13 Temmuz 2011 Çarşamba

ANANASLI YAŞPASTA







Bu sıralar kilo endişesiyle pasta ve tatlı tariflerinden kaçınıyorum. Bizlerin beslenmesi genellikle nişasta ağırlıklı olduğu için dikkat etmek gerekiyor. Artı şeker riskide var. Çocukları bilemem ama benim gibi belli yaşın üstüne çıkınca risk artıyor.

Her ne kadar dikkat ediyorum desemde tatlı ve pasta çeşitleriyle aramız iyidir. Yapmak için bir bahane mutlaka çıkar. Nitekim, geçenlerde bir mesaj geldi. Bir arkadaş YUVA glutensiz kek karışımını almış. Kekini yapmış ve çok  beğenmiş. Benden değişik bir tarif istedi.

Bende dururmuyum, girdim mutfağa. YUVA glutensiz kek karışımından bir paket vardı. Acaba nasıl bir şey yapabilirim diye düşünürken tezgahın üzerinde ananas dikkatimi çekti. Bu aralar Tansaş da sürekli ananas kampanyası var..:))

Pastanın şekli belli oldu Ananaslı pasta olacak. Sizlerin evinde ananas bulunmuyorsa hiç problem değil. Şeftali, kayısı, çilek her tür meyve kullanabilirsiniz.








MALZEMELER
- 3 ADET YUMURTA
- 3 BARDAK YUVA VİTASAFE GLUTENSİZ KEK KARIŞIMI
- 1 BARDAK ŞEKER
- YARIM BARDAK SÜT
- YARIM BARDAK SIVIYAĞ
- VANİLYA

KREMASI

- 2 BARDAK SÜT
- YARIM BARDAK ŞEKER
- 1 YUMURTA
- 2 KAŞIK NİŞASTA
- YARIM PAKET VANİLYA
- 1 KUTU LABNE

İÇİ İÇİN

- ANANAS
- BİR AVUÇ CEVİZ
- DAMLA YADA RENDE ÇİKOLATA
- KEKİ ISLATMAK İÇİN 1 BARDAK SÜT


YAPILIŞI

ÖNCELİKLE YUMURTALAR VE ŞEKER BEYAZLAŞINCAYA KADAR ÇIRPILIR.
SIVIYAĞ VE SÜT İLAVE EDİLEREK ÇIRPMAYA DEVAM EDİLİR.
EN SON YUVA GLUTENSİZ KEK KARIŞIMI VE VANİLYA EKLEYEREK TAHTA KAŞIKLA KARIŞTIRIYORUZ.
PASTA KEKİMİZİN HAMURU TAMAMDIR. KELEPÇELİ BİR KALIBI YAĞLAYIP UNLADIKTAN SONRA KALIBA DÖKÜYORUZ.
180 DERECE ISITTIĞIMIZ FIRINIMIZDA PİŞİRİYORUZ.
PİŞİP PİŞMEDİĞİNİ KÜRDAN BATIRARAK ANLIYORUZ.
FIRINDAN ALDIĞIMIZ PASTA KEKİMİZİ SOĞUMASI İÇİN BİR KENARA ALIYORUZ.


BU ARADA PASTA KREMAMIZI HAZIRLIYORUZ. ÖNCELİKLE SÜTÜMÜZÜ ÇELİK BİR TENCEREMİZE KOYUYORUZ. ŞEKER, YUMURTA VE NİŞASTA İLE KARIŞTIRARAK MUHALLEBİ KIVAMINDA  PİŞİRİYORUZ. PİŞİNCE VANİLYASINI EKLEYİP KARIŞTIRARAK ATEŞTEN ALIYORUZ.



BİR KENARDA SOĞUMAYA ALIYORUZ. ARADA BİR MİKSERLE ÇIRPIYORUZ.
DİĞER YANDA LABNEMİZİ ÇIