Gerçektende yumoş bir mısır ekmeği. Ekmeğin yapısı kek gibi. Resimde gördüğünüz parça anında tadım olarak yenildi. Aslında deneme amaçlı ölçüleri yarı yarıya yaparak küçük bir ekmek yapacaktım. Sonrasında gözüme az gözüktü ve tam ölçü yaptım. İyiki de öyle yapmışım.
Kullandığım tepsi küçük zaten 23 cm çapında. Yaparken ona göre ayarlayın. Her türlü detayı veriyorum. Sonrasında olmadı, yapamadım bahanesi istemiyorum.
Malzemeleriniz mutlaka oda sıcaklığında olmalı. Tereyağ eritilmeyecek yumuşak olacak, süt ılık olacak.
Çok kolay yapımı var, zahmetsiz. Malzemeleriniz hazırsa hemen başlayın derim.
Bu arada önemli bir konuyu iletmeden geçmiyelim. Piyasada ve fırınlarda satılan mısır ekmeğini KESİNLİKLE ALMIYORUZ....
"Sadece mısır unundan yapıyoruz ve hatta çölyak hastaları alıyorlar" deseler bile ALMAYIN....
NEDEN?
1- Mısır unuyla beraber buğday unu karıştırıyorlar yoksa yumuşak olmaz. Sadece mısır unu olursa sert bir ekmek olur. Karadenizliler bilir.
2- Hadi diyelim sadece mısır unuyla yaptılar, çapraz bulaşma riski vardır. YANİ, glutenli ürünlerin piştiği firinda uçuşan unlardan, kullanılan aynı kap kacaktan sizin ekmeğe gluten bulaşır.
Deyeceksiniz ki "amaaaaan ne var o kadarcık şeyden." maalesef öyle değil. O kadarcık şey dediğinizin bağırsaklarımızda yaptığı tahrifatı göremezsiniz. Üstelik yaptığınız o kadar diyet boşa gider.
Hastalığı ileri derecede hassas olan arkadaşlarda o kadarcık şey bile hemen belirti verir biliyormusunuz?
( Kusma, karın şişliği, ishal, aşırı ağrı ve acillik olan arkadaşlarımız bile var)
Bende hiçbir sıkıntı yok demeyin içinizde olan biteni göremezsiniz.
Üstelik bakın ne kadar kolay bir tarif. Evde 1 saatin içinde yapar ve ilk ısırığınızı alırsınız. Gönül rahatlığıyla içindekilerden emin bir şekilde.
"Haydi bakalım bu kadar vaaz yeter vereceksen ver şu tarifi" diyen arkadaş duydum sesini.
MALZEMELER
* 2 büyük yumurta
* 1 su bardağı süt
* 1 su bardağı mısır unu
* 1 su bardağı pirinç unu
* 1 paket dr. oetker kabartma tozu
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı şeker
* 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Yapılışı çok kolay demiştim. Tüm malzemeyi karıştırma kabınıza alın ve çırpma teliyle kek hamuru kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
Elinizde bulunan uygun bir kalıba veya tepsiye dökün. Tepsinizin altını tereyağ ile yağlamayı unutmayın.
Isıtmış olduğunuz 180 derece fırında 30 dk. kadar pişirin. Ekmeğiniz hazır.
Fırından gelen kokular 1,5 milyon dolara değişilmez..:))
Afiyet olsun..:))
Vildancım, ellerine sağlık.:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım..:)
Silbunu yapıcam bir şey sormak istiyorum glutensiz unları nerden bulabilirim belli yerlerde var mı yoksa migrosta bulunur mu
YanıtlaSilMerhaba canım, glutensiz ürünler migros, carrefour, kipa ve tansaş gibi büyük marketlerde bulunuyor.
SilMerhaba Vildan abla ben bu tarifi ekmek yapma makinesinde yapmak istiyorum. Ölçüler aynı mi olur acaba.
YanıtlaSilEvet canım. aynı ölçülerle yapabilirsin. Yanlız makinada kek programında olacak.
