2 Kasım 2010 Salı

GLUTENSİZ SİMİT




MALZEMELER

- 1 SU BARDAĞI ILIK SÜT
- 1 ÇAY BARDAĞI ILIK SU
- 1 PAKET TOZ MAYA
- 1 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER
- 2 YEMEK KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
- 1 YUMURTA
- 1 TATLI KAŞIĞI TUZ
- 1 YEMEK KAŞIĞI SİRKE
- 1 YEMEK KAŞIĞI XANTHAM GUM

- 2 SU BARDAĞI  GLUTENSİZ UN
- 1 ÇAY BARDAĞI PİRİNÇ UNU
- 1 ÇAY BARDAĞI SOYA UNU
- 1 ÇAY BARDAĞI PATATES UNU

- 2 YEMEK KAŞIĞI PEKMEZ
- YARIM ÇAY BARDAĞI SU
- SUSAM

YAPILIŞI

ÖNCELİKLE UNLARIMIZI HARMANLAYIP YOĞURMA KABIMIZA KOYUYORUZ. UNUMUZUN ORTASINI AÇIP MAYAMIZI VE TOZ ŞEKERİMİZİ KOYUYORUZ. ÜZERİNE ILIK SÜTÜMÜZÜ DÖKÜYORUZ.
BUNDAN SONRA SIRASIYLA TÜM MALZEMELERİMİZİ UNUMUZUN ETRAFINA DÖKÜYORUZ. SIVIYAĞ,TUZ, SİRKE, XANTHAM GUM, YUMURTA.
ŞİMDİ YOĞURMAYA BAŞLAYALIM. MAYA VE SÜTÜN OLDUĞU ORTA KISIMDAN YAVAŞ YAVAŞ KARIŞTIRMAYA BAŞLIYORUZ. YOĞURMA ESNASINDA ILIK SUYUMUZU YAVAŞ YAVAŞ KATARAK HAMURUMUZUN KIVAMINI AYARLIYORUZ. KULAK MEMESİ KIVAMINA GELİNCEYE KADAR YOĞURUYORUZ. HAMURUMUZU NE KADAR YOĞURURSAK O KADAR İYİ OLUR.
YOĞRULMUŞ  HAMURUMUZU MAYALANMAYA BIRAKIYORUZ. 45 DAKİKA KADAR

BU ARADA TAVADA SUSAMLARIMIZI KAVURUYORUZ.

MAYALANMIŞ HAMURUMUZU ALIP İKİYE BÖLELİM. RULO YAPALIM VE 4 EŞİT PARÇAYA BÖLELİM. TOPLAMDA 8 SİMİT ÇIKIYOR. İSTERSENİZ DAHA SONRA YAPMAK ÜZERE YARISINI BUZDOLABINA KALDIRABİLİRSİNİZ.
ŞİMDİ 4 PARCADAN BİRİNİ ALIP ÖNCE YUVARLIYORUZ, SONRA TEZGAH ÜZERİNDE ELİMİZLE UZATARAK RULO YAPIYORUZ. İYİCE UZATTIĞIMIZ RULOYU İKİYE KIVIRIP TEK YÖNLÜ DÖNDÜRÜYORUZ. HAZIRLADIĞIMIZ BURGUYU UÇLARINDAN BİRLEŞTİRİP PARMAK UÇLARIMIZLA KAYNAŞTIRIYORUZ.

SİMİT ŞEKLİ TAMAM. ŞİMDİ ÖNCE PEKMEZLİ SUYA SONRA BOL SUSAMA BATIRIP UNLANMIŞ YADA YAĞLI KAĞIT SERİLMİŞ TEPSİMİZE YERLEŞTİRİYORUZ.
TEPSİ MAYASI İÇİN TEKRAR 30 DAKİKA BEKLETİYORUZ.
ÖNCEDEN ISITILMIŞ 220 DERECE FIRINDA KIZARINCAYA KADAR PİŞİRİYORUZ.
HEPSİ BU KADAR.

ÇITIR ÇITIR KIZARMIŞ SİMİTLERİNİZ HAZIR. BEN BAYILDIM. İNANIN HAZIR SİMİTLE AYNI .ŞU ANDA ÇAYLA YİYİYORUM.
HAYDİ ÜŞENMEYİN ÇOK KOLAY. ÇOCUKLARINIZI SEVİNDİRİN.








