7 Aralık 2013 Cumartesi

GLUTENSİZ EKMEKCİKLER








 Ekmek denemelerine devam...
Yine değişik bir ekmek denemek istedim. Bir tür çiçek ekmek diyebiliriz. Yanlız kolaylık için borcama yerleştirdim. Bir bütün somun yerine böyle küçük porsiyon şeklinde ekmekçikler hoşuma gidiyor.
Her bir ekmek oldukça doyurucu oluyor. İçi boş bir ekmek değil ama yumuşak. Tadı ve kokusu harika.
Pişirdikten sonra acaba ne ile yesem dedim. Fakat o kadar hoş ve lezzetliydi ki yanına hiç bir şey istemeden bir tanesini yedim.
Sonrasında kendimi frenleyip kalan ekmekciklerimi kaldırdım. Hevesimi akşam yemeğine sakladım. Malum, fazla yediğim her dilim için spor saatimi arttırmam gerek...
Okula giden çocuklarınız için, çalışan çölyaklılar için tavsiyemdir. Yapın, gerektiğinde atın çantanıza ve çıkın.

MALZEMELER

- 2 Yumurta ( Birinin sarısı üzerine sürmek için)
- 1 Kase yoğurt
- 1 Çay bardağı zeytinyağı
- 1 Yemek kaşığı yuva kuru maya
- 1 Yemek kaşığı toz şeker
- 1 Tatlı kaşığı tuz
- 2 Bardak ılık su
- 1 Paket Golda un (500 gr)
- Aldığı kadar Metvak glutensiz un.


YAPILIŞI

Öncelikle golda unumuzu kasemize boşaltıyoruz. Bir kenarına maya ve toz şekeri koyup üzerine ılık suyumuzdan döküyoruz. Bir kenarına yumurtamızı kırıyoruz. Diğer kenarına zeytinyağını koyuyoruz. Tam ortasına tuz ekliyoruz. Dikkat edelim tüm malzeme ılık olacak.
Maya eridikten sonra hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz. ılık sularımızı ekliyoruz. Yoğurdumuzu ekliyoruz, iyice yoğuruyoruz.
Oldukça yumuşak bir hamur olacak. Bu aşamada Metvak unumuzdan yavaş yavaş ekliyoruz. Sonuçda ele yapışmayan bir hamur elde edeceğiz.
Hamurumuzu tezgah üzerinde yuvarlayıp, istediğimiz büyüklükte parçalar kesiyoruz. Ben altı eşit parça kestim. Kalan hamuru başka şekilde değerlendirmek üzere buzdolabına kaldırdım.
Ekmekçik hamurlarımızı elimizle yuvarlayıp şekil verdikten sonra margarinle yağladığımız borcama yerleştiriyoruz. Resimlerde görebilirsiniz.
Borcamın üzerine streç film ile kapatıp mayalanması için bekletiyoruz. Hamurlar iki katı büyüklüğüne gelmeli.
Ben hemen pişirmeyeceğim için buzdolabına kaldırdım. Ertesi günü dolaptan çıkarttım üzerine yumurtanın sarısını zeytinyağı ilevesiyle sürdüm. Susam ve haşhaş serperek fırına verdim.

Sonuç Mükemmel...


NOTLAR; ekmeklerinizi turbo fırında pişirmeyin. İyi sonuç almak istiyorsanız küçük bir fırın edinin derim. Zaten çapraz bulaşma riskinden dolayı fırınınız ayrı olsun.

Fırından çıkan ekmeklerinizin üzerine sprey ile su püskürtün veya elinizle serpeleyin ve hemen temiz bir örtüyle kapatın. Ekmekleriniz yumuşacık olacaktır.














31 yorum:

  1. Vildan hanim , hangi drecede olmali firin? ve bir sual daha: metvak ve golda yerine basa bir un olurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırın 180 derece olmalı. Diğer unlarla da olur tabii ki. Ben ekonomik olması için metvak kullanıyorum. Golda unda yerli glutensiz unumuz sahip cıkmamız gerekir diye düşünüyorum.

      Sil
  2. Sevgili vildan hanim ben yurt disinda oldugum icin burda golda metvak unlariyok o unlarin icerigini yazarmisiniz yoksa onlarin yerine kullanacagim baska bir un.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Golda unun içeriği Pirinç unu, mısır unu, patates nişastası, karabuğday unundan oluşuyor. Bulunduğunuz yerde hangi unlar var, yazarsanız daha iyi yardımcı olabilirim sanırım.

      Sil
  3. Merhaba vildan hanım ben bir türlü tutturamiyorum sanırım ben ekmek olsun pogaca olsun yaptığımda çok sert oluyor keklerde öyle sert ve kabarmiyor neyapmam lazım unu ıstanbuldan sipariş veriyorum markası ege acaba ondan mi kaynaklaniyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım,
      Öncelikle reçete çok önemli. Yani kullandığın tarife birebir uyuyormusun? Çünkü bazı arkadaşlar söylüyor, onun yerine şunu, yada bunun yerine şunu kullandım diye. Benim verdiğim reçete uygulayarak sonucunuda göstererek verdiğim reçetedir.
      Şimdi bu reçetede oynama yaptığınız anda herşey değişir. O zaman sizin tarifiniz olur ve ben karışamam. Ama benim verdiğim tariflere göre olmuyorsa o zaman değişir.

      Genel anlamda şöyle yanıt verebilirim. Kek yada ekmek olsun sert oluyorsa sıvı miktarını arttırmak gerekir. Su, süt, yağ gibi. Birde bana yaptığınız bir tarifi detaylı yazarsanız size daha faydalı olabilirim sanırım..

      Sil
  4. tarıfe dıyetım uyuyor yumurta fılan yasak degıl sadece sutu laktozsuz ıcıyorum,dedıgınız gıbı poğaçanızı denedım harika oldu ama kek yapacaktım gecen gun 3 yumurta.1 su bardağı sıvı yag,1 su bardağı süt,1 su bardağı seker,kabartma tozu,vanilya,kakao,aldıgı kadar un yaptım tas gıbı oldu benım fıkrım acaba unundan mı ege kullanıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır canım undan değildir. Yani unun markasıyla ilgili değil. Ama taş gibi oldu diyorsan ununu fazla katmışsın. Birde malzemelerin mutlaka oda sıcaklığında olmalı. Yumurta ve şekeri mikserle çok güzel çırp. Yağını ekleyip çırpmaya devam et. Sonra diğer malzemeleri ekle. Keklerde fırın ayarın 150-170 derece arası olsun. İlk 20 dakika fırının kapağını açma. Sanırım un miktarını azaltırsan çok güzel kabaracaktır. Merak etme başaracaksın...:)

      Sil
    2. inşallah başarırım mutlaka deneyeceğim cok sagolun...

      Sil
  5. esim marketten golda un karışımı almış uzerınde mısır resmi var onu un yerine kullanabilirim değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki Goldanın iki çeşidi var. Birisi un, birisi irmik. Üzerinde yazar. Unuyla çok güzel kek yapabilirsin. Kolay gelsin.

      Sil
    2. tesekkkur ederım hersey için.....

      Sil
  6. Yoğurma işlemi makinada yapılabılırmı bu tarif için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabii ki. Makinede yoğurur ve mayalandırırsınız. Makinadan alıp şekillendirip tepsiye dizersiniz.

      Sil
  7. Merhabalar Vildan Hanım, öncelikle tarifleriniz için teşekkür ederiz. Benim de kayinvalidem çölyak hastası. Bu ekmekciklerden yapmak istiyorum ama metvak unun ne olduğunu anlayamadım. Bunun yerine başka ne olabilir? Yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metvak Ankara halk ekmek tarafından çıkarılan bir un. Bunun yerine Sinangil glutensiz unu kullanabilirsiniz. Kolay gelsin.

      Sil
  8. Merhaba Vildan hanım bende sadece sinangil var sadece onunla olmaz mı acaba, bir de ben bikaç doktora sordurdum Karabuğday unu kullanılabilir mi diye Hayır dediler, hoff yaa valla kafam karıştı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabii. Sinangil nişasta içerikli bir un olduğu için ben diğer unlardan da karıştırmayı öneriyorum. Bazı arkadaşlara dokunabiliyor. Sindirimi ağır oluyor. İçerisine ikişer kaşık mısır unu ve pirinç unu katsanız bile daha iyi olacaktır.
      Karabuğday kesinlikle glutensizdir. Doktorları boşver derim. Doktor teşhis edilene kadar ondan sonra diyet konusunda sınıfta kalıyorlar. Bulunduğun yerde dernek varsa onlara danışmanı öneririm. İstersen Facebook da çölyaklılar dayanışma grubu var, katılırsan arkadaşların tecrübelerinden faydalanabilirsin derim.

