30 Ekim 2011 Pazar

GLUTENSİZ DÜRÜM - LAVAŞ EKMEĞİ

  


Kebap lokantalarında önümüze sıcak sıcak getirilen lavaşları evinizde de çok kolayca yapabilirsiniz.Sabah kahvaltılarınız için ya da akşam yemeğinde et yemekleri için  yapacağınız glutensiz lavaşlarla çocuklarınızı sevindirin.
Lavaş ve dürüm ekmeğini deneyeli epey oluyor. Nasip bu güneymiş, Geçtiğimiz günlerde grubumuzdan bir kardeşimizin dürüm tarifi istemesiyle farkettim.
Daha önce bazlama tarifi vermiştim. Aynı hamuru kullanarak lavaş - dürüm ekmeği yapacağız. Bazlama hamuu için BURAYA bakıyoruz.
Ekmeğin incesine bazlama, daha incesine lavaş yada dürüm diyoruz.
Glutensiz de çok çok güzel oluyor. Hemen deneyin ve sıcak sıcak tüketin derim...

Daha önceden yaptığımız bazlama hamurundan alıyoruz. İrice yumurta büyüklüğünde pazılar hazırlıyoruz. Kaç tane yapacaksanız pazılarınızı glutensiz unla unladıktan sonra sırayla merdanemizle açıyoruz.



Merdane ile açarken bol unlayalım ki yapışmasın.



Servis tabağı büyüklüğünde açtığımız hamurumuzu teflon tavamızda arkalı önlü pişiriyoruz.

 

 
Eveett.. lavaş ekmeğimiz hazır. Ben hazırda olan köftelerimden koyarak dürüm yaptım. Sizler neyle severseniz içine koyarak dürümü hazırlayabilirsiniz.


 

AFİYET OLSUN......:))

25 Ekim 2011 Salı

Van için Herkes Tek Yürek!

Van Depremi'ne duyarlılık gösteren ve zor durumda olan depremzedelere yardım elini uzatmak isteyen vatandaşlarımız için bir liste hazırladık. Aşağıdaki kanallardan dilediğinizi seçerek yardımlarınızı en kolay şekilde Van'a ulaştırabilirsiniz:

1. KIZILAY
2868'e tüm operatörlerden boş bir SMS göndererek Kızılay'a 5 TL bağışta bulunabilirsiniz.

Ayrıca havale yoluyla destek olmak isteyenler, tüm bankalardaki "Türk Kızılayı" hesaplarından bağış yapabilir. Ayni bağışlar Türk Kızılayı lojistik merkezleri ve şubeleri tarafından kabul edilecektir. Tüm Kızılay şubelerinin iletişim numaralarını buradan öğrenebilirsiniz.

2. AKUT
Tüm GSM operatörlerinden 2930'a göndereceğiniz AKUT yazan bir SMS ile AKUT'a 5 TL bağışta bulunabilirsiniz.

Kredi kartını kullanarak internet üzerinden bağış yapmak isteyen vatandaşlarımız CardFinans ya da diğer banka kartlarını kullanarak bağışta bulunabilirler.

Havale/EFT için Banka Hesap Numaraları;
T. İş Bankası - Gayrettepe Şubesi - TR14 0006 4000 0011 0800 6666 63
Finansbank - Gayrettepe Şubesi - TR92 0011 1000 0000 0001 9576 70
Garanti Bankası - Ortaklar Cad. Şubesi - TR26 0006 2000 3570 0000 0029 30

3. BAŞBAKANLIK YARDIM KAMPANYASI
Başbakanlık tarafından Van’da yaşanan deprem nedeniyle başlatılan yardım kampanyası çerçevesinde saptanan banka hesap numaralarına buradan ulaşabilirsiniz.

4. KARGO FİRMALARI
Yurtiçi Kargo, PTT Kargo, MNG Kargo ve Aras Kargo yardım gönderilerini ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır.

