20 Nisan 2011 Çarşamba

GLUTENSİZ ÇİLEKLİ TART



Bahar geldimi ilk aklıma gelen çilekli pastalar oluyor. Çileği çok severim, pazarda tezgahlarda yerini aldımı dayanamaz önce çilek alırım. Bu sene nedense çabuk düştü tezgahlara. Acaba hormon varmıdır, yokmudur derken. Satıcı anladı soru işaretlerimi. "Abla kendi tarlamızın mahsulü organik bunlar" dedi. Aydın ın bir köyüydü sanırım. Ne derece organik bilemem ama ben dayanamadım aldım.
Eve gelince ailecek bir kısmını hemen tükettik zaten. Kalan bir kısım çileği tart yaparak değerlendirmek istedim.
Ortaya çilekli tart çıktı. Benim kalıbım küçüktü hamurum da fazla gelince bir kısmını tartolet yaptım. Onlarda beğenilerek tüketildi. Gelelim tarifine;

MALZEMELER

- 125 GR TEREYAĞ YADA MARGARİN
- 1 YUMURTA
- 3 KAŞIK PUDRA ŞEKERİ
- 1 BARDAK PİRİNÇ UNU
- 1 BARDAK GLUTENSİZ UN VEYA MISIR NİŞASTASI
- 1 FİSKE TUZ
- 1 ÇAY KAŞIĞI XANTHAM GAM
- 1/2 PAKET VANİLYA

KREMASI İÇİN

- 2,5 BARDAK SÜT
- 3 KAŞIK ŞEKER
- 1 YUMURTA
- 2 KAŞIK MISIR NİŞASTASI
- 1 KAŞIK TEREYAĞ
- 1/ 2 PAKET VANİLYA

YAPILIŞI

UNLAR VE PUDRA ŞEKERİNİ KARIŞTIRIN. SOĞUK TEREYAĞINI KÜP KÜP DOĞRAYIN. 1 YUMURTAYI HAFİFÇE ÇIRPIN. HEPSİNİ MİKSERLE KARIŞTIRIN. YAĞIN ERİMEMESİ GEREKİYOR. YOKSA SERT BİR HAMURUNUZ OLUR. AŞAĞIDAKİ RESİMDEKİ GİBİ KUMLU KUMLU OLACAK.







 MİKSERİ BIRAKIP ELİMİZLE HIZLICA HAMURUMUZU TOPLUYORUZ. POŞETE KOYUP BUZDOLABINA ATIYORUZ VE EN AZ YARIM SAAT BEKLETİYORUZ.


 BUZDOLABINDAN ÇIKARDIĞIMIZ HAMURUMUZU UN SERPTİĞİMİZ TEZGAHTA AÇIYORUZ. TART KALIBIMIZI GÜZELCE MARGARİN İLE YAĞLIYORUZ. AÇTIĞIMIZ HAMURUMUZU KALIBIMIZA YERLEŞTİRİYORUZ. KENARLARDAN 2 cm  YÜKSEKLİKTE OLACAK.
YERLEŞTİRME SAFHASINI RESİMLEMEYİ UNUTTUM. BENİM HAMURUM KALIBIMA FAZLA GELİNCE ARTANI TARTOLET KALIPLARINI MARGARİNLE YAĞLIYARAK TARTOLETLERE YERLEŞTİRDİM. 
KALIBA YERLEŞTİRDİĞİMİZ HAMURUMUZU TEKRAR BUZDOLABINA KOYUP 10,15 DAKİKA BEKLETİYORUZ.
DOLAPTAN ÇIKARDIĞIMIZ HAMURUMUZUN ÜZERİNE ÇATALLA DELİKLER AÇIYORUZ. ÜZERİNE YAĞLI KAĞIT KESİP KOYDUKTAN SONRA KABARMAMASI İÇİN KAĞIDIN ÜZERİNE BİR AVUÇ NOHUT, KURU FASULYE GİBİ BAKLİYAT SERPİYORUZ. 180 DERECE ISITTIĞIMIZ FIRINIMIZDA 10 DAKİKA PİŞİRİYORUZ.
FIRINDAN ALIP ÜZERİNDEKİ BAKLİYAT VE KAĞIDI ALIP TEKRAR FIRINA SÜRÜYORUZ. ÜZERİNİN KIZARMASI İÇİN 5 DAKİKA DAHA FIRINDA TUTUYORUZ.
NE ÇOK SERT NEDE YUMUŞAK OLACAK KIVAMINI KONTROL EDEREK SÜREYİ AYARLAYABİLİRSİNİZ.
PİŞTİKTEN SONRA SOĞUMASINI BEKLERKEN KREMASINI PİŞİRİYORUZ.
SÜT ÇIRPILMIŞ YUMURTA, ŞEKER VE NİŞASTAYI KARIŞTIRIP ATEŞE KOYUYORUZ. 
KREMA KIVAMINA GELDİĞİNDE 1 KAŞIK TEREYAĞ VE VANİLYASINI İLAVE EDİYORUZ. KARIŞTIRARAK ATEŞTEN ALIYORUZ.
SOĞUMUŞ OLAN TARTIMIZIN İÇİNE KREMAMIZI DÖKÜYORUZ.
BİR KENARDA SOĞUMAYA ALIYORUZ.
BEN BU ARADA KALAN HAMURUMDAN YAPTIĞIM TARTOLETLERİMİN İÇİNE ELMALI KURABİYEDEN KALAN İÇİ DOLDURDUM.
ONUN ÜZERİNE KREMA PAYLAŞTIRDIM.










TARTIMIZIN ÜZERİNİ ÇİLEKLE KAPLIYORUZ. SÜSLEMEK İÇİN DAMLA ÇİKOLATA KULLANABİLİRSİNİZ. SADE ÇİLEK KAPLI OLARAK TÜKETEBİLECEĞİNİZ GİBİ ÜZERİNE TART LÖLESİ DÖKEBİLİRSİNİZ.



AFİYET OLSUN...

 

3 yorum:

  1. Eline sağlık canım. iştah kabartcıcı çilekler ;)

    YanıtlaSil
  2. Çok severim tartı.Hepside birbirinden güzel görünüyor.

    Sevgiler;

    YanıtlaSil
  3. Şu çilekler nasıl çekici görünüyor!
    Resmen gel beni ye diyor :))
    Ellerinize / gönlünüze sağlık Vildan Hanım.
    Kalbi sevgilerimle

    YanıtlaSil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...