Ramazanın en büyük nimetlerinden ve özelliklerinden biride Ramazan pidesidir.Tırnak pidesi olarakta bilinir.Normal zamanda pide almak kimsenin aklına gelmez.Ama mübarek ramazanda iftar ve sahur sofralarımızın vazgeçilmezidir. Çölyaklıların da ramazan pidesinin kokusunu alıpta yiyememesi hiçde adil değil. Bu yüzden ramazan pidesini yaptım ve harika oldu. Hepinizin denemesini tavsiye ederim. Malzemeler sizi korkutmasın yapımı çok kolay ve tadıda normal pideden farksız. Haydi mutfağa..
Sanırım artık herkes biliyor. Ben unları karışım olarak kullanıyorum. Sadece glutensiz un bana dokunuyor. Nişasta ağırlıklı olduğundan da kilo almama neden oluyor. Mısır, pirinç, karabuğday ve patates ununu karıştırarak hem daha sağlıklı hem daha kıvamlı bir hamur elde ediyorum.
MALZEMELER
- 1 SU BARDAĞI ILIK SÜT
- 1 SU BARDAĞI ILIK SU
- YARIM POŞET YUVA MAYA
- 2 KAŞIK TEREYAĞ
- 2 KAŞIK ZEYTİNYAĞ
- 1 YUMURTA (sarısı üzerine)
- 1 TATLI KAŞIĞI XANTHAM GUM (yoksa katılmayabilir)
- 1 TATLI KAŞIĞI ŞEKER
- 1/2 TATLI KAŞIĞI TUZ.
- 2 KAŞIK MISIRUNU, 2 KAŞIK PİRİNÇUNU, 2 KAŞIK PATATES UNU, 2 KAŞIK KARABUĞDAY UNU
- ALABİLDİĞİ KADAR GLUTENSİZ UN
ÜZERİ İÇİN
- YUMURTA SARISI
- 2 KAŞIK SÜT
- 1 KAŞIK ZEYTİNYAĞI
- SUSAM, ÇÖREKOTU
YUMURTA SARISI SÜT VE YAĞ ÇIRPILIP SOS HALİNE GETİRİLİR.
YAPILIŞI
ÖNCELİKLE ILIK SU VE SÜTÜMÜZÜ HAMUR KABIMIZA KOYUYORUZ. ÜZERİNE MAYAYI VE ŞEKERİ KENARINA İSE YUMURTA BEYAZI, TUZ VE YAĞLARIMIZI KOYUYORUZ.
UN KARIŞIMIMIZI XANTHAM GUM ELİYORUZ VE SIVILARIN ÜZERİNE İLAVE EDEREK İYİCE KARIŞTIRIYORUZ.
BU SAFHADA MİKSER KULLANABİLİRİZ. HAMURUMUZ YUMUŞAK KIVAMDA OLACAK. GEREKTİKÇE ÜZERİNE GLUTENSİZ UN İLAVE EDİYORUZ.
HAZIRLANAN HAMURUMUZUN ÜZERİNİ KAPATARAK BİR KENARDA MAYALANMAYA BIRAKIYORUZ. EN AZ 45 DAKİKA BEKLEYECEK.
PİDEMİZİ PİŞİRECEĞİMİZ TEPSİMİZE BİRAZ MISIRUNU SERPİYORUZ. MAYALANAN HAMURUMUZU TEPSİMİZE BIRAKIYORUZ.
HAMURUMUZUN ŞEKİLSİZ OLMASI SİZİ KORKUTMASIN. TEPSİDEKİ HAMURU ELİMİZİ ISLATARAK ŞEKİLLENDİRİYORUZ. ISLAK ELİMİZLE YUVARLAK BİR HALE GETİRİP PİDE ŞEKLİNİ VERİYORUZ. 15- 20 DAKİKA TEPSİ MAYASI İÇİN BEKLEYECEK
ÜZERİNE YUMURTALI SOSUMUZU SÜRÜP ÇÖREK OTU VE SUSAM SERPİYORUZ.
FIRINDA ÜZERİ KIZARANA KADAR PİŞİRİYORUZ.
PİDEMİZ HAZIR... İLK SICAKLIĞININ GEÇMESİNİ BEKLEYİP SERVİS YAPIN.
PİDENİZİ İFTARA YAKIN PİŞİRİRSENİZ TAZE VE SICACIK PİDENİZLE ORUCUNUZU AÇABİLİRSİNİZ.
AFİYET OLSUN, PİDE VESİLESİYLE DE RAMAZANINIZ HAYIRLI OLSUN...:)))
Pide kuyruğu beklemeden ve sıcacık sofraya gelen piden çok güzel görünüyor. Hayırlı Ramazanlar...
YanıtlaSilxantham gum nerden bulabılırm gerı donersenız sevınırım tskler
YanıtlaSilhttp://magaza.hammaddeler.com/Ksantan-Gam,LA_5878-2.html#labels=5878-2
SilLinki yukarıda verdim. Hammddeler.com dan kargo ile yolluyorlar.Çölyaklılar için 1 kg.lık paketleme yapmış firma. Normalde toptan satılıyor. Piyasada parakende bulamazsınız.
çok teşekkür ediyorum vildan hanım
SilMerhaba Vildan hanim,
YanıtlaSilOncelikle tarif icin cok tesekkurler.
Kac derece firinda pisirdiniz pidenizi acaba?
Tesekkurler.
Hayirli Ramazan'lar simdiden.
180 derecede pişirdim. Fırınların pişirme derecesi değişik olabiliyor. Üzeri nar gibi kızarınca çıkarın. Sizede hayırlı Ramazanlar..:)
SilCok tesekkurler Vildan hanim :)
SilHayirli ramazanlar.gercekten xantha gum olmasa olur mu? Yas maya mi yoksa toz maya mi kullanicaz?bide patates unu yerine bitane haslanilmis patates olur mu?simdiden tesekürler
YanıtlaSilOlur tabii ki, onsuzda çok güzel olur. Maya olarak ben toz kullanıyorum ama yaş maya da olur. Patates unu bulamayan arkadaşlara bende haşlanmış patates rendesi öneriyorum. Kolay gelsin canım..:)
SilTepsiye yağ surmuyoruz dimi vildan hanim ? Cvb gelirse cok sevinirim
YanıtlaSilHayır, yapışmaması için mısır unu serpiyoruz. Kolay gelsin.:)
Sil