Ekmek denemelerine devam..:))
Çölyaklıların ortak derdi ekmek... Özellikle çalışan arkadaşlarımız ekmek konusunda zorlanıyor. Banada sürekli ekmekle ilgili sorular geliyor. Acaba nasıl en kolay ve güzel glutensiz ekmek yapabilirim? diye düşünüyorum. Ekmek makinasında yapılanlar ve fırında yapılanlar. Kimileri makina ekmeği istemiyor. Fırında ekmek yapmayı bende seviyorum. Kendi elimle yoğurmak, mayalamak ve pişirmek daha zevkli.
Çalışan ve seyahat edenler için bu kez ekmekcik pişirmek istedim. Özellikle yumuşak olması tercih nedeni.
Yumuşak olması için patates unu tavsiye ediyorum.
Birde hepinizin bildiği gibi karışım olarak mısır ununuda ilave ediyorum. Glutensiz un olarak Sinangil veya İHE unu kullanabilirsiniz.
Karabuğday unu maalesef bu aralar bulunmuyor. Elinde olan arkadaşlar onuda kullanabilir.
Unları zevkinize ve damak tadınıza göre karıştırmaktan çekinmeyin. Harika lezzetler elde edeceksiniz.
Gelelim ekmekcik tarifine.....
MALZEMELER
- 1 BARDAK ILIK SÜT
- 1,5 BARDAK ILIK SU
- 2 YUMURTA (Birinin sarısı üzerine sürülecek)
- 2 KAŞIK TEREYAĞ
- 2 KAŞIK ZEYTİNYAĞ
- 1 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER
- 1 POŞET YUVA MAYA
- 1 TATLI KAŞIĞI TUZ.
- 3 KAŞIK MISIRUNU, 3 KAŞIK PATATES UNU
- ALABİLDİĞİ KADAR GLUTENSİZ UN
ÜZERİ İÇİN
YUMURTA SARISI
1 KAŞIK SÜT
1 KAŞIK ZEYTİNYAĞ
SUSAM, ÇÖREKOTU
YAPILIŞI
ÖNCELİKLE ILIK SÜT VE SUYUMUZU KABIMIZA KOYUYORUZ. ÜZERİNE MAYAMIZI, TOZ ŞEKERİMİZİ KOYUP KARIŞTIRIYORUZ.
SIRASIYLA YUMURTA, TEREYAĞ, ZEYTİNYAĞI, MISIRUNU, PATATES UNU TUZ İLAVE EDEREK KARIŞTIRIYORUZ.
BUNDAN SONRASINDA GLUTENSİZ UNUMUZU EKLEYEREK HAMURUMUZU OLUŞTURACAGIZ.
HAMURUMUZ NE ÇOK CIVIK, NEDE ÇOK SERT OLACAK.
BİR KENARDA 1 SAATE YAKIN MAYALANMAYA BIRAKIYORUZ.
MAYALANAN HAMURUMUZ 2 MİSLİ OLDU.
HAMURUMUZU PİŞİRECEĞİMİZ KASELERİMİZİ FIRÇA İLE YAĞLAYIP MISIRUNUYLA UNLAYALIM.
MAYALANAN HAMURUMUZU ELİMİZLE VEYA KAŞIKLA KASELERİMİZE BIRAKIYORUZ.
*** Bu aşamada küçük bir not:
Tarif yayınından sonra alüminyum kaplar konusunda arkadaşlardan uyarılar aldım.
Haklı uyarılar sonucunda ''alüminyum kalıplar'' yerine silikon, teflon yada fırına dayanıklı cam kaplar kullanıyoruz.
"Alüminyum kapların yüksek ısıda içindeki ürüne zarar verdiği ve saklama taşıma ve soğuk servis edilen ürünlerde tercih edilmesi öneriliyor." demekte Nafiz hocam.
Nafiz Kenan Gönen hocama uyarısı ve ilgisi için teşekkür ediyorum.
ŞİMDİ ELİMİZİ ISLATARAK ÜZERLERİNİ DÜZELTİYORUZ.
HAZIRLADIĞIMIZ YUMURTALI SOSU ÜZERLERİNE SÜRÜP, İSTEĞE BAĞLI SUSAM VE ÇÖREKOTU SERPİYORUZ. TEKRAR MAYALANMASI İÇİN YARIM SAAT BEKLETİYORUZ.
MAYALANIP KABARAN EKMEKÇİKLERİ TEPSİYLE FIRINA ATIP PİŞİRİYORUZ. FIRINA SU DOLU KAP KOYMAYI UNUTMAYIN. ÜZERİNİN DAHADA YUMUŞAK OLMASINI İSTERSENİZ. PİŞMEYE YAKIN ÜZERLERİNE SPREY İLE SU PÜSKÜRTÜN.
EVET EKMEKÇİKLER PİŞTİ. BEN KIZARMIŞ SEVDİĞİM İÇİN BU ŞEKİLDE OLUYOR..