19 yorum:

  1. GLUTENSİZ "XANTHAM GUM" NEREDEN BULABİLİRİM ACABA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.

    YanıtlaSil
  2. 3 AY ÖNCE 22 AYLIK KIZIMA ÇÖLYAK TANISI KONDU. BLOGUNUZU KEŞFETTİĞİMDEN BERİ SÜREKLİ TAKİP EDİYORUM. BİRÇOK TARİFİNİZİ DENEDİM VE GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL OLDU. KIZIMDA BEĞENİNCE DÜNYALAR BENİM OLDU. AMA "XANTHAM GUM" BANA ÇOK YABANCI NEREDEN BULABİLİRİM. YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM. SİMİT TARİFİNİ GÖRÜNCE DÜNYANIN EN MUTLU İNSANI OLDUM. TEŞEKKÜRLER....

    YanıtlaSil
  3. Türkan hanım, xantham gum gluten yerine geçtiği için hamur işlerinde özellikle açma hamurlarda çok iyi sonuçlar verdi. bu yüzden pek çok tarifte var. ben aşağıdaki adresten sipariş verdim. aslında toptan satıyorlar ama biz çölyaklılar için 1 er kiloluk hazırlıyorlar. 1 kilo alırsanız 3-5 sene yeter. kolay gelsin.

    http://magaza.hammaddeler.com/Kivam-Arttiricilar-Ksant...an-Gam,CA2-1695.html
    ...buradan sipariş veriyoruz.

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Vildan hanim merhabalar,
    Oncelikle tesekkur ederim boyle bir site hazirladiginiz icin. Yurtdisinda yasamaktayim ve maalesef bu yuzden bazi malzemeleri bulmakta zorluk cekiyorum. Bir de benim oglumda glutenin disinda, sut ve soya intoleransi var. Bu sebeple size bazi sorularim olacak simit tarifi ile ilgili. Eger vakit bulup yanitlarsaniz cok memnun olurum.

    1.Oncelikle hamura sut koymasam, pirinc sutu ya da su koysam bunun yerine olur mu?
    2. Soya unu ve patates unu yerine ne kullanabilirim. Elimde pirinc unu, tapioca unu ve misir nisastasi var.
    3. Glutensiz un demissiniz, burada hazir satilan unun paketine bakiyorum. Icinde misir unu, pirinc unu, tapioca unu, ve guar gum var. Bu unu kullanabilir miyim glutensiz un olarak?

    Cok soru sordum farkindayim ama oglumu sevindirmek istiyorum. Simdiden cok tesekkur ediyorum.
    Saygilar
    Sevil

    10 Kasım 2011 21:27

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar,
    Sevilciğim güzel düşüncelerin için teşekkür ederim.
    Mutfakta çareler tükenmez, süt yerine pirinç sütüde suda ekleyebilirsin.
    Patates ununu yumuşak olması ve besleyiciliği açısından ekliyorum. Bir patates haşlayıp rendeleyerek kullanabilirsin.
    Soya unu olmayabilir.
    Türkiyedeki glutensiz unlar nişasta ağırlıklı olduğundan ben diğer unlarla karıştırıyorum.
    Senin elindeki un gayet güzel, sadece ilave olarak haşlanmış patates rendesi ilave ederek yoğur.
    Şimdiden kolay gelsin.
    Sonucu bildirirsen sevinirim..:)

    YanıtlaSil
  7. Vildan Hanimcigim,
    Cok ama cok tesekkur ederim bu kadar hizli yanitladiginiz icin. Denemek icin sabirsizlaniyorum inanin. Son iki sorumu da sorarsam tamam olacak :))
    1.Patates unu yerine haslanmis patates koyacagim ama soya unu yerine ne koymaliyim? Soya unu olmayabilir demissiniz, acaba hic koymasam olur mu demek istediniz, bu durumda kivam sorunu olmaz mi? Tapioca unu mu koysam acaba.
    2.Elimdeki hazir glutensiz unun icinde guar gum var ama miktarini bilemiyorum, buna ragmen sizin tarifinizde harici olarak konulan 1 YEMEK KAŞIĞI XANTHAM GUM`i ekleyeyim mi yoksa hazir unun icindeki guar gum yeterli olur mu. Yoksa fazla gum goz cikarmaz mi? :)))

    Bizim damak zevkimize uyan glutensiz yemek tariflerini bulmak neredeyse imkansiz, bu yuzden cok onemli bir misyonunuz var.

    Yolunuz acik olsun.