      Sil
  9. Merhaba Vildan hanım, önerilerinizi dikkate alıcam inşallah. Sinangil unu hakkında pek bilgim yoktu Van'dayım ben o yüzden ondan stok yaptım biraz. Çeşit olarak da mısır unu, patates unu ve pirinç unu da aldım bol bol ama pek karışım oluşturamıyordum. şimdi bu yukarıdaki tarif için Golda unu elde etmek için Sinangilin içine dedğiniz miktarda mısır ve pirinç unu katmam yeterli mi. Onun dışında Metvak un yerine de sinangil kullanıcam doğrumudur ;) bu arada size çook teşekkür ediyorum, bir daha hiç pasta,börek yiyemem zannetmiştim bu sayfa beni çok rahatlattı :) Bir şey daha sormak istiyorum, lahmacun yapmak için hangi unları karıştırmam lazım, şimdiden teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım, Karışım oluşturman hem sağlığın hemde damak tadı olarak daha iyi olacaktır. Bulabildiğin glutensiz unlarla (pirinçunu, mısırunu, patatesunu, nohutunu,karabuğdayunu vs.) denemeler yaparak damak tadına uygun lezzetler yakalayabilirsin.
      Metvak unu yerine sinangil olur tabii.İçerik olarak benzer.
      Lahmacun için 1 paket sinangil, ikişer kaşık patates,mısır ve pirinç unu karıştır. Bununla hamuru hazırla. Yanlız çok iyi yoğur ve mayalandır. Sonrasında tekrar çok güzel yoğur ve şekillendir. Hamura 1 yumurta, iki kaşık sıvıyağ ve bir su bardağı ayran ekliyebilirsin. Gerektiği kadar su ilave etmeyi unutma. Tüm malzemeler ılık olacak. Maya Yuva marka glutensizdir.
      Kolay gelsin.:)

      Sil
  10. Vildan hanim sinangil un ile kullanacagim ekmek yapma makinasi onereblirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım, benim makinem sinbo marka. Makinanın markası önemli değil değişik marka makinelerle yapan arkadaşlar var. Makinanın kullanma talimatına göre deneyin. Zamanla istediğiniz gibi ekmek yapacaksınız.

      Sil
  11. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. 2 bardagi su demiissiniz su bardagi micay bardagi mi

    YanıtlaSil
  13. merhabalar oncelikle size tebrik ediyorum bizlere yarcimci oldugunuz icin benim oglumun gluten sut ve yumurtaya alerjisi var doktorumuz yumurtanin sarisini hamur islerine koyabilirsiniz dedi tariflerinizi bire bir uygulamamizi soyluyorsunuz yurmutanin sarisini kullagimda birde sut yerine yogurt kullandigimda sonuc nasil olur simdiden tesekkur ederim...ben esra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabiii ki canım, neden olmasın. Denemekten korkma. Esracığım iyi bir sonuç almak isteyenlere tariflerimi birebir uygulamalarını salık veriyorum. Ama bazı ürünlere alerjileri olanlar tabii ki muadilini kullanabilirler. Benimde bazı denemelerim olmadı ama tekrar tekrar deneyerek en iyisini bulmaya çalıştım. Buraya yazdığım tariflerim beğenilmiş ve onay almış tarifler. Zaten tariflerimin çoğunda süt yerine yoğurt da kullanılmıştır. Kolay gelsin..:)

      Sil
  14. 1 kase derken normal sütlü tatlı yediğimiz kaselermi ?
    Birde vildan abla bende sinbo ekmek yapma makinesinin cup ölçü bardaği kayboldu normal bardak ile cup ölçüsü aynımı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, komposto kasesi. Cup ölçüsü aşağı yukarı 1 bardağa denk gelir de biraz eksik kalır. Makina tariflerinde sıkıntı yaratabilir. Bence bir ölçü kabı edinin derim.

      Sil
  15. Makine icin tam un ölcüsü verirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makina ile yaptığım ekmek tarifleri var. bloğun kenarındaki etiketler bölümünden bulabilirsiniz. Sevgiler.:)

      Sil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...