin ve sinir hücreleri için yararlı olan lesitin bulunur.
* Susam tohumu kalbi sağlığı için yararlı E vitamini de içerir.
* Kolesterolün ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde yardımcıdır.
* Güneşten koruyucu yağ olarak kullanılabilir.
* Eklem sorunlarında ağrının azaltılmasına yardım etmesi susam yağı yararları arasındadır.
* Yara ve yanık gibi durumlarda dışardan uygulanır.
* Romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılır.
* Yorgunluğa karşı enerji verir.
* Cilt sorunları ve mantar enfeksiyonlarına karşı faydalıdır.
* Cilt sağlığı için önemlidir. Cildin yaşlanmasını engellemeye yardım eder.
* Saçları besler ve canlılık kazandırır. Saça ve cilde masaj biçiminde uygulanır.


ÇÖREKOTUNUN FAYDALARI

  • Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir.
  • İfraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir.
  • Kan şekerini düşürür.
  • Damar hastalıklarını önler.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Vücuttaki zehirleri süzerek atar.
  • İdrar söktürücü özelliği ile safraya iyi gelir.
  • Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
  • Alerjiyi önler.
  • Savunma sistemini dengeler.
  • Hormon sistemini ve ruh hâlini sağlamlaştırır.


6 yorum:

  1. vildan hanım tariflerinizi beğeniyorum ben... ama katkı maddesi kullanmayı hiç sevmiyorum... siz daha önce söylemiştiniz xsantam gumun zararı olmadığını düşündüğünüzü gerçi ama ben güvenemiyorum yine de...

    YanıtlaSil
  2. Merveciğim haklısın. xantham gum sonuçta katkı maddesi. Bende karşıyım katkı maddelerine ama glutensiz ekmekte de en iyi sonucu bununla aldım. Araştırmalarımda da diğer katkılar gibi tehlikeli olmadığını gördüm. Aslına bakarsan fırıncıların yaptığı ekmeklerde de katkı kullanıldığını öğrendim. İncelediğim pek çok yabancı sitedeki tariflerde de kullanıldığını gördüm. Bu yüzden bende kullanıyorum. Fakat sen kullanmadan da yapabilirsin. Esenkal canım.

    YanıtlaSil
  3. ksantan gum katmadan yapsak nasıl olur acaba veya içine patates unu eklesek biraz daha yumşak yapabilirmiyiz ilk kez yapacamda makina sinbo 4705
    somun büyüklüğünü 750gr seciyoruz dimi.bu ekmek 1 gün gidiyormu yani bayatlama filan ksantan gum yerine başka birşey kullanamazmıyız acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ksantan gum olmadan da yapabilirsiniz tabiiki. Patates unu ekleyerek de yaptığım ekmek tarifim var. Onada bakabilirsiniz.
      Somun büyüklüğü 750gr seçebilirsiniz. Merak ekmeyin hemen bayatlamaz. Fazla gelirse buzdolabında tutun, gerektiğinde çıkartıp biraz ısıtarak tüketebilirsiniz. Kolay gelsin.

      Sil
  4. ege veya gold'a un ilede yapabilirmiyiz acaba sinangil biraz ağır geliyorda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabii ki. Deneyip sonucu yazarsanız sevinirim..

      Sil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...