29 Eylül 2015 Salı

GLUTENSİZ BURMA BAKLAVA




Biliyorum bayram bitti. Neden şimdi bu tarif? diyeceksiniz. Affedin... Yoğunluktan ancak girebiliyorum. Birde Instagram dan paylaşım daha kolayıma gidiyor.
Her neyse tatlı tatlıdır. İstediğiniz zaman yapıp yiyebilirsiniz...
Buda zor değil, kolay bir tarif. Zaten tüm tariflerimi sizler için mümkün olduğunca kolay tutmaya çalışıyorum. Hamur bile açamayan tüm çölyaklılar rahatlıkla yapabilsin diye.. 
Aşağıda detaylı olarak yazdım ve resimledim. Kolay gelsin..:))

MALZEMELER
* 2 yumurta
* 1 türk kahve fincanı süt
* 1 türk kahve fincanı yoğurt
* 1 türk kahve fincanı sıvıyağ
* 1 adet kabartma tozu
* 1 adet vanilya
* 4 yemek kaşığı golda glutensiz un
* aldığı kadar söke glutensiz un

Üzerine
* 125 gr tereyağ
* 1 çay bardağı zeytinyağı

Şerbet
* 2,5 su bardağı toz şeker
* 2.5 su bardağı su
* küçük yarım limon

İç Malzeme
* 1,5 bardak ceviz yada şamfıstık
* 2 kaşık süt
* 2 kaşık toz şeker

YAPILIŞI

Önce kabımıza süt, yağ, yoğurt ve yumurtamızı koyuyoruz. 
Yoğurdumuzun üzerine kabartma tozu döküp 3 damla limon sıkıyoruz. Köpürecektir, bırakın köpürsün.:))
Şimdi sıra unlarda. Golda un ve vanilyayı eliyoruz.
Bu arada karıştırmaya başlıyoruz. Söke un kabı yanımızda duracak, kaşıkla ekleyerek yoğuracağız. Un ölçüsü özellikle vermedim, malzemeye göre değişebiliyor.
Hamurumuzu ele yapışmayacak şekilde yoğurup bir kenara dinlenmeye bırakıyoruz.
Bu arda iç malzemesini hazırlayın. Ceviz, fındık, fıstık tercihinize kalmış. 1,5 bardak veya daha fazla da olabilir. Bir tabağa koyup üzerine süt ve şeker ekleyerek karıştıralım.
Dinlenen hamurumuzu 8 parçaya bölüp yuvarlıyoruz. Sinangil un ile tek tek açıyoruz.
Hamurun şekli önemli değil yamuk yumuk olabilir. Merdane ile daha rahat açarsınız.
İç malzemesinden kaşıkla döküp döşeyin.
Oklavaya bir ucundan başlayarak sarın.
Sardıktan sonra hamuru ezmeden iki tarafından buruşturun.
Yavaşça oklavadan çıkarıp tepsiye dizin.
Benim tepsim yuvarlak borcam tam aldı.
Borcama dizdiğimiz hamurları da üçe bölüyoruz. Daha rahat yağı ve şerbeti çeksin diye.
Sıra yağını dökmede. Yağları tavada kızdırıyoruz ve kaşıkla yavaş yavaş hamura döküyoruz. Yağ çok gelebilir ama çok değildir. Hamur hepsini çeker ve daha güzel kızarır.
Fırına gitme zamanı...
200 derecede ısıttığımız fırına verelim. 15 dk sonra dereceyi 160 a getirelim. Yavaş pişecek, takriben 40 dk. sürüyor. Nar gibi kızarınca fırından çıkarıyoruz.
Şerbetle buluşması için iyice soğuması gerekiyor.Bu yüzden ben akşamdan yapıp sabah şerbetliyorum.
Sabah verdiğim ölçülerde hazırlanan şerbet kaynar halde kaşıkla yavaş yavaş tatlının üzerine dökülür.
Yine şerbetini çekmesi için en az 2 saat bekleyin.
 Sonra.... Sonrası ne götürün.:))))













4 yorum:

  1. Vildan Hanimcigim Merhabalar. Tarif icin cok tesekkurler. Harika gorunuyor. Acaba yurtdisinda yasayan ve Soke ve Golda markalarini bulamayacak olanlara ne onerirsiniz? Denemeyi sahiden de cok isterim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar merhaba canım, senin vesilenle yurt dışında yaşayanların sorusunu cevaplayayım. İçeriğinde Mısır nişastası, tapioca, pirinç un ve guar gum olan unula deneyebilirsiniz. Sevgiler :).

      Sil
  2. Merhaba Vildan Abla.Gercekten guzel gorunuyor baklava.Sizin tariflerinizde olmasa ben ne yapardim bilemiyorum.Ayni malzemelerle burma degilde kat kat bilinen baklava yapilamaz mi?Birde normalde ev baklavasi yapar annem (glutenli)malzemeler icinde sirkede olur.Bizim tarifede koysak acaba olur mu?Tesekkurler ablacigim.İyiki varsin.💞

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esma, normal baklava tarifimde var. Sayfamda bulabilirsin. Ben sirke kullanmıyorum. Bizim unlar zaten dağılan bir un sirkesiz de oluyor. Sevgiler..:)

      Sil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...