    Sevgiler
    Sevil

    YanıtlaSil
  8. Canım benim,
    Öncelikle mail adresim vildancayan@hotmail.com buradan bana mail atarsan sorularını gecikmeden cevaplarım. Bloğuma bazen giremiyorum.
    Gelelim sorulara, Sİmit malzemeleri proteini yüksek unlarla yapıldığında iyi sonuç verir. Bizim glutensiz unların proteini düşük olduğundan ben diğer unlarla karıştırıyorum.
    AMA,,, senin oğlanın süt ve soya intolerası var demiştin. Bunlarda protein oranı yüksek besinler. Bu yüzden bunu dengelememiz lazım.
    Soya unu yerine fındık yada badem unu olur. Bunlarda yoksa sadece elindeki glutensiz unla yapacaksın. O zaman 2 yumurta sarısı ekle.
    Birde protein alerjisi varmı? Bilmiyorum. Eğer varsa Sadece elindeki glutensiz unu kullanmanı öneririm. Tapioca unu olmaz.
    Guar gum a gelince, xantham gum ve guar gum birbirinden farklıdır. İkiside katkı malzemesidir ama işlevleri farklıdır. Bu yüzden xantham gumu kullanmanı öneririm.
    Kolay gelsin canım..:))

    YanıtlaSil
  9. Vildan Hanimcigim Merhabalar yeniden,
    En sonunda simiti yapmaya cesaret ettim. Sonuc mukemmel oldu diyebilirim. Esim ve ben bile bayildik tadina.

    Bardak olculeri yerine cup olcusu kullandim ve hamuru biraz civik oldu ama ilave pirinc unu ile toparladim.

    Pirinc unu olarak kahverengi pirinc unu kullandim. Oglumun soya alerjisi oldugu icin onun yerine besan olarak bilinen nohut ununu kullandim protein orani yuksek olsun diye. Gelecek sefer badem unu ve nohut ununu yari yariya koyacagim cunku nohut ununun tadi ve kokusu biraz baskin. Ozellikle hamur asamasinda bildiginiz nohut kokusu geliyordu ama pisince bu koku oldukca azaldi.

    Patates unu yerine de misir unu koydum deneme amacli. Bilmiyorum dogru mudur? Internette bir cok glutensiz urunlerin tariflerinin yer aldigi siteleri gezdim. Misir, patates ve topiaca`yi nisasta kategorisinde birbirlerinin yerine kullaniyorlar. Bu durumda patates unu yerine misir unu kullaniyor olmamin sakincasi olmaz diye dusundum.

    Size tekrar tekrar tesekkur ediyorum bu inanilmaz tarif icin. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba canım;
    Tebrikler...:) Başaracağını biliyordum, şeytanın bacağını kırdın. Bundan sonra istediğini rahatlıkla yapabilirsin inanıyorum.
    Denemekten korkma bende bu tarifleri öyle oluşturdum.
    Glutensiz unlar nişasta ağırlıklı ve protein olarak fakir olduğundan proteince zengin olan unlarla karıştırmak hem daha sağlıklı, hemde daha iyi sonuç veriyor.
    Ölçü olarak 1 su bardağı cup ölçüsüne denk gelir. Ama sen patates unu kullanmadığından cıvık olması normal. Patates unu su çeker.
    Soya yerine nohut unu olmuş, kokusu baskın geliyorsa badem unuyla karıştırabilir veya yarıya indirebilirsin.
    Patates unu yerine mısır unu kullandığını yazmışsın, protein olarak iyi fakat ben patates ununu suyu çekmesi ve yumuşak tutması için kullandım. Mısır unuylada güzel sonuç aldıysan neden olmasın.
    Mutfakta çareler tükenmez..:) Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. VİLDAN HN. MERHABA
    ben adana dan Elif emmioğlu (11 yaşında oğlumla 2 ay önce çölyakla tanıştık )Daha öncede mantınızı yapmıştım şimdi simidi yaptım bir harika oldu çok teşekkür ederim.Simidi yaptıM sıcak sıcak oğlumun okuluna götürdüm nerden aldın anne dedi şaşırdı o mutluluğumu anlatamam.Allah sizden binlerce razı olsun çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim canım. Her zaman söylüyorum, mutfakta çareler tükenmez. Hele ki senin gibi beçerikli annelerimiz varken çölyaklı çocuklarımız hiç bir şeyden mahrum olmaz. Esenkalın..:)

      Sil
  12. Güzel bir tarif olmuş. Isıtılmış fırına tepsiyi koyup 1 veya 2 dakkika bekletikten sonra çıkarıp dışarda 10 dakkika kadar bekletin. Isıyı görmüş hamur daha iyi kabarır. 10 dakkikalık bekletmenin ardında pişirin daha yumuşak ve daha kabarmış olur.

    YanıtlaSil
  13. Güzel Bir Tarif Tekrar Teşekkürler Peki Vildan Hanım Soya Unu Yerine Ne Kullanabilirim.. soya unu hariç diğer unlar var soya unu yerine biraz daha patates unu koyabilirmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soya unu yerine mısır unuda olur. Oda yoksa glutensiz un miktarını arttırın. Patates unu miktarını değiştirmeyin. Kolay gelsin...

      Sil
  14. Vildan hanım,bugün 8 ve 9 yaşındaki yeğenlerimle glutensiz simiti yaptık. patates unu yerine haşlanmış patates, soya unu yerine mısır+nohut+fındık unu karışımı kullandık. hamur bizim çocukların her yerine bulaştı öyle ki,hamur teknesinden üst başlarını geçtim, mutfak, halı, tabureler, kapı kolları her yer hamur olmuştu. bu yüzden biz toplamda sadece 3 tane simit elde ettik ama çok çok lezzetli oldu. oğlum bütün gün bir simiti kemirdi durdu. yarın bir daha yapacağım inş.
    Vildan hanım ben oğlumun besin alerjisinden önce de unlu bir şey yapmazdım. hiç hamur açmadığım gibi açılmış hamura şekil de veremezdim. şimdi bu vıcık vıcık un ile imtihanım çetin geçiyor. resimlerdeki hamur ile benim yaptığım hamur arasında dağlar var gibi. kaldı ki benim yaptıklarım bıçakla kesilmiyor,hamur temas ettiği her yere yapışıyor. sanırım simit hamuru,bazlama hamurundan farklı kıvamda oluyor (onuda denedim ama cıvık geldikçe un ekleyip durdum,pişince içi dolu un idi,sert oldu,ağızda toz toz dağıldı, pek başarılı olamadım malesef) kek hamurum ise bilakis kaskatı olmuştu. hamurun taosuna ermiş biri olarak glutensiz hamurun karakterini ya da doğasını anlatan bir yazı hazırlayabilir misiniz? belki böylece benim gibi önce annesi sonra anne gibi olan kayınvalidesi tarafından beslenen mutfak sırlarından bihaber gelinlerin kafalarındaki soru işaretlerine ışık olursunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle simit konusunda kutlarım..:))))
      Hamur konusuna oldukça yabancı birinin konuya direk glutensiz hamurdan bodoslama girmesi takdire-şayandır.
      Haklısın glutensiz hamur kıvamı tecrübe istiyor. Fakat, zor değil. Zamanla hepsinin üstesinden geleceğine eminim.
      Hamurlar konusunda en kısa zamanda detaylı bir yazı hazırlıyacağım.
      Sevgiler..:)

      Sil
  15. Merhaba,

    tarifleriniz çok güzel ikiz çocuklarım var 3 yaşında 2 hafta oldu çölyak teşhisi konalı bu tariflerden denemeye başladım hepsi birbirinden lezzetli oluyor elinize sağlık ancak bir sorum var okula gittikleri için 1 gün önceden yapmam gerekiyor Hamur işlerini ertesi sabaha kadar sertleşiyor poğaça-simit ne yaptıysam artık bunun bir çözümü var mıdır nasıl yumuşak kalmasını sağlarım kapalı kutularda bez torbalarda falan muhafaza ediyorum ancak olmuyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım. Hamur işleri her zaman ilk yapıldığında güzel olur. Ertesi güne kaldığında ilk gevrekliğini kaybeder. Birde biz glutensiz unla yapıyoruz ki buda sertleşme sorununu getiriyor. Bu yüzden hamura patates veya ununu katıyoruz. Kek ve pastalar da pek sıkıntı yok ama tuzlu hamurişleri için maalesef anında tüketilmesi gerekiyor. Yani o gün için sabah kalkıp yapılacak. Yapamıyorsan sabah mikrodalga fırında ısıtarak yumuşatabilirsin. Yada teflon tavada biraz su serperek ve üzerini kapatarak ısıtıp yumuşatabilirsin. Sevgiler.:)

      Sil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...