1 Ekim 2014 Çarşamba

GLUTENSİZ LORLU VE PEYNİRLİ POĞAÇA




Merhabalar, bugün iki tarif yapıyoruz. Nutellalı kurabiye ve lorlu poğaça. Poğaçanın tarifi aslında daha önce yapmış olduğum poğaça tarifinin aynı. Burada TIK TIK
Tek fark bunun hamuruna lor karıştırmış olmam. Bence harika oldu, daha yumuşak ve lezzetli. Şiddetle tavsiye ederim. Yapımı oldukça kolay ve zahmetsiz.


MALZEMELER

*  125 gr Tereyağ yada margarin
* 2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı şeker
* 1 bardak ılık süt
* 1 paket yuva kuru maya
* 1 paket Dr. oetker kabartma tozu
* 1 su bardağı lor
* 2 kaşık pirinçunu
* 2 kaşık patatesunu yada 1 haşlanmış patates rendesi
* Aldığı kadar glutensiz un

İÇ MALZEMESİ

*125 gr peynir rendesi
* maydanoz

YAPILIŞI

Yoğurma kabımıza öncelikle pirinçununu, patates ununu ve bir miktar glutensiz un koyup harmanlıyoruz. Glutensiz unumuzu gerektikçe ilave edeceğiz.
Harmanladığımız unun ortasını açıp maya, toz şeker ve bir miktar ılık süt dökerek mayanın oluşmasını sağlıyoruz.
Mayalanma başlarken bir yandan unun kenarına yumurtaları, kabartma tozunu, yumuşamış tereyağını, tuzu ve kalan ılık sütü boşaltıyoruz. loru da ekleyip yoğurmaya başlıyoruz
 Hamurumuzu yoğurdukça un ekliyoruz ve ele yapışmayan bir hale geldiğinde yuvarlayıp bırakıyoruz.
Üzerini kapatıp 45 dk. bekletiyoruz.
Süre sonunda hamurumuzu tezgaha alıp tekrar yoğuruyoruz ve poğaça yapımına başlıyoruz.
İstediğimiz büyüklükte parçalar koparıp yuvarlıyarak tezgaha diziyoruz.
Elimizle şekillendirip ortalarına iç malzememizden koyuyoruz.
İster standart poğaça şeklinde, isterseniz yuvarlak olarak kapatıp ters dizerek şekillendiriyoruz. ( Ben her iki şekilde de yaptım)
Tepsiye dizdiğimiz poğaçaların üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüyoruz.
Bu halde tepsi mayası için tekrar 30 dk bekletiyoruz.
Süre sonunda 180 derecede ısıtmış olduğumuz fırına veriyoruz.
Nar gibi kızaran poğaçalar sabah kalvaltısına ve ikindi çayına hazırlar.

Afiyet olsun..:)



Not: Sizlere tavsiyem hamurun mayasını beklerken nutellalı kurabiye tarifimi Buradan TIK TIK deneyin. Ben her ikisini aynı anda yaptım. Beraber fırına sürdüm. Tatlı ve tuzlu bir arada piştiler. Zamandan ve enerjiden tasarruf... :)




6 yorum:

  1. Vildan Hanım
    Az önce yaptım. Ama ben mecburen şekeri çay kaşığı dolusu kadar koydum.
    Patates unum da yoktu söylediğiniz gibi patates rendeledim.
    Kapatırken ise standart kapattım çünkü o klasik poğaça şeklini görmek beni mutlu ediyor galiba.
    Çok teşekkür ederim.
    İyiki varsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Babideciğim, olur tabiii. Şeker sadece mayalanmanın sağlanması için zaten. Kapatma şeklini bu yüzden iki türlü yaptım. Zevkler farklı olabiliyor. Ellerine sağlık, mutlaka enfes olmuştur.
      Sende iyiki varsın canım..:)

      Sil
  2. Önceki mesaj benimdi babide.

    YanıtlaSil
  3. merhabalar glutensiz unla yaptgm hicbir sey sekil almiyor bükülmüyor �� siz nasil sekil veriyorsnz acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle hamurun kıvamını ayarlıyacaksın, sonrasında çok iyi yoğurmak gerekiyor. Glutensiz hamurları daha fazla yoğurmak ve biraz bekletmek gerekiyor. Sonrasında tekrar yoğurarak istediğin şekli verebilirsin. Kolay gelsin.

      Sil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...