20 Eylül 2012 Perşembe

GLUTENSİZ TAHİNLİ ÇÖREK




Merhabalar..:))) Yine uzun bir aradan sonra buradayım. Epey ara verdiğimin farkındayım. Merak etmeyin gayet iyiyim ve karşınızdayım.
Yaz tatili, ramazan, misafirler, çocuklarım ve etkinlikler derken,,, nihayet pc nin başına geçtim. Yayınlamam gereken pek çok tarif var. İnşaallah sırasıyla hallederim.
Sadece tarif değil aynı zamanda haberleride yeri geldikçe paylaşacagım sizlerle.
İlk olarak ne yazayım derken mail kutuma gelen mail beni yönlendirdi. Tahinli çöreği çok seven ama uzun zamandır yiyemediğini söyleyen bir kardeşim için bu tarifi seçtim.
Fotoğraftanda anlaşılacağı gibi harika oldu. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Malzemeler çok gibi görünüyor ama bu sizi korkutmasın. Sonuçda hepsi bir kabın içinde yoğruluyor.
Her zaman söylüyorum, yine tekrar etmemde bir sakınca yok sanırım. Ben tek bir glutensiz un kullanmıyorum.  Daha özlü ve besleyici olması için mısırunu, patatesunu, nohutunu gibi unları karıştırıyorum. Birde biliyorsunuz glutensiz unlar nişasta ağırlıklı ben sade olarak kullanılmasını önermiyorum.
Glutensiz un olarak metvak  (buradan tıklayıp bakabilirsiniz METVAK  ) kullanıyorum. Amacım ekonomik olması. İsterseniz diğer unlardanda kullanabilirsiniz.

MALZEMELER

- 1 Çay bardağı süt
- 1 Çay bardağı yoğurt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 Tatlı kaşığı toz maya ( Yuva marka)
- 2 Tatlı kaşığı toz şeker
- 1 Çay kaşığı tuz
- 2 Yumurta ( 1 inin sarısı üzerine sürülecek)
- 2 yemek kaşığı pirinçunu, 2 yemek kaşığı patatesunu, 2 yemek kaşığı mısırunu
- Aldığı kadar glutensiz un (ben metvak kullandım)
İÇ HARCI
- 1 Su bardağı tahin
- 1 Su bardağı toz şeker
ÜZERİNE
- Susam ve ceviz

YAPILIŞI

Öncelikle hamur kabımıza 2 şer yemek kaşığı pirinçunu, patatesunu, mısırunu ve metvak unu  koyuyoruz. unları karıştırıyoruz.
Karışan unların ortasını açıp boşluğa mayamızı, 2 tatlı kaşığı toz şekeri ve üzerine ılık sütü döküyoruz.
Kabımızın kenarlarına ise diğer malzemelerimizi ilave ediyoruz. ( yoğurt, sıvıyağ, tuz, yumurta)
Elimizin altında bir kapta glutensiz unumuz olacak şekilde yoğurmaya başlıyoruz.
Tüm malzemeleri iyice yoğurarak özlü bir hamur elde ediyoruz. Bu arada yoğurdukça glutensiz unumuzdan katarak hamurun kıvamını ayarlıyoruz.
Ele yapışmayan ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğuruyoruz.
Yaklaşık 1 saat hamurumuzu dinlendiriyoruz.
1 saat sonra hamurumuzu tekrar yoğurup 3 parçaya ayırıyoruz.
Her bir hamur yumağını altına ve üstüne un serperek merdane ile açıyoruz.
Üzerine önce tahin sonra toz şeker serpiyoruz. (istenirse cevizde çok güzel olur)
Hepsini rulo yaparak bir kenara koyuyoruz.
Sonra ruloları iki elimizle tezgahta uzatarak sarıyoruz.
Çöreklerimizin üzerine elimizle bastırarak düzleyip tepsimize yerleştiriyoruz.
Üzerlerine yumurtamızın sarısı ve susam sürülerek 1 saat dinlendiriyoruz.
180 derece ısıttığımız fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz.


AFİYET OLSUN:::))














                                                             VEEE MUTLU SONNNN....:))))




7 yorum:

  1. sevgili vildan hanim ben isvecte yasiyorum kizim 14 yasinda ve cölyaki var ben bu siteyi yeni gördum ve bayildim.en cokta asureye cok sevindim ben butun cölyaklilar icin söylemek istiyorum biz sizden ve tariflerinizden cok memnunuz allahta sizden razi olsun.isvectede cok tarifler var ama sizinkiler harika...
    ben özellikle sunu söylemek istiyorum.turkiyedeki tatil yerlerinde otellerde hic bir duyum yok bu konuda hatta oraya gelen bir cölyakli ac kalir .bir kac ekmek alip derin dondurucuya koysalar iyi olur iki dilim ekmek o kadar önemliki biz cölyaklilar icin ama kime anlatmak lazim tatil yerlerini ciddiyetle söylemek lazim tesekkurler sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım, güzel düşüncelerin için teşekkür ederim.
      Tatil yerleri konusunda haklısın. Arkadaşlarımız çok sıkıntı çekyor. Fakat son zamanlarda oldukça güzel adımlar atılmaya başlandı. Çölyak seminerleri ve bilgilendirme toplantıları yapılıyor.
      Bu konuda çölyak dernekleri çok güzel çalışmalar yapıyor.
      Talepler artmaya basşladıkça konu önemsenmeye başladı. Bazı turistik oteller glutensiz menü çıkartmaya başladı. Bunlar çok güzel gelişmeler, zamanla çok daha güzel şeyler olacak eminim. Sevgiler.

      Sil
  2. vildan hanım metvak un yerine gold unu kullansam olurmu metvak unu kokuyor yiyemiyorum .Bedriye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz mı çok güzel olur. O zaman karışım yapmana gerek yok, sadece golda un ile yapabilirsin. Kolay gelsin canım.

      Sil
  3. Vildan hanım merhaba adım ilknur bende bir çölyaklıym daha henuz 5 ay oldu diyete başlayalı tarifleriniz
    çok güzel yapmaya çalışıcagm elimden geldikçe ama tahin tüketebileceğimizi
    bilmiyordum size sormak istedim hangi marka önemli mi birde tahin tüketebliyormuyuz şimdiden çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım, normalde tahin gluten içermez. Çapraz bulaşma riskine karşı Koska tahin ve pekmez onaylı bir markadır. Tüketebilirsin.:)

      Sil
  4. Çok güzel açıldı hamurum şu an fırında bekliyorum inşallah tadı güzel olur

    YanıtlaSil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...