30 Eylül 2011 Cuma

ÇÖLYAKLILAR İÇİN GLUTENSİZ TARHANA




Tarhana evlerimizin kışın vazgeçilmezi. Yanında birde turşu oldumu harika. Her yörenin değişik tarhana tarifleri vardır.Bazıları yarma ile olur (Bizim için cısss) bazıları sadece yoğurtlu, her yörede değişik otlar ilave edilebilir. Sonuç olarak hepsi aynıdır. Yoğrulur, mayalandırılır ve serilip kurutulur.
Ben bu sene tarhanamı Ege yöresine özgü yaptım. İçine tarhana otu koydum. Ben kokusuna bayıldım. Sanırım bundan sonra hep kullanırım. Bulamayan arkadaşlar değişik otlar ilave edebilir. Maydanoz, nane, dereotu, reyhan vs. Tamamen sizin zevkinize kalmış.
Ben pişirirken üzerine bol nane döktüğümden içine koymadım. Ama hamuru yoğurduktan sonra gözüme reyhan ilişti ve biraz reyhan ilave ettim.
Bilmeyen arkadaşlar için tarhana otunun resmini koyuyorum.






MALZEMELER


- 3 ADET KIRMIZI BİBER
- 2 ADET İRİ DOMATES
- 1 ADET SOĞAN
- 1 BARDAK SÜZME YOĞURT
- 5-6 DİŞ SARIMSAK
- YARIM DEMET MAYDANOZ
- YARIM DEMET NANE
- TARHANA OTU
-  1 SU BARDAĞI NOHUT PÜRESİ
- YARIM PAKET YUVA MAYA (5 gr)
- ALDIĞI KADAR UN  (Ben 1paket sinangil kullandım)
- 1 TATLI KAŞIĞI TUZ.

YAPILIŞI

BİBER VE DOMATESLERİMİZİ GÜZELCE YIKIYORUZ. BİBERLERİMİZİN SAP VE TOĞUMLARINI ÇIKARIYORUZ. TENCEREMİZE İRİ İRİ DOĞRUYORUZ. DOMATESLERİMİZİNDE KABUKLARINI SOYUP DOĞRUYORUZ. ÜZERİNE YİNE İRİ İRİ SOĞANLARIMIZI  VE SARIMSAKLARIMIZI DOĞRUYORUZ. BİRAZ TUZ SERPİP TARHANA OTUMUZU VE MAYDANOZU EKLİYORUZ. BİR BARDAK SU İLAVE EDEREK KAPAĞINI KAPATIP PİŞİRİYORUZ.





PİŞEN MALZEMEMİZİ ATEŞTEN ALIP ÜZERİNDEKİ TARHANA OTUNU ÇIKARIP ATIYORUZ. ROBOTUMUZA KOYUP GÜZELCE ÇEKİYORUZ. İSTERSENİZ DELİKLİ KEVGİRDENDE GEÇİREBİLİRSİNİZ.
PÜRE HALİNE GELEN MALZEMELERİMİZİ YOĞURMA KABIMIZA ALIYORUZ.
ÜZERİNE SÜZME YOĞURT VE NOHUT PÜRESİNİ DÖKÜP KARIŞTIRIYORUZ.
EN SON MAYA VE UNUMUZU DÖKEREK KARIŞTIRIYORUZ.
TARHANA HAMURUMUZ HAZIR.   


ŞİMDİ ÜZERİNİ ÖRTEREK ILIK BİR YERDE MAYALANMAYA  BIRAKIYORUZ.   BU ARADA HER GÜN
ÜZERİNİ AÇARAK KARIŞTIRIYORUZ. BEN 3 GÜN BEKLETTİM.
EN SON HAMURUMUZDAN KAŞIKLA PARÇALAR ALARAK
TEMİZ BİR ÇARŞAFIN ÜZERİNE KOYUYORUZ. ELİMİZİ ISLATARAK ÜZERİNİ DÜZELTEBİLİRİZ.







HAMUR KURUDUKÇA KÜÇÜK PARÇALARA AYIRIYORUZ.
EN SONUNDA NE ÇOK YUMUŞAK NEDE ÇOK SERTKEN ELEKTEN GEÇİRİYORUZ.
İSTERSENİZ İYİCE KURUTARAK ROBOTTAN GEÇİREBİLİRSİNİZ.
TARHANAMIZI GENİŞÇE BİR TEPSİYE KOYARAK EVİN BİR ODASINDA KURUTMAYA ALIYORUZ. BU ARADA GELİP GİDİP KARIŞTIRIRSAK İYİCE KURUR.
İYİCE KURUYAN TARHANAMIZI KAVANOZA KOYUP KALDIRABİLİRİZ.

KOLAY GELSİN....

16 yorum:

  1. Merhaba Vildan hanım,

    Nohut püresi yerine elimde hazır bulunan nohut unundan kullanabilir miyim? Ve ölçüsü ne kadar olmalı ? Bir de ben hazır un karışımlarını tercih etmiyorum. Sinangil un yerine alternatif bir un tavsiye edebilirmisiniz? Elimde soya unu, patates unu, pirinç unu, karabuğday unu, darı unu, tapiyoka nışastası, mısır ve patates nışastası, kıvam artırıcı olarak guar gam, ksantan gum ve CMC var. Tavsiyeniz üzeribe bunlardan yararlanarak alernatif bir un karışımı elde etmek istiyorum.

    Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

    Erdoğan Ertürkoğlu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tabiiki nohut unuda olur. Nohut ununu çoğu arkadaş bulamadığı için ben tarifde nohut püresi olarak verdim. Nohut ununuda yine aynı ölçüde kullanın ben bu sene 1 bardak nohut unu kullandım.
      Glutensiz un konusunda haklısınız. Türkiyede üretilen sinagil, İHE glutensiz unu ve Metvak glutensiz unları nişasta ağırlıklı unlar. Sindirimi zor ve besleyici özelliği yok.
      Bende tariflerimde mutlaka un karışımları kullanırım. Bu karışımlar yapacağım tarife göre değişir. Ekmek ve börek türlerinde farklı karışımlar, pasta ve kurabiye türlerinde farklı karışımlar kullanıyorum. Bende deneme ve yanılmalarla ideal karışımları bulmaya çalışıyorum.
      En güzeli, mutfağınızda size ait bir köşe olması orada kavanozlara ayrı ayrı unlarınızı koyun. Ben öyle yapıyorum. Yapacağım tarife göre gerekli miktarları alarak kullanıyorum. Esenkalın..:)

      Sil
  2. ben dari ununu tadini cok seviyorum acaba dari unundanda ulurmu.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabiiki. Sizin damak zevkinize kalmış. Sevdiğiniz malzemeyle deneyin. Banada sonucu yazarsanız sevinirim..

      Sil
  3. bizimkiler yapmis cok güzel oldu...

    YanıtlaSil
  4. bu tarifi uyguladım. kuruttum kavanozladım oğlumun tarhanasını. harika oldu. fazla fazla yapıp biz de ortak oluyoruz ona. benim hamur fazla un kaldırdı. tarifdekinden 3 bardak daha fazla un kullandım. hamur bekledikten sonra çok çabuk toz haline geldi. sanırım bu da glutensiz olmasının cilvesi. çok kolay oldu. elekten geçir, ufala derdi olmadı. üzeirne nane-biber yakıp bir de limon sıkınca enfes bir çorba oluyor. teşekkürler..

    YanıtlaSil
  5. ben bir türlü tarhana yapmaya cesaret edemedim...:((

    YanıtlaSil
  6. vıldan hanım ben gıda muhendıslıgı son sınıf ogrencısıyım.bıtırme tezım glutensız tarhana. oturdugum yerde bu unları bulmakda zorluk cekıyorum. patates ununu kendım evde yapabılırmıyım? bıde unları karıstırmak ıstıyorum bu konuda sızınde fıkrınızı almak ısterım.sımdıden cok tesekkur ederım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım, patates unu evde olmaz yapımı oldukça zahmetlidir. Zaten tarhanada patates unu yok. Sen patates unuyla mı denemek istiyorsun? Tavsiye etmem patates unu çok su kaldırır, kıvamı farklı olur. Bu yüzden nohut püresi yada unu kullandım.
      Glutensiz unlar artık pek çok şehirde var. Büyük marketlerde bulabilirsin.
      Hangi şehirde yaşıyorsun? Hangi unları karıştırmak istiyorsun yazarsan yardımcı olmaya çalışayım..

      Sil
  7. ben zonguldakda yasıyorum.suadna temın edebıldıklerım mısır nısastası,mısır unu,pırınc unu,patates nısastası,glutensız un.bunlardan tek tek yapmak yerıne karıstırmayı dusunuyorum. sız ne onerırsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabii ki. Nişastalar ve glutensiz un yapısal olarak aynıdır. Mısır unu ve pirinç unundan yarım su bardağı geriye kalanı diğer unlardan olabilir.

      Sil
  8. selam ben ayşe alper tarifleriniz süper tutuyor oglum 3senrdir çölyak sayenizde her şeyi yapıp yedire biliyorum sizinle tanışmak isterim selamlar

    YanıtlaSil
  9. merhaba vildan hanım tarhana otu aktarlarda ufalanmış olarak satılıyor bunda çapraz bulaşma olmazmı bu otu bütün halde nerden temin ettiniz biz nerden ala biliriz
    pardon benismimin yerine memleketimi kullana bilirmiyim dadaşlı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba canım, ben pazardan almıştım. Köylü pazarında bulunuyor. Bulamazsan da sorun değil, onun yerine sevdiğin baharatlı bir ot kullanabilirsin.

      Sil
  10. Merhaba! Glutensiz tarhana diyorsunuz fakat tarifte Sinangil un yazıyorsunuz .Nasıl glutensiz oluyor ?Açıklar mısınız?

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Vildan hanım.Eylül 2018 de denedim tarifinizi eşim için. O kadar beğendi ki hemen bitmesin diye az az yaptım hep çorbayı. Bu yıl artırarak daha da fazla yapacağım. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...