1 Temmuz 2011 Cuma

FOCACCİA EKMEK ( İtalyan ekmeği)



Posted by Picasa

 Focaccia ekmeği sevgili Halenin  soframız sayesinde bende denemeye karar verdim. Tarifde bazı değişiklikler ile uyguladım. Ortaya gayet güzel bir sonuç çıktı. Kahvaltıda sıcacık ekmek hazırdı. Ertesi güne kalan ekmeğin hala yumuşacık olması iyi bir sonuçtu. Denemenizi tavsiye ederim..:))

Focaccia (fokaça okunur), İtalyanların en popüler ekmeklerinin başında gelir. Görünüş olarak bizim ramazan pidesini andıran ama bizim pidelerden farklı olarak  üstüne çok değişik malzemeler konarak lezzetlendirilen bir ekmek bu.


Farklı tarifleri bulunan ve üstünü envayi çeşit malzeme ile süsleyebileceğiniz focaccia ekmeği üzerine sürülen sızma zeytinyağı ile nefis bir lezzet.
Üstü için kullanılabilecekler: kekik, ince kıyılmış sarımsak veya soğan, domates, zeytin, rende permasan vb. pek çok malzeme.

Gelelim glutensiz focaccia ekmeğin tarifine;



 




MALZEMELER

- 1 BARDAK PATATES UNU
- 1 BARDAK MISIR UNU
- 1 BARDAK GLUTENSİZ UN
- 1 PAKET YUVA MAYA
- 1 YEMEK KAŞIĞI XANTHAM GUM
- 3,5 BARDAK ILIK SU
- 1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
- 1 BARDAK LOR YADA ÇÖKELEK
- KEKİK, REYHAN YADA DEREOTU
- TUZ

ÜZERİ İÇİN

- BİR ÇORBA KAŞIĞI SIZMA ZEYTİNYAĞI
- BİR ÇORBA KAŞIĞI KURU FESLEĞEN YADAÇÖREKOTU
- BİR TATLI KAŞIĞI DENİZ TUZU (istenirse)


YAPILIŞI

ÖNCELİKLE UNLARIMIZI KABIMIZA ELİYORUZ. ÜZERİNE TUZU , KURU MAYAYI VE XANTHAM GUMU DÖKÜYORUZ. ODA SICAKLIĞINDA SUYUMUZU VE ZEYTİNYAĞIMIZI İLAVE EDEREK HAMURUMUZU MİKSER İLE KARIŞTIRIYORUZ. HAMURUMUZ OLDUKÇA YUMUŞAK OLMALI. GEREKİYORSA BİRAZ DAHA ILIK SU İLAVE EDEBİLİRSİNİZ.
HAMURUN İYİCE MAYALANMASI İÇİN GECEDEN YAPIP SABAHA KADAR BEKLETİRSEK DAHA İYİ SONUÇ ALIRIZ.
SABAH MAYALANAN HAMURUMUZA LOR YADA ÇÖKELEK İLAVE EDİYORUZ. BEN BİRAZ DEREOTUDA İLAVE ETTİM.
YAĞLI KAĞIT SERDİĞİMİZ TEPSİMİZE HAMURUMUZU GÜZELCE DÖKÜP YERLEŞTİRİYORUZ.








1 KAŞIK ZEYTİNYAĞINI ELİMİZE DÖKÜP ELİMİZLE HAMURUN ÜZERİNİ DÜZELTİYORUZ.
HAMURUN ÜZERİNE İSTEĞİNİZE GÖRE KURU FESLEGEN, KEKİK SERPİYORUZ. BEN ÇÖREKOTU SERPTİM.
BU ŞEKİLDE 30 DAKİKA DAHA BEKLETTİKTEN SONRA FIRINA VERİYORUZ. 
ÜZERİ KIZARINCAYA KADAR PİŞİRİYORUZ.
NAR GİBİ KIZARMIŞ HARİKA FOCACCİA EKMEĞİNİZ HAZIR.
PATATES UNUNDAN DOLAYI YUMUŞACIK BİR EKMEK OLUYOR. 
KAHVALTIDA SICAK SICAK HARİKA OLUYOR.
AFİYET OLSUN.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...