14 Ekim 2016 Cuma

GLUTENSİZ EKŞİ MAYA YAPIYORUZ...






Glutensiz unla ekşi maya olur mu. olmaz mı? olmaz mı..:))  tabiii ki olur.
Her zaman derim mutfakta çareler tükenmez.
Glutensiz ekşi maya yapımı çook kolay. Hepiniz rahatlıkla yapabilirsiniz.

Derhal yapımına geçiyoruz. adım, adım vereceğim..:)

1. ADIM

- 4 yemek kaşığı söke glutensiz un.
- 1 su bardağından iki parmak eksik ılık su ( içme suyu olacak)

Temiz bir cam kavanozun içine malzemeyi koyun.
Tahta kaşığın sapıyla güzelce karıştırın.
Üzerini tülbent ile kapatıp dolabın içine kaldırın.

Bu kadar... 2 gün böylece bekleyecek. Doğal mayalanma başlayacak. Dolap dediğimde mutfak dolabı, buzdolabı değil..:)
Not: Sizde kavanoza tarih yazarsanız başlangıç gününü unutmazsınız.























2. ADIM

3. gün ve mayalanma oluştu..:))






Mayamızı tekrar besliyoruz.
- 4 yemek kaşığı söke glutensiz un
- 1 su bardağından iki parmak eksik ılık su
Kavanozumuzdaki hamurun üzerine unları ve suyu ekleyip tahta kaşığın sapıyla karıştırıyoruz.
Karıştıktan sonrakavanozun üst kısmındaki hamur parçalarını temizliyoruz. Mayalanmayı görmek için hamur hizasını belirliyoruz.
Ben lastik geçirdim.:)
Haydi bakalım tekrar dolaba kaldırıyoruz.
Ortalama 22-24 derece sıcaklık gerekli bu yüzden kapalı yere kaldırıyoruz.
Mayamızı her gün aynı saate besleyeceğiz unutmayın....








3. ADIM

Veeeee 4. gün...:))))
Maya oluşumu çok iyi İki katı kabardı..
3. gün yaptığımız işlemi aynen yapıyor ve mayamızı besliyoruz.
Tekrar dolaba kaldırıyoruz.





4. ADIM

veeee 5. gün hamur kavanoza fazla geldi...


Hamurun yarısını aldım ve biraz un ile yoğurup bazlama pişirdim. Sonuç...




İşte ilk ekşi mayalı ekmeğim...:))
Kahvaltı için sıcacık ve yumuşacık..
Bence çok iyiydi. Sadece un,tuz,su...
Hazır maya yok, süt yok, yumurta yok.. alerjisi olanlar için süper. Daha ne olsun...:))
Bu arada kavanozda kalan hamuru tekrar aynı ölçülerde besledim ve dolaba kaldırdım.

5. ADIM

6. gün.:))
Bakın kabarma böyle olur..:))
Gözenekler harika..:) Ben bu kıza bir isim mi versem acaba??
Mayanın yarısını alıp tekrar aynı şekilde besleyip kaldırıyoruz.
Orjinal tarifde hamurun yarısını atın diyor. Glutensiz un fiyatları malum.. Hiç atarmıyız.?
Bu yüzden ne yapıyoruz?
Hemen biraz un takviyesiyle bazlama yapıp sıcak sıcak çocuklarımıza yediriyoruz.
Hiç bir şeyi ziyan etmiyoruz.:)



6. ADIM
7. ve son gün...
Ekşi mayamız hazır.:)
Yarısını alıyoruz. Kalanı tekrar besleyerek artık buzdolabına kaldırıyoruz.
Aldığımız maya ile ekmek denemesi yapacağız.



Besleyip cam bir kaseyle buzdolabına kaldırdığımız maya.
Buzdolabında yavaş da olsa gelişimini sürdürecek.
Yaşaması için en geç haftada bir besleyeceğiz.



Dolapdaki mayanın  yarısını alıp kullanacağız ve diğer yarısını besleyip buzdolabına kaldıracağız. Bu şekilde maya ölmeden bize sürekli hizmet edecek.


10 yorum:

  1. merhabalar eda ben,

    Bende glutensiz besleniyorum. Kinoa unundan da yapabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Eda.:) denemek lazım. olabilir bencede.

      Sil
    2. 3.gün üstü siyah siyah küf oldu attım

      Sil
  2. Merhaba ılık su kaç derece?

    YanıtlaSil
  3. Çok pratik bir şekilde yazmışsınız hemen yapıyorum!

    YanıtlaSil
  4. İyi günler. Su yerine peynir altı suyu kullanabilir miyim?

    YanıtlaSil
  5. Merhaha, Mayayı eklediğimiz ekmek hamurununu ne kadar bekletiyoruz. ( 3-5 saat ?) Bir de hazır mayada olduğu gibi, ekşi maya dışında ekmek hamuruna süt- yoğurt- yumurta koyuyor muyuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir şey ilave etmiyoruz. Sadece su ve un. Hamur yoğrulup 4 saat bekliyor sonrasında tekrar yoğrulup fırının içinde 3 saat bekliyor. "Fırının ağzı kapalı ve içinde 1 bardak sıcak su ile"

      Sil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...