5. HÜRRİYET EVLERİ
Deprem sonrası yaralarını sarmaya çalışan ve kış öncesinde evsiz kalan Van için Hürriyet Gazetesi de büyük bir seferberlik başlattı. Hürriyet, Van’da kış koşullarına dayanıklı, mutfak, banyo ve tuvaleti olan "Hürriyet Evleri" kuracak. Kızılay işbirliğinde başlatılan kampanya ile her biri 6 bin liraya kurulacak evler, evsiz kalan vatandaşlara sıcak bir yuva olacak.

Van Depremi - Hürriyet Gazetesi Bağış Hesapları
T. İş Bankası Mithatpaşa Şubesi
4228 - 0971947 / IBAN TR370006400000142280971947 
T.C. Ziraat Bankası Kızılay Şubesi
Hesap No 685-2868-5189 / IBAN TR060001000685000028685189
Garanti Bankası Kızılay Şubesi
Hesap adı: Van Depremi - Hürriyet
Şube: 082 Hesap No: 6294703 / IBAN TR72 0006 2000 0820 0006 2947 03

Yapacağınız ufak bir yardım zor durumdaki bir çok insanı hayata bağlayan bir umut olacaktır. Mesajımızın ulaştığı herkesi, deprem bölgesinde yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza yardım etmeye davet ediyoruz.


Bir bumads sosyal sorumluluk içeriğidir.

16 Ekim 2011 Pazar

"KSANTAN GUM" (xantan gum)







KSANTAN GUM

Hamur işi tariflerimde sık kullandığım bir malzeme var.  “KSANTAN GUM” (xantan gum). Sık sık bu nedir? diye sorulmakta. Kısaca bu malzeme hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Hepimizin farkında olmadan tükettiği, hemen hemen her gıda maddesinin içinde yer alan bir malzeme.

Ksantan Gum, E415 koduyla bilinmekte olup, gıda üretiminde stabilizatör ve kıvam arttırıcı katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Ksantan gamın en dikkate değer özelliklerinden birisi de çok düşük konsantrasyonlarında bile yüksek oranda kıvam arttırabilmesidir. Pek çok gıda mamulünde % 0.5, hatta % 0.05 oranında kullanılmaktadır

Glutensiz unlarla yaptığımız ekmek, pasta ve şekerlemeler genellikle kısa bir sure sonra dağılmaya, ufalanmaya başlar. Dayanma süresi çok kısadır. Ayrıca normal unlarla yapılan ürünlerin elastikiyetine de sahip degildir.

Işte bu aşamada ksantan gam devreye giriyor. Yaptığınız hamura ilave edeceğiniz bu madde ile daha kolay çalişılabilen, açılabilen bir hamur elde edeceksiniz. Ayrıca ekmeğiniz, kekiniz elastikiyet kazanacak ve ufalanmayacaktır.


Gıda Sektörü

Özellik
Uygulama Alanı
Yapışkanlaştırıcı
Pasta kaplama şekerleri ve jöleleri
Bağlayıcı malzeme
Kaplama malzemesi
Pastacılık, unlu mamuller
Emülgatör
Salata sosu
Film oluşturma
Koruyucu tabakalar, sosis kaplaması
Köpük sabitleme

Gluten yerine kullanılabilme ve hamur işleme
Unlu mamuller, makarna
Stabilizatör
Dondurma, salata sosu, meyve suları, margarin
Kabartma malzemesi
İşlenmiş et ürünleri
Pıhtılaşma önleyici, donma-erime kararlılığı
Peynir, dondurulmuş gıdalar
Kıvam arttırma
Reçeller, soslar, şuruplar ve turta dolguları



Glutensiz unlara ekleme ölçüleri (her 125 gr un için)
Pasta ve Kek hamurlarinda: 1/2 çay kaşığı Ekmek, pizza, vb hamurlarda: 1 çay kaşığı

Bu madde nereden temin edebilir?
Genellikle kimyasal ürünler satan firmalardan. Ksantan Gam gıda sektörünün vazgeçilmez malzemelerinden birisi. Dolayısı ile genellikle firmalara toplu olarak yüklü miktarlarda satılıyor ama hammaddeler.com dan isteyebilirsiniz. Firma çölyaklılar için ürünün 1 kg lık paketlenmiş halini yolluyor. BURADAN  İsteyebilirsiniz.
Yurt dışında yaşayanlar  BURADAN  isteyebilirsiniz.