SilSüper bir tarif hemde çok kolay ��
YanıtlaSilEvet hem çok kolay hemde çok lezzetli. Tavsiye ederim.:)
SilBu ölçülere iki yumurta biraz ağır oldu. Yumurta tadı çok baskın.
YanıtlaSilEnteresan? Aslında mısır unu tadı çok baskın olur. Tabiii mısır ununun kalitesi de önemli. Sanırım sizin yumurta kokusuna hassaslığınız var. O zaman ekmeğin hamuruna nane kekik gibi aroma verici hoşlandığınız baharat ve otlardan ekleyebilirsiniz.
SilMerhaba vildan hanim bende bu tarifi yapmak istiyorum ama kizimin gluten sut ve yumurta alerjiside var sutun yerine su kullansam acaba olurmu ? Fehime
YanıtlaSilOlur tabii ki, suyla da yapabilirsiniz.
Silçok güzel oldu. tavsiye ederim
YanıtlaSilVildan hanım merhaba ben betül.. pirinç unu olarak bütün markalar kullanilabilirmi? Hangisini onerirsiniz?
YanıtlaSilMerhaba canım, pirinçunu olarak sadece cıtyfarm ve mader markaları garanti veriyor.
SilAbla ben çolyak hastasıyım ve hatayda üniversite okuyorum benim nasıl bi yol izlemem gerekiyor bana yardımcı olabilirmisiniz akif kırma
YanıtlaSilSevgili Akif, Facebook da Çölyaklılar Dayanışma Grubumuz var. Sana oraya katılmanı tavsiye ederim. Grubumuzda ben ve diğer arkadaşlardan her türlü yardımı alabilirsin.
SilSevgiler.
öncelikle tarifleriniz için teşekkürler. benim oğlumun glütenin yanı sıra fındık,badem, süt ve süt ürünlerinede hassasiyeti var.sütün yerine ne koyabilirim. soya sütü aldım ancak 'eser miktarda fındık ve badem bulunur 'yazısını okuyunca kullanamadım.ilginize şimdiden teşekkürler..
YanıtlaSilMerhaba canım, süt yerine ılık su kullanarak rahatlıkla yapabilirsin. Kolay gelsin.
Silev veeeeeeeeee tttttttttttttt
YanıtlaSilben tuğba...bu tarifi şuan yıyor çocuğum teşekkürler emeği geçen herkese....daha bırkaç hafta oldu çölyak tanısını almamız bir çölyaklı çocuk annesı oldum ve 19 aylık ıkızlerım... ıkızın tekınde cıktı dıgerı sağlam ama o kdar zormuş kı hayat ... alışmak zaman ıstıyor ve tabıkı daha da emek ıstıyor zaten eforlu bır hayatım vardı iş ve ikiz çocuklar.... nette o kadar şey aradım okudum ve sizi gördüm çölde su bulmak gıbı oldu benım ıcın evet burdakı belkı bır cok urunu yapamıyorum çocuğumun yası geregı ama umut doldu ıçım. etrafta çocukla iletişime geçen herkesi egıtmek o kdar zormuşkı kendım bıle o kdar dıkkat ettıgımı dusunurken arkamı bir dönüyorum ki ne göreyim çocukların bırbırlerıne mama yedırdıgını görünce dıyet çöpe gitti baştan sıfırla dıyorum ve derın bır çıkmaza giriyorum. vildan hanm gözden kaçırdığım o kdar cok şey var ki ben nasıl bunları yoluna koyacağım ve iş hayatımda var.... :( psıkolojım bozuldu desteğe ihityacım var
YanıtlaSilCanım benim. inanki seni çok iyi anlıyorum. Şu an emekliyim ama çalışma hayatını ve çocukları büyütmenin sıkıntısını bilirim. Kaldı ki şu an özel bir geçiş dönemi yaşıyorsunuz. Çölyak teşhis edildikten sonra tamamen bir yaşam şekli. Tüm ailenin ve de çevrenin öğrenmesi gereken bir yaşam şekli.
SilHepimiz aşağı yukarı aynı sıkıntıları çektik. Sanma ki yalnızsın, senin gibi pek çok arkadaşımız var.
