20 Nisan 2011 Çarşamba

GLUTENSİZ ÇİLEKLİ TART



Bahar geldimi ilk aklıma gelen çilekli pastalar oluyor. Çileği çok severim, pazarda tezgahlarda yerini aldımı dayanamaz önce çilek alırım. Bu sene nedense çabuk düştü tezgahlara. Acaba hormon varmıdır, yokmudur derken. Satıcı anladı soru işaretlerimi. "Abla kendi tarlamızın mahsulü organik bunlar" dedi. Aydın ın bir köyüydü sanırım. Ne derece organik bilemem ama ben dayanamadım aldım.
Eve gelince ailecek bir kısmını hemen tükettik zaten. Kalan bir kısım çileği tart yaparak değerlendirmek istedim.
Ortaya çilekli tart çıktı. Benim kalıbım küçüktü hamurum da fazla gelince bir kısmını tartolet yaptım. Onlarda beğenilerek tüketildi. Gelelim tarifine;

MALZEMELER

- 125 GR TEREYAĞ YADA MARGARİN
- 1 YUMURTA
- 3 KAŞIK PUDRA ŞEKERİ
- 1 BARDAK PİRİNÇ UNU
- 1 BARDAK GLUTENSİZ UN VEYA MISIR NİŞASTASI
- 1 FİSKE TUZ
- 1 ÇAY KAŞIĞI XANTHAM GAM
- 1/2 PAKET VANİLYA

KREMASI İÇİN

- 2,5 BARDAK SÜT
- 3 KAŞIK ŞEKER
- 1 YUMURTA
- 2 KAŞIK MISIR NİŞASTASI
- 1 KAŞIK TEREYAĞ
- 1/ 2 PAKET VANİLYA

YAPILIŞI

UNLAR VE PUDRA ŞEKERİNİ KARIŞTIRIN. SOĞUK TEREYAĞINI KÜP KÜP DOĞRAYIN. 1 YUMURTAYI HAFİFÇE ÇIRPIN. HEPSİNİ MİKSERLE KARIŞTIRIN. YAĞIN ERİMEMESİ GEREKİYOR. YOKSA SERT BİR HAMURUNUZ OLUR. AŞAĞIDAKİ RESİMDEKİ GİBİ KUMLU KUMLU OLACAK.







 MİKSERİ BIRAKIP ELİMİZLE HIZLICA HAMURUMUZU TOPLUYORUZ. POŞETE KOYUP BUZDOLABINA ATIYORUZ VE EN AZ YARIM SAAT BEKLETİYORUZ.


 BUZDOLABINDAN ÇIKARDIĞIMIZ HAMURUMUZU UN SERPTİĞİMİZ TEZGAHTA AÇIYORUZ. TART KALIBIMIZI GÜZELCE MARGARİN İLE YAĞLIYORUZ. AÇTIĞIMIZ HAMURUMUZU KALIBIMIZA YERLEŞTİRİYORUZ. KENARLARDAN 2 cm  YÜKSEKLİKTE OLACAK.
YERLEŞTİRME SAFHASINI RESİMLEMEYİ UNUTTUM. BENİM HAMURUM KALIBIMA FAZLA GELİNCE ARTANI TARTOLET KALIPLARINI MARGARİNLE YAĞLIYARAK TARTOLETLERE YERLEŞTİRDİM. 
KALIBA YERLEŞTİRDİĞİMİZ HAMURUMUZU TEKRAR BUZDOLABINA KOYUP 10,15 DAKİKA BEKLETİYORUZ.
DOLAPTAN ÇIKARDIĞIMIZ HAMURUMUZUN ÜZERİNE ÇATALLA DELİKLER AÇIYORUZ. ÜZERİNE YAĞLI KAĞIT KESİP KOYDUKTAN SONRA KABARMAMASI İÇİN KAĞIDIN ÜZERİNE BİR AVUÇ NOHUT, KURU FASULYE GİBİ BAKLİYAT SERPİYORUZ. 180 DERECE ISITTIĞIMIZ FIRINIMIZDA 10 DAKİKA PİŞİRİYORUZ.
FIRINDAN ALIP ÜZERİNDEKİ BAKLİYAT VE KAĞIDI ALIP TEKRAR FIRINA SÜRÜYORUZ. ÜZERİNİN KIZARMASI İÇİN 5 DAKİKA DAHA FIRINDA TUTUYORUZ.
NE ÇOK SERT NEDE YUMUŞAK OLACAK KIVAMINI KONTROL EDEREK SÜREYİ AYARLAYABİLİRSİNİZ.
PİŞTİKTEN SONRA SOĞUMASINI BEKLERKEN KREMASINI PİŞİRİYORUZ.
SÜT ÇIRPILMIŞ YUMURTA, ŞEKER VE NİŞASTAYI KARIŞTIRIP ATEŞE KOYUYORUZ. 
KREMA KIVAMINA GELDİĞİNDE 1 KAŞIK TEREYAĞ VE VANİLYASINI İLAVE EDİYORUZ. KARIŞTIRARAK ATEŞTEN ALIYORUZ.
SOĞUMUŞ OLAN TARTIMIZIN İÇİNE KREMAMIZI DÖKÜYORUZ.
BİR KENARDA SOĞUMAYA ALIYORUZ.
BEN BU ARADA KALAN HAMURUMDAN YAPTIĞIM TARTOLETLERİMİN İÇİNE ELMALI KURABİYEDEN KALAN İÇİ DOLDURDUM.
ONUN ÜZERİNE KREMA PAYLAŞTIRDIM.










TARTIMIZIN ÜZERİNİ ÇİLEKLE KAPLIYORUZ. SÜSLEMEK İÇİN DAMLA ÇİKOLATA KULLANABİLİRSİNİZ. SADE ÇİLEK KAPLI OLARAK TÜKETEBİLECEĞİNİZ GİBİ ÜZERİNE TART LÖLESİ DÖKEBİLİRSİNİZ.



AFİYET OLSUN...

 

14 Nisan 2011 Perşembe

KABAK MÜCVER




MALZEMELER

- 3 ADET ORTA BOY KABAK
- 3 ADET TAZE SOĞAN
- 2 YUMURTA
- 1/2 DEMET DEREOTU VE MAYDANOZ
- 1 SU BARDAĞI MISIRUNU
- 1/2 SU BARDAĞI RENDE PEYNİR
- TUZ, KARABİBER

YAPILIŞI

KABAKLARIMIZIN KABUKLARINI TEMİZLEDİKTEN SONRA RENDELEYİN.

İNCE DOĞRANMIŞ TAZE SOĞAN, DEREOTU VE MAYDANOZU İLAVE EDELİM.
ÜZERİNE YUMURTALARIMIZI KIRIP KARIŞTIRALIM.

İSTEĞE BAĞLI RENDE BEYAZ PEYNİRİ İLAVE EDELİM.
MISIR UNUMUZU YANIMIZA ALIP KAŞIK İLE İLAVE EDEREK KARIŞTIRALIM.
KIVAMI KREP GİBİ AKICI KIVAMDA OLMALI BUNUN İÇİN UNU KAŞIKLA GEREKTİĞİ KADAR İLAVE EDELİM.

EN SON TUZ VE KARABİBERİNİ EKLEYEREK KARIŞTIRALIM.

HARCIMIZ HAZIR ŞİMDİ SIRA GELDİ KIZARTMAYA.  BEN FAZLA AĞIR OLMAMASI İÇİN TEFLON TAVAYI ÇOK AZ YAĞLIYARAK YAPIYORUM.

 ŞİMDİ HARCIMIZDAN BİR KAŞIK ALARAK TAVAMIZA DÖKÜYORUZ. ÜZERİNİ KASIKLA YAVAŞCA DÜZELTİYORUZ. AYNEN PANKEK YAPAR GİBİ ARKALI ÖNLÜ PİŞİRİYORUZ.
TAVANIN BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE DÖRT BEŞ TANE AYNI ANDA PİŞİREBİLİRSİNİZ.
PİŞEN MÜCVERLERİMİZİ SICAK SICAK İKRAM EDİYORUZ.

