Ramazanda özellikle börek tarifleri isteniyor. Bu yüzden bugün çok güzel bir böreğimiz var. Üşenmeyin yapın harika sonuç alacaksınız eminim.
Börek hamurumuz mayalı olacak, bu hamur benim aynı zamanda ekmek için kullandığım hamur. Sizlere de tavsiyem bu hamuru yapıp buzdolabına atmanız. Bir hafta boyunca rahatlıkla çıkarıp kullanabilirsiniz. Daha öncede yazmıştım. Takipçilerim bilirler, bu hamur bekledikçe özleşiyor ve daha güzel oluyor. Bizler içinde kurtarıcı. Gerektiğinde çıkarın dolaptan istediğinizi yapın.Gelelim meşhur hamurun tarifine
MALZEMELER
* 2 Yumurta
* Yarım çay bardağı sıvıyağ
* 2 su bardağı ılık yoğurt
* 1 su bardağı ılık su
* 1 yemek kaşığı toz maya
* 2 yemek kaşığı toz şeker
* Tuz
* Aldığı kadar glutensiz un
İÇİ İÇİN
* 100 gr kadar kıyma
* 1 küçük soğan
* 1 yeşil biber
* 1 küçük domates
SOSU
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* Yarım cay bardağı maden suyu
Unlarımızı herzamanki gibi karışım yapıyoruz.
* 4 yemek kaşığı mısırunu
* 4 yemek kaşığı patates unu ( yoksa 2 adet haşlanmış patates)
* Aldığı kadar glutensiz un ( Metvak, sinangil, İHE un, vs.)
Ama elinizde Golda un, Söke glutensizun, Schar gibi unlar varsa sadece onu kullanabilirsiniz.
YAPILIŞI
Öncelikle kaba 4 er kaşık unları koyup karıştırıyoruz. Kabın kenarlarına yumurtaları, sıvıyağı, mayayı ve üzerine tozşekeri döküyoruz. mayanın üzerine küçük parmağımızın dayanacağı sıcaklıkta suyumuzu döküyoruz.
Maya erimeye başladığında 2 bardak yoğurt ilavesiyle yoğurmaya başlıyoruz.
Hamur cıvık olacaktır önemli değil bu aşamada mikser kullanabilirsiniz. Hamur özleşmeye başladıkça glutensiz un ilavesiyle ele gelen bir kıvamı yakalıyoruz.
Bu aşamada tezgah üzerine alabilirsiniz. Tezgah üzerinde elimize yapışmayan bir hamur oluşana dek un ekleyerek yoğuruyoruz.
Burada yoğurma çok önemli.. Ne kadar çok yoğurursak hamurumuz o kadar güzel olur.
Hamurumuz hazır. Üzerini örtüp mayalanmaya bırakın. En az 1 saat.
Burada yoğurma çok önemli.. Ne kadar çok yoğurursak hamurumuz o kadar güzel olur.
Hamurumuz hazır. Üzerini örtüp mayalanmaya bırakın. En az 1 saat.
Ben genellikle hamurumu akşam yatmadan yoğuruyorum. Hemen poşetleyip buzdolabına atıyorum. ( Dolabın en alt rafına)
Ertesi gün gerektiği kadarını çıkarıp kullanıyorum.
Ertesi gün gerektiği kadarını çıkarıp kullanıyorum.
Merak etmeyin buzdolabında da mayalanma devam ediyor.
Buzdolabına attığım hamurlarım. İstediğim miktarda çıkarıp kullanıyorum. Bazen tavada bazlama şeklinde, bazen lavaş şeklinde. bazende şimdiki gibi börek şeklinde.
Gelelim börek yapımına.
Bize dört parça hamur gerekli. Büyüklüğü bir elma kadar diyebiliriz. Bir parça hamuru tezgaha koyuyoruz. Altını ve üstünü güzelce unluyoruz. Merdane ile açmaya başlıyoruz. Hamurun parçalanmaması için döndürmüyoruz ve merdaneye sarmıyoruz. Yani hamuru olduğu yerde çevirerek ve unlayarak açıyoruz.
30 cm. çapında açmanız yeterlidir.
Hamurun şekline takılmayın, yamuk yomuk olsada farketmez. Sonuçda rulo olacak. Fotoğrafda görüldüğü gibi açtığımız hamuru ikiye bölüyoruz. Her iki parçanın üstüne malzememizi seriyoruz. Siz isterseniz peynirli, ıspanaklı, patatesli vs. yapabilirsiniz. İç malzemesi sizin damak zevkinize göre değişir.
Şimdi hamuru içe doğru katlayıp rulo şeklinde sarmaya başlıyoruz. Her iki hamur içinde aynı şeyleri yapıyoruz.
Sardığımız hamurumuzu kendi etrafında döndürerek şekillendiriyoruz. İsterseniz bu şekilde de tepsiye dizerek birer porsiyonluk börekler yapabilirsiniz. Ben diğer halinide görmeniz açısından kol böreği şeklinde saracağım.
Eveeet... sırasıyla yaptığımız rulolarımızı tepsiye koyduğumuz ilk hamurun etrafına sardık. Buraya kadar tamamsa börek bitmiştir arkadaşlar.
Üzerine sos hazırlayıp döküyoruz. Yine isteğe bağlı susam ve çörekotu serpiyoruz.
Bu şekilde üzerini kapatarak sıcak bir yerde 45 dakika tekrar mayalandırıyoruz.
Sonrasında önceden ısıtılan 180 derece fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Pişerken fırına bir kap ile su koymayı unutmayın ki böreğiniz kurumasın.
Fırından aldığımız böreğin üzerine tekrar biraz su serpiştirin ve hemen üzerini örtün.
15 dakika sonra yenmeye hazır.
Afiyet olsun.
Not: Benim tepsim küçük 23 cm. yaparken siz ona göre ayarlayın. Sizede tavsiyem sadece kendiniz için bu tür küçük tepsilerden edinin.

Vildan hanım çölyak hastası olduğumu iki hafta önce öğrendim. Moral bozukluğu içinde ve panik halindeyken sizin blogunuza rastladım. Konuya yaklaşımınız ve tarifleriniz ilaç gibi geldi. Allah razı olsun. Mustafa Işık
YanıtlaSilAramıza hoşgeldiniz.:) Çölyak teşhis edilene kadar hastalık, sonrasında ise yaşam biçimidir. Başlangıçda zorluklar olacaktır mutlaka, zamanla siz de çevrenizde alışacaksınız merak etmeyin. İsterseniz Facebook da "Çölyaklılar Dayanışma Merkezi" adı altında Grubumuz var, katılırsanız iyi olur. Her türlü sorununuzu paylaşır ve dostluklar edinirsiniz. Esenkalın..:)
Silvildan hanım golda un karışımı veya söke un karıımı kullandıgımız zaman diğer unlarla karışım yapmamıza gerek kalmıyomu
YanıtlaSilGerek yoktur. o unlar zaten karışımlı unlar. Fakat Sinangil, Metvak, İHE gibi unlar nişasta ağırlıklı olduğundan ben diğer unlarla karıştırmayı öneriyorum.
SilVildan hanim ben Golda un kullancam ama karisim yapmayida dusunuyorm daha güzel olur diye sizce yapmalimiyim
YanıtlaSilGolda un karışım yapmadan da böreklik bir undur. Diğer nişasta ağırlıklı unlar için karışım öneriyorum. Ama az olmak kaydıyla golda unada patates unu ve mısır unu katabilirsiniz. Olur tabii ki, neden olmasın. Hemen deneyin derim. Kolay gelsin.
Sildenedim yağı yarım çay bardağı yerine yarım su bardağı koymuşum çok yumuşak bi hamur oldu mısır unu ve patatesde ekledım
YanıtlaSilTarifdeki ölçülere uyarsak daha iyi sonuç alırız tabiiki. Yağı fazla geldiyse toparlamak zor olur.
Silbidahikini karışım yapmadan deniycem çok yumuşak oldu yarın açıp ypıcam umarım iyi sonuç alırım:)
YanıtlaSilTarifdeki ölçülere uyarsak yumuşak olmaz. Elinize yapışmayacak şekilde glutensiz un ekleyin ve çok iyi yoğurun.
Silbişey daha sorcam golda unla yıne karışımcız ekmek yapabilirmiyiz
YanıtlaSilYapabilirsiniz tabii.Kolay gelsin.
Silvildan hanım yaptıklarınıza içim gidiyor.Bazılarını yapıyorum bazen başarıyorum ama çoğundan başaramam diye korkuyorum.Vildan hanım canım çok yaş pasta istiyor yapmayı deniyecem glutensiz pudingk hangi markayı kullanalım çikolata sosu hangisini kullanıyorsunuz bide nişasta hangisini alalım.Adım Bedriye
YanıtlaSilMerhaba Bedriyeciğim, merak etme zamanla canın ne istiyorsa yapacaksın. Hepimiz zamanla alıştık. Bizim evdekiler çölyak olmasalar bile benim pastalarımı daha çok seviyorlar.
SilŞu an için maalesef puding, nişasta ve çikolata sosu için garanti veren marka yok. Ama korkma mutfakta çareler tükenmez. Sayfanın sağında etiketler bölümünden bakarsan yada yine sayfanın sağında "bu blogda ara" kutusu var oraya yazarsan puding ve çikolata sosu tariflerim var. Evde de rahatlıkla yapabilirsin. Nişasta yerine glutensiz sinangil unu eleyerek kullanabilirsin.
Kolay gelsin.:)
adım Bedriye
YanıtlaSilmrb Vildan hanim benim kizimda yeni Çölyak teşhisi konuldu. ben gnk un aldim.onunla ekmek yapabilirim miyim
YanıtlaSilMerhaba, yapabilirsiniz tabii ki. Sadece GNK un ile yapan arkadaşlar var.
Silmrb vildan hanim benim kizima 1 ay oldu teshis konuldu.ams bi turlu ekmek beğenmiyor. yaptigim gun yiyor ertesi gun sertlesiyor.yemek istemiyor.ben gnk un golda un misir unu kullanıyorum
YanıtlaSilMerhaba canım, benim kızım normal ekmeği bile ertesi güne kaldımı yemek istemiyor. Taze ekmek yemek istiyor.Normaldir yani. Aslında glutensiz ekmek normal ekmeğe göre daha çabuk esnekliğini kaybediyor. Bunun da çözümü basit, mikrodalganız varsa onunla, yoksa da mühim değil ocak üzerinde bir tavada ısıtarak sorunu çözebilirsiniz. Isındığında yumuşak olacaktır. Sevgiler.:)
SilMerhaba vildan hanım pirinç unu katabilirmiyiz mısır unu yerine
YanıtlaSilMrb vildan hanım mısır unu yerine pirinç unu katabilirmiyiz
YanıtlaSilMerhaba, olur tabii, pirinçunu katabilirsiniz. Kolay gelsin.:)
SilMerhaba bu karışım hamuru derin dondurucuda da saklaya bilirmiyiz?
YanıtlaSilTabii ki. Saklayabilirsiniz.
SilSelam böreğiniz yaptım harika oldu yeni tariflerinizi bekleriz
YanıtlaSil