Sana önerebileceğim bir grubumuz var Facebook da. Çölyaklılar Dayanışma Grubu. Yeni teşhis alan, tecrübeli olan, çölyak çocuğu olan anneler ve de hamileler hepimiz gurupdayız. Hepimiz bilgilerimizi ve tecrübelerimizi paylaşıyor birbirimize yardımcı oluyoruz. Katılırsan arkadaşlardan her türlü yardımı alabilir ve yalnız olmadığını görürsün.
Biz kocaman bir aileyiz ve asla yalnız değilsin..:)
misir unu hangi marka acaba
YanıtlaSilBağdat marka glutensizdir..:)
Silmerhaba Vildan hanım,
YanıtlaSilne yazıkki bende bir çölyak çocuğu annesiyim.Kızım 6 yaşında teşhis yeni kondu. Şu anda o kadar karmakarışığım ki anlatamam henüz kendim bile kabullenemedim.
facebook da çölyaklılar dayanışma grubunuza istek gönderdim umarım en kısa zamanda isteğim kabul edilir zira yardıma ve desteğe çok ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim. Ümit Figen DAŞBACAK
Merhaba canım, tabii ki gruba hemen dahil edilirsiniz. Zaten grubu kurma amacımda bu. Bilgi alışverişi ve her türlü sorunu paylaşmak. Biz özel ve büyük bir aileyiz..:) Merak etmeyin zaman herşeyin ilacı demiş atalarımız. Hepimiz bu sıkıntıları yaşadık. Şu an mutlu ve sağlıklıyız..:))
SilBenım kızımın kan sonuçları pozıtıf cıktı cok mutsuzum colyak dıyorlar.kan pozıtıf cıksada bıyopsıde cıkama ıhtımalı var mı
YanıtlaSilKanda pozitif çıkması çölyak ihtimalini güçlendirir. Kesin teşhis için endoskopi şarttır. Fakat neden mutsuzsunuz ki? Teşhis konulmamış ve pek çok sağlık problemi olan insanlar var. Bence içiniz rahat olsun. Çölyak teşhis edilene kadar hastalık, sonrasında ise yaşam biçimidir. Çocuğun çölyak çıkarsa üzülecek hiç birşey yok. glutensiz diyet ile sağlıklı bir ömür sürecektir. Beslenme işinide zamanla çözeceksiniz. Asla moralinizi bozmayın. Her zaman yanınızdayız..:))
SilTarif icin cok tesekkurler, hakikaten yumusacik oldu ve cok lezzetli:) ben kucuk kare borcamda yaptim, tam denk geldi bu arada.
YanıtlaSilÇok sevindim. afiyet olsun.:)
SilSÜT KAZEIN DIYETI YAPANLAR TARIFTEKI SÜT YERINE ŞU KULLANABILIRLERMI
YanıtlaSilMerhaba, olur tabiiki.
Silvildan hanım merhaba. tarifinizi yeni okuma fırsatım oldu. Tereyağı yerine zeytinyağı koyarsak , ölçü ne olur ?
YanıtlaSilMerhaba, zeytinyağı 1 çay bardağı olur.Sevgiler.:)
SilVildan teyze ben yurkdisinda yasiyorum Turkce ogreniyorum,siz de mi Turkiye de CUP diyosunuz.
YanıtlaSilMerhaba canım.:) bize de sonradan geldi Cup kelimesi. Genelde ekmek makinesi tariflerinde cup olarak geçiyor. Yaklaşık 1 su bardağına denk geliyor.
SilVildan hanım bu tariflerin yumurtasız olanı var mı ?
YanıtlaSilVildan hanim iyi gunler, tavada pisermi acaba bu tarif?
YanıtlaSilOlur tabii ki. Ben tavada da yaptım..
Sildogal ekmek ve un satan safekmek .comdan badem nohut pirinç unu aldım ekmekte veya keklerde nohut unu iyi olurmu
YanıtlaSilbirde hazır glutensiz karışm unlardan hangisi daha iyi sonuç verir