AFİYET OLSUN.

ÇOCUKLARINIZ İÇİN HARİKA BİR HAFTA SONU KAHVALTISI OLUR. YADA OKULDAN GELDİKLERİNDE SICAK SICAK HAZIRLAYABİLİRSİNİZ .MUTLAKA ÇOK HOŞLARINA GİDECEKTİR.

* BEN GENELDE KABAK DOLMASI YAPINCA  OYDUĞUM İÇLERİ ZİYAN OLMASIN DİYE YAPARIM. SİZDE BU ŞEKİLDE OYDUĞUNUZ İÇLERİ HAVA ALMAZ BİR KABA KOYUP BUZDOLABINA KALDIRIRSANIZ DAHA SONRA MÜCVER YAPIMINDA KULLANABİLİRSİNİZ..

6 Nisan 2011 Çarşamba

ÇÖLYAKLILAR İÇİN GLUTENSİZ TİRAMİSU...



Evde tiramisu yapmaya karar verdim. Normalde canı tiramisu isteyen gider bir pastaneye ve yer. Yada tiramisu yapmak isteyenler marketten laydfinger veya savoiardi gibi kedidili gillerden bir paket alır ve kremasını hazırlayarak yapar. Amaaa... çölyaklılar için henüz birşeyin bulunmadığı memleketimizde iş gene başa düşer ve mutfağa girilir.
Evet sizlerden gelen istek üzerine tiramisu yapılacak. 
Sevgili çölyaklı kardeşlerim yaza giriyoruz böyle giderse nasıl diyet yapacağız bilmiyorum.
Çocuklarımız herşeyden önemli, bu yüzden şaka bir yana onları hiçbir lezzetten mahrum bırakmamak lazım. 
Vereceğim tarif çok kolay. Hiç merak etmeyin evde rahatlıkla yapabilirsiniz. Öncelikle kedi dili bisküviyi hazırlayıp bir kenara koyalım. Hatta hazırlayıp buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz. Ben işlerim gereği kedi dillerini hazırladıktan bir hafta sonra tiramusiyu yapabildim.
Tabiiki önce internette biraz gezmek lazım. Epeyce bir tarif gezdikten sonra uygun bulduğum  tariflerden esinlenerek glutensiz uygulamaya karar verdim.

LAYDYFİNGER - SAVOİARDİ  NAMI DİĞER KEDİ DİLİ BİSKÜVİ

MALZEMELER

- 3 ADET YUMURTA SARISI
- 2 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER
- 3 YUMURTA BEYAZI
- 3 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER
- 1 BARDAK GLUTENSİZ UN
- 1/2 ÇAY KAŞIĞI  KABARTMA TOZU
- 1/2 ÇAY KAŞIĞI VANİLYA

YAPILIŞI

ODA SICAKLIĞINDA ÜÇ ADET YUMURTANIN SARISI VE BEYAZINI AYIRIYORUZ.
YUMURTANIN BEYAZLARINI 3 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER İLE GÜZELCE ÇIRPIYORUZ. BU İŞLEMİ MİKSERLE YAPALIM. İYİCE SERTLEŞİP BEYAZ BİR KÖPÜK OLANA DEK ÇIRPALIM.
BAŞKA BİR KAPTA YUMURTA SARILARINI 2 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER İLE ÇIRPALIM. ÜZERİNE UN VANİLYA VE KABARTMA TOZU İLAVE EDEREK İYİCE YEDİRELİM.
KIVAMA GELDİKTEN SONRA ÇIRPTIĞIMIZ YUMURTA BEYAZLARINI EKLEYEREK GÜZELCE KARIŞTIRALIM.
HAMURUMUZ TAMAM. AKIŞKAN FAKAT CIVIK OLMAMALI. EĞER ÇOK CIVIKSA BİRAZ UN İLAVE EDEBİLİRSİNİZ.
ŞİMDİ HAMURUMUZU KREMA SIKMA APARATIYLA, YADA BENİM YAPTIĞIM GİBİ POŞET YARDIMIYLA  (Temiz bir şeffaf poşetin uçunu küçük bir parça keserek) YAĞLI KAĞIT SERİLMİŞ TEPSİMİZE ARALIKLARLA 6-7 cm UZUNLUĞUNDA SIKIYORUZ.
ÖNCEDEN ISITTIĞIMIZ 200 DERECE FIRINDA 8-10 dk PİŞİRİP ÇIKARIYORUZ.
UNUTMAYIN EN FAZLA 10 DAKİKA ÇÜNKÜ ÇOK ÇABUK PİŞİYOR.
TEPSİMİZİ FIRINDAN ÇIKARIP SOĞUMASINI BEKLİYORUZ.
SOĞUYAN BİSKÜVİLERİMİZİ DÜZGÜNCE KAĞITTAN AYIRARAK ÇIKARIP TABAĞIMIZA DİZİYORUZ.
BİSKÜVİLERİMİZ HAZIR. ŞİMDİ RAHATLIKLA TİRAMİSUMUZU YAPABİLİRİZ.
BİSKÜVİNİN TADINA BAKAYIM DERKEN ÜÇ TANESİNİ YEDİM BİLE. ÇOK HOŞ BİR TADI VAR.




TİRAMİSU.....

MALZEMELER

- 3O ADET KEDİDİLİ BİSKÜVİ
- 1 PAKET LABNE PEYNİR 200 GR
- 1 PAKET KREMA 200 GR
- 1 KAHVE FİNCANI PUDRA ŞEKERİ
- 1 KAHVE FİNCANI KAKAO
- 1 BARDAK ILIK NESKAFE


YAPILIŞI

ÖNCELİKLE 1 BARDAK NESKAFE HAZIRLIYORUZ. BİR BARDAK ILIK SUDA 1 KAŞIK NESKAFE VE 1 KAŞIK ŞEKERİ KARIŞTIRIYORUZ. GENİŞ BİR TABAĞA ALIYORUZ.
BİSKÜVİLERİMİZİ NESKAFENİN İÇİNDE ISLATARAK BORCAMIMIZIN İÇİNE BİR SIRA DÖŞÜYORUZ.




ÜZERİNE HAZIRLADIĞIMIZ KREMAMIZIN YARISINI DÖKÜP KAŞIKLA BİR GÜZEL YAYIYORUZ. ÜZERİNE NESKAFE İLE ISLATARAK BİR SIRA DAHA BİSKÜVİ DİZİYORUZ.


 KALAN KREMAMIZIN TAMAMINI ÜZERİNE DÖKÜP GÜZELCE YAYIYORUZ.



ÜZERİNE KAKAOMUZU BİR TEL SÜZGEÇ YARDIMIYLA SERPİYORUZ.



TİRAMİSUMUZ HAZIRRR.
SERVİS YAPMADAN ÖNCE EN AZ 2 SAAT MÜMKÜNSE 1 GECE BUZDOLABINDA BEKLEMESİ TAVSİYE EDİLİR.

AMAAAA..... BENİM GİBİ SABIRSIZSANIZ 2 SAAT ANCA BEKLER VE HEMEN YEMEYE BAŞLARSINIZ.

AFİYET OLSUN.... :)))

TARÇINLI KALP



Aslında bu kurabiyeyi sadece kalıplarımı denemek için yaptım. Kedi dili bisküvilerimi yaparken bunlarıda fırına attım.  Tarifi dr oetkerin poşetlerinden birisinin arkasında görmüştüm. Glutensiz unla deneyebilirim diye düşündüm. Çok da güzel oldu.
Tarif kurabiye ama bisküvi gibi gevrek oldu. Atıştırmalık gayet güzel. Şu an yazıyı yazarken çayla beraber yiyiyorum.
Gelelim tarifine, kolay ve zahmetsiz bir tarif.

MALZEMELER
- 150 gr MARGARİN  YADA TEREYAĞ
- 1 ÇAY BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
- 2 TATLI KAŞIĞI TARÇIN
- 1 YUMURTA
- VANİLYA VE KABARTMA TOZU
- ALDIĞI KADAR GLUTENSİZ UN (sinangil kullandım)

YAPILIŞI
MARGARİNİMİZ YUMUŞAK OLMALI. 1 YUMURTA PUDRA ŞEKERİ VE MARGARİN GÜZELCE KARIŞTIRILIR.
ÜZERİNE VANİLYA, KABARTMA TOZU VE UN EKLEYEREK YOĞURUYORUZ.
İYİCE YOĞURARAK HAZIRLADIĞIMIZ HAMURUMUZU BUZDOLABINA KALDIRIP 15 DAKİKA BEKLETİYORUZ.
BUZDOLABINDAN ÇIKARDIĞIMIZ HAMURUMUZU UN SERPTİĞİMİZ TEZGAHTA MERDANE İLE 0,5 cM KALINLIĞINDA AÇIYORUZ.
KALIPLA İSTEDİĞİMİZ ŞEKİLDE YADA ÇAY BARDAĞI İLE HAMURUMUZDAN PARÇALAR ÇIKARIYORUZ.
YAĞLI KAĞIT SERDİĞİMİZ TEPSİMİZDE 200 DERECEDE 15 DAKİKA PİŞİRİYORUZ.
AFİYET OLSUN...

1 Nisan 2011 Cuma

GLUTENSİZ OYUN HAMURU






Çölyaklı çocuklarımızın kreşte ve ana okullarında oyun ve eğitim amaçlı kullandıkları oyun hamurları gluten içeriyor.
Glutensiz oyun hamurlarınında satıldığı yerler vardır. Ben kendi iç rahatlığınız için çocuğunuzun oyun hamurunu evde yapmanızı salık veririm.
Üstelik çok kolay vede zevkli. İstediğiniz renkte oyun hamuru oluşturabilirsiniz.
Evinizdeki malzemelerle rengarenk ve çocuğunuz için zararsız oyun hamuru yapmaya varmısınız...

MALZEMELER
- 1/2 SU BARDAĞI PİRİNÇ UNU
- 1/2 SU BARDAĞI MISIR NİŞASTASI
- 1/2 SU BARDAĞI TUZ
- 1 TATLI  KAŞIĞI SİRKE
- 1 SU BARDAĞI SU
- 1 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞ
- GIDA BOYASI, İSTENİRSE

YAPILIŞI
BOYA DIŞINDAKİ TÜM MALZEMELERİ BİR KABIN İÇERİSİNDE İYİCE KARIŞTIRARAK HAMURU ELDE EDİYORUZ.
HAMURUN KIVAMINI TUTTURAMAZSANIZ KORKMAYIN. SERT OLURSA BİRAZ SU, CIVIK OLURSA UN İLAVE EDİYORUZ.
İYİCE YOĞURARAK HAMURUMUZU ÖZLEŞTİRİYORUZ.
RENK AYARINI YAPMAK İÇİN GIDA BOYASI KULLANIYORUZ. RENK OLUŞTURMAK SİZİN ELİNİZDE. ÇOCUĞUNUZUN SEVDİĞİ RENKLERDEN ALARAK AZAR AZAR EKLEYİP RENKLENDİREBİLİRSİNİZ.
OYUN HAMURUMUZU KUTULARA KOYMAYIP DIŞARDA BIRAKIRSAK KISA SÜREDE KURUYACAKTIR. PLASTİK SAKLAMA KAPLARINDA YADA HAVA ALMAYACAK ŞEKİLDE POŞETLERDE SAKLAYABİLİRSİNİZ.
KOLAY GELSİN......


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...