ESENKALIN...:)))




12 Ekim 2011 Çarşamba

BROKOLİ ÇORBASI








Brokoli çorbasının bu kadar lezzetli olacağı hiç aklıma gelmezdi. Genelde brokoliyi garnitür ve salata şeklinde tüketiriz. Çorba olarak denediğimde ben bile ön yargılıydım. 
Fakat pişipte lezzetini tadınca, nasıl şimdiye kadar bunu yapmamışım diye hayıflandım.
Havaların yağmurlu ve soğuk olması çorbanın değerini daha bir arttırdı. Harika bir lezzet denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Brokolinin faydalarını buradan okuyabilirsiniz.
Tarifi lezzet den aldım. Biraz değişikliklerle uyguladım.

MALZEMELER

-
500 gr BROKOLİ
- 2 KAŞIK PATATES UNU 
- 1 ADET KÜÇÜK KURU SOĞAN
- 1 DİŞ SARIMSAK
- 2 BARDAK TAVUK SUYU
- 1 BARDAK SÜT
- TUZ, KARABİBER


YAPILIŞI

Tenceremize yıkayıp ayıkladığımız brokolilerimizi koyup 2 bardak su ile haşlıyoruz.
Başka bir  tencerede kuru soğan ve sarımsaklarımızı ince ince kıyarak biraz zeytinyağı ile soteliyoruz.
Haşladığımız brokolilerimizi soğanların ve sarımsakların üzerine ekliyoruz.
Üzerine 2 bardak tavuk suyu ve 1 bardak sütümüzü döküp karıştırıyoruz.
Çorbanın kıvamını bulması için 2 kaşık patates unu katıyoruz.
Blendir ile çorbamızı eziyoruz.
Çorbanın tuzunu karabiberini ekleyip ateşten alıyoruz.

Çorbamız hazır. Bu kadar basit işte.
Şimdi üzerini bir kaşık krema ve pul biber yada nane ile süslüyoruz.

Afiyet olsun...:))



** Patates ununuz yoksa problem değil. Brokoliyi haşlarken 1 orta boy patateside doğrayıp haşlarsanız aynı sonucu alırsınız.











9 Ekim 2011 Pazar

BAYAT KEK PASTASI


Evet arkadaşlar, adından da anlaşılacağı üzere bu bir bayat kek pastası.Üç gün önce bir kek yaptım. Kek tarifi için burayaburaya ve buraya bakabilirsiniz. Maalesef kek bitmedi ve kaldı. Genelde herşeyi değerlendirmeyi severim. Evdekilerde bilir, kalan kekler tarafımdan mutlaka değerlendirilir. Bu yüzden yenmeyen kekleri hemen poşetleyip dondurucuya atarım. Bu sefer dondurucuya atmadan bir kısmıyla pasta yaptım. 
Akşam ev halkı tarafından anında bitti. Artık kimse glutenli mi glutensiz mi diye sormuyor. Gözüne kestirdiklerini beğendiklerini hemen tüketiyorlar. 
Merak etmeyin bende yedim. Zaten fazlası bana kilo olarak döneceği için uzak durmamda fayda var. 
Sizlerde bu şekilde kalan keklerinizi değerlendirebilir ve kekinizi şahane bir pastaya dönüştürebilirsiniz.
Hadi bakalım kolay gelsin...



MALZEMELER

- 6-7 DİLİM GLUTENSİZ KEK

KREMA İÇİN

- 1 LİTRE SÜT
- 1 YUMURTA
- 2 KAŞIK GLUTENSİZ UN (ben İHE unu kullandım)
- 1 BARDAK TOZ ŞEKER
- 50 gr MARGARİN YADA TEREYAĞ
- VANİLYA

ÇİKOLATA SOSU İÇİN

- 1 SU BARDAĞI SÜT
- 1 YEMEK KAŞIĞI MISIR NİŞASTASI
- 1 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER
- 1 YEMEK KAŞIĞI KAKAO
- 80 gr GLUTENSİZ BİTTER ÇİKOLATA 

YAPILIŞI


KEK DİLİMLERİMİZİ İNCE OLARAK KESEREK    
BİR SIRA BORCAMA DİZİYORUZ.

BU ARADA KREMAMIZI HAZIRLIYORUZ.
1 LİTRE SÜTÜN 1 BARDAĞINI AYIRIP 1 BARDAK ŞEKER İLE ATEŞE KOYUYORUZ.
AYIRDIĞIMIZ 1 BARDAK SÜTE 2 TEPELEME KAŞIK GLUTENSİZ UN (ben İHE unu kullandım) VE 1 YUMURTA KIRIP ÇIRPIYORUZ.
ATEŞTEKİ SÜTÜMÜZE YAVAŞ YAVAŞ EKLEYEREK
KARIŞTIRIYORUZ.
MUHALLEBİ KIVAMINA GELEN KREMAMIZI ATEŞTEN
ALMADAN 50 gr TEREYAĞ VE VANİLYA İLAVE EDİYORUZ.

BORCAMA DİZDİĞİMİZ KEKLERİN ÜZERİNE
KREMAMIZIN YARISINI DÖKÜYORUZ.
TEKRAR BİR SIRA DAHA İNCE İNCE
KESTİĞİMİZ KEKLERİMİZDEN DİZİYORUZ.
KALAN KREMAMIZIDA ÜZERİNE DÖKÜYORUZ.


 PASTAMIZIN GÖVDESİ TAMAM. ŞİMDİ ÜZERİNİN
ÇİKOLATALI SOSUNU HAZIRLIYALIM.

BİR BARDAK SÜTÜMÜZE ŞEKER, KAKAO VE
NİŞASTAMIZI KATARAK KARIŞTIRIYORUZ.

ATEŞE KOYUP PİŞİRİYORUZ. SOSUMUZ KIVAMINA GELDİĞİNDE İÇİNE 80 GR GLUTENSİZ BİTTER ÇİKOLATA İLAVE EDİYORUZ. ÇİKOLATA ERİYİNCE SOSUMUZ HAZIR.
SOSUMUZUDA YAVAŞCA BORCAMDAKİ PASTAMIZIN HER TARAFINI KAPLIYACAK ŞEKİLDE DÖKÜYORUZ.

PASTAMIZ HAZIR. ŞİMDİ BİRAZ SOĞUYACAK VE BUZDOLABINA KALDIRACAĞIZ. DOLAPTA EN AZ 2 SAAT BEKLEMELİ. HATTA 1 GECE BEKLERSE DAHADA GÜZEL OLUYOR.

DOLAPTAN ÇIKARDIKTAN SONRA ÜZERİNİ İSTEDİĞİNİZ GİBİ SÜSLEYİP SERVİS YAPABİLİRSİNİZ.

AFİYET OLSUN...:)))




2 Ekim 2011 Pazar

SÜZME MERCİMEK ÇORBASI











MALZEMELER

- 1 SU BARDAĞI KIRMIZI MERCİMEK
- 1 ADET KÜÇÜK PATATES
- 1 ADET ORTA BOY SOĞAN
- 1 ADET HAVUÇ
- 1 KAHVE FİNCANI PİRİNÇ
- 2 KAŞIK TEREYAĞ
- TUZ, KIRMIZI BİBER

YAPILIŞI

DÜDÜKLÜ TENCEREMİZE AYIKLAYIP YIKADIĞIMIZ KIRMIZI MERCİMEK VE PİRİNCİ KOYUYORUZ.
PATATES, HAVUÇ VE SOĞANI AYIKLAYIP TEMİZLEYEREK DÜDÜKLÜYE İRİ İRİ DOĞRUYORUZ.
ÜZERİNE TUZ VE ÜZERİNİ İKİ PARMAK GEÇECEK KADAR SU KOYUP ATEŞE KOYUYORUZ. 

DÜDÜKLÜMÜZÜ AYARLAYIP, KISIK ATEŞTE 30 DAKİKA PİŞİRİYORUZ.
İYİCE PİŞEN MALZEMEMİZİ SÜZGEÇTEN GEÇİREREK TENCEREYE ALIYORUZ. 
BU AŞAMADA MUTFAK ROBOTUNDANDA YARARLANABİLİRSİNİZ.

ÇORBANIZ HAZIR, ÜZERİNE KIRMIZI BİBERLİ YAĞ GEZDİRİP SERVİS EDİN.

AFİYET OLSUN.



YOĞURT ÇORBASI






MALZEMELER

- 1 ÇAY BARDAĞI PİRİNÇ
- 4 SU BARDAĞI SU
- 1 SU BARDAĞI YOĞURT
- 1 YUMURTA
- 2 KAŞIK TEREYAĞ
- TUZ, KIRMIZIBİBER,NANE


YAPILIŞI

ÇORBA TENCEREMİZE 2 SU BARDAĞI SUYUMUZU KOYUP ATEŞE KOYUYORUZ. KAYNAMAYA BAŞLAYINCA TEMİZLEYİP YIKADIĞIMIZ PİRİNCİMİZİ ATIP PİŞMEYE BIRAKIYORUZ. KISIK ATEŞTE VE YAVAŞ YAVAŞ İYİCE PİŞECEK. 

DİĞER TARAFTA BİR KASEDE YOĞURDUN İÇİNE 1 YUMURTA KIRARAK İYİCE ÇIRPIYORUZ. ÜZERİNE 1 SUBARDAĞI SU EKLEYEREK SOS ELDE EDİYORUZ..

PİŞEN PİRİNCİN ÜZERİNE 1 SU BARDAĞI SOĞUK SU EKLEYİP KARIŞTIRIYORUZ.
ÜZERİNE HAZIRLADIĞIMIZ YOĞURTLU SOSU YAVAŞ YAVAŞ EKLEYEREK SÜREKLİ KARIŞTIRIYORUZ. TUZUNU EN SON ATIYORUZ.

ÇORBAMIZ GÖZ GÖZ OLUNCA HAZIRDIR.

ÜZERİNE KIRMIZI BİBERLİ YAĞ VE NANE SERPEREK SERVİSE SUNUYORUZ.

AFİYET OLSUN.











SÜTLÜ MISIR ÇORBASI















MALZEMELER

- 1 BARDAK HAŞLANMIŞ MISIR
- 1 KÜÇÜK KURU SOĞAN
- 2 DİŞ SARIMSAK
- 2 YEMEK KAŞIĞI MISIRUNU
- 2-3 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
- 2 BARDAK SÜT
- 2 BARDAK SU
- TUZ, KARABİBER, KIRMIZI BİBER

YAPILIŞI

YEMEKLİK DOĞRADIĞIMIZ SOĞANI VE İNCE İNCE KIYDIĞIMIZ SARIMSAĞI SIVIYAĞ İLE KAVURUYORUZ. ÜZERİNE SU VE SÜTÜ İLAVE EDİYORUZ.
KAYNAMAYA BAŞLAYINCA MISIRLARI EKLİYORUZ.
MISIR UNUNU BİR BARDAKTA SUYLA KARIŞTIRIYORUZ. KAYNAMAKTA OLAN ÇORBAYA YAVAŞ YAVAŞ İLAVE EDİYORUZ.
KISIK ATEŞTE KARIŞTIRARAK PİŞİRİYORUZ. KAYNAYAN ÇORBAMIZIN TUZUNU VE BİBERİNİ AYARLIYORUZ. 2-3 DAKİKA DAHA KAYNADIKTAN SONRA ATEŞTEN ALIYORUZ.
ÜZERİNE KIRMIZI BİBER YAKARAK SERVİS EDİYORUZ.

AFİYET OLSUN. 




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...