İLK SICAKLIĞI GEÇTİKTEN SONRA KAPLARINDAN ÇIKARIYORUZ.
TERS ÇEVİRİP SOĞUTUYORUZ.
YUMUŞACIK EKMEKCİKLERİMİZ HAZIR....
ATIN ÇANTANIZA İSTEDİĞİNİZ ZAMAN TÜKETİN.. AFİYET OLSUN...:)))
SEVGİLİ DOSTLAR , HÜSEYİN BEYİN DENEMESİ EKMEK GÖRÜNTÜSÜDE AŞAĞIDA.
ELLERİNİZE SAĞLIK MUHTEŞEM GÖRÜNÜYOR....
Teşekkürler Vildan Hanım Tarif İçin Cok Süper Bir Tarif Artık Bundan Sonra bu Tarifi Yapıyorum..Bu Ekmeği folyoya Sarsak Kaç Gün Dayanır Acaba Veya Başka Bişi Olurmu Şimdiden Teşekkürler.Birde Ege Glutensiz Unla Ekmek Tarifi Bekliyoruz Vildan Hanım Normal Ekmek Gibi Denemelerinizi Eklerseniz Sevinirim..Kolay Gelsin.
YanıtlaSilResimleri Koyuyorum Ben Ekmek Kalıbında Yaptım İyi Oldu..İşte Resimler..
http://i49.tinypic.com/elb6rl.jpg
http://i47.tinypic.com/21a0kyh.jpg
Ellerinize sağlık Hüseyin bey. Ekmek muhteşem....
SilGörüntüsünü paylaştım. Saklama konusuna gelince ben folyo kullanmıyorum. Buzdolabı poşetiyle buzdolabında muhafaza ediyorum. Gerektiğinde mikrodalgada yada teflon tavada ısıtıyorum.
Ege glutensiz unu henüz almadım, denediğimde memnuniyetle paylaşırım.
Tekrar emeklerinize sağlık.
Yar KaraBuğday Unu Bulamadım Hiç Biryerde Fitmek Aldım..Ama Buda Normal Fırında Yaptım Olmadı...İçinde Siyah Siyah Bir Madde Var..Birde Ekmek Makinasında Deneyeyim Bakalım.Ama Zannetmiyorum..Ekmeğin İçi Çok Çıvık Oluyor Neden Acaba Vildan Hanım dışı normal pişiyor içi tabiri caise hamur gibi.ekmek susamlı ve çöreotlu ekmek tarifini yapıyorum ekmek makinası iyice yoğurdu.ondan sonra hamuru aldım yağlı kagıt serili kalıba döktüm.normal pişti dışı ama içi cıvıktı..
Silekmek yapma makinasında değişirmi acaba? sütümü cok koydum acaba?
Ekmeğin dışı pişip içi cıvık kaldıysa iki nedenden olabilir.
Sil1- Sıvı miktarı fazladır.Ya sıvıyı azaltacaksınız yada un miktarını arttıracaksınız.
2- Fırın ayarı. Fırın çabuk pişiriyorsa, ekmek kabının üzerini folyo ile kapatıp pişirin. Pişmeye yakın açın üzeri kızarsın.
Kolaylıklar dilerim.
2 gündür pişiriyorum çok başarılı oldu çok begendim. ben tarifin yarisini uyguladim ve içine bir kaşık mısır unu bir kaşık karabuğday unu ve bir kaşık nohut unu ile bir kasik patates nisastasi koydum . Yumusacik ve cok lezzetli oldu. Guzel tarifler icin tesekkurler
YanıtlaSilElinize sağlık,
SilBenim her zaman önerim bu olmuştur. Unları karıştırmak. Hem daha lezzetli hem besleyici oluyor.
Yani undan degil unu biraz fazla koyarsak iyi olur diyorsunuz
YanıtlaSilPeki birde öyle deneyeyim
Glutenfreemall turkiyeye gonderim yapiyormu acaba?
YanıtlaSilHiç bilmiyorum Hüseyin bey. Siteyle iletişime geçip sorabilirsiniz.. Sonucu bana da bildirirseniz sevinirim..
SilHedef glutensiz yazısına uyarınız için teşekkürler. Hedef glutensiz kapandı ve ben yazıyı sildim.
SilTarifleriniz mukemmel yeni oldugumuz icin patates unu ve baglayici malzemem yok bunlar olmadan onereceginiz ekmek tarifi varmi ellerinize saglik
YanıtlaSilMerhaba, Patates unu yerine haşlanmış patatesi rendeleyerek kullanabilirsiniz. Bulabileceğiniz glutensiz unlarla deneyebilirsiniz. Sayfanın sağından etiketler bölümünden diğer tariflerime ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin.
Sile bıldıgımız ekmek bu :D yuppyyy
YanıtlaSil