Uzun zamandır bloğumla ilgilenemiyorum. Oldukça yoğun bir süreç yaşadığım için blog yazılarım aksadı. Oğlumu evlendirdim, resim çalışmalarım ve sergi, bazı dernek çalışmalarımın etkinlikleri vs. derken uzun bir süreç..
Birde ınstagram kolaylığı beni tembelleştirdi. Çoğu yaptığımı hemen ıntagramda paylaşmak kolayıma gitti.
Blog yazılarının yeri ayrı tabii ki..:)
Son günlerde oldukça popüler bir ekmek tarifiyle giriş yapalım. Biliyorsunuz paleo ekmekler de glutensiz. Tahıl içermiyor ve çok sağlıklı. Çoğu beslenme uzmanı da taş devri diyetini öneriyor.
Bizim glutensiz unlarımız yoğun nişasta içerikli ve sağlıksız. Biz çölyak hastaları zaten şeker hastalığı içinde en yakın adayız. Bu yüzden çok fazla tüketilmemesi gerekiyor.
Bana neden un karışımları yaptığım sık sık soruluyor. Yukarıda açıkladığım nedenlerden dolayı en sağlıklı ve besleyici ürünler üretmeye çalışıyorum.
Özellikle çocuk çölyaklılar için lütfen besleyici ve sağlıklı hamur işleri yapalım.
Sadece glutensiz un kullanarak yaptığımız ekmeğin hiç bir yararı ve besleyiciliği yok. Özellikle Sinangil, İHE ve Metvak unlarını sadece kendisini kullanmayın, mutlaka diğer unlarla karıştırın.
Hangi unlar mı?
Artık piyasada hazır satılan unları da var. Mercimek un, nohutunu, karabuğdayunu, bademunu, fındıkunu vs.
Hazır satılanlar pahalı yada bulamam diyorsanız kendiniz rahatlıkla yapabilirsiniz.
Bunun için her çölyaklının evinde bir kahve öğütme aleti olmalı...
Pahalımıdır hayır.. Piyasada pek çok markanın ucuz öğütücüleri var. Rahatlıkla alabilirsiniz..
"Sinangil yada Metvak unuyla ekmek yada börek yaptım çok güzel oldu" cümlesi yanlış. Sağlıksız katkılı beyaz ekmeklerden farkı yoktur.
Hiç kullanılmayacak demiyorum, kullanın ama sık değil.
Gelelim sağlıklı ekmek tarifine. Tarifi bende Badenin şekeri bloğunun sahibi Sıla hanımdan aldım. Oda buradan uyarlamış. orjinal tarif tıklayarak inceleyebilirsiniz.
MALZEMELER
- 200 gr çiğ kaju fıstığı.
- 4 adet yumurta
- 1 çorba kaşığı elma sirkesi
- yarım çay kaşığı karbonat
- yarım çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Öncelikle aktardan aldığınız kajuyu güzelce yıkıyorsunuz. (çapraz bulaşma riskinden ötürü) Yıkadığımız kajuyu tavada biraz hem kurutuyor, hemde kavuruyoruz. Kuruyan kajuyu kahve öğütücüsünde un haline getiriyoruz. Kaju unumuz hazır...
Bundan sonrası çok kolay.
Yumurtaları kırıp tuz ile güzelce çırpıyoruz.
Kaju ununu ve karbonatı döküyoruz. Karbonatın üzerine sirkeyi döküp, hepsini mikserle çırpıyoruz.
Baton kek kalıbımızı güzelce margarin ile yağlayıp hamurumuzu döküyoruz.
180 derecede ısıttığımız fırında 25 dk pişiriyoruz.
Hepsi bu kadar..
Yumuşacık ve lezzetli bir ekmek, hemde çooook sağlıklı daha ne olsun.:))
Afiyet olsun...
Bunlarda Kajunun faydaları. Not düşelim...
Netten alıntıdır..
Uzakdoğu Asya kökenli kaju fıstığı lezzetli tadının dışında besleyiciliği, vücudu güçlendirme ve hastalıklardan koruma özellikleri ile de dikkat çekiyor. İçinde kalsiyum, fosfor, betakaroten, riboflavin gibi vücudumuz için çok yararlı maddeler bulunan kaju fıstığı, bebek sahibi olmak isteyenlere de fayda sağlıyor. Sperm hareketliliğini artıran bu fıstık, gebelik dönemlerinde etkili çinko mineralini de içeriyor.
Kaju fıstığının diğer yararları ise şöyle:
*Kansere karşı direnci arttırır.
*Bağışıklık sistemini güçlendirir
*Adet dönemi gerginliğini azaltır.
*Sinirlerin ve kalp kaslarının sağlıklı çalışmasını sağlar.
*Tansiyonu düşürür.
*Özellikle hamilelerde takviyesi gereken demir mineralini içerir.
*Kemiklerin güçlü olmasını sağlar, kemik hastalıklarının oluşmasını önlemeye yardımcıdır.
*Kasların çalışmasını sağlar.
*Diş sağlığına faydalıdır.
*Kemikleri güçlendirir.
*Vücuttaki bakır eksikliğini giderir.
*Saç dökülmesini engeller.
*Safra taşı oluşumunu azaltır.
*Kilo vermeyi kolaylaştırır.
*Aynı zamanda kalp atışlarını düzenler.
*Şeker hastalığının gelişimini engeller.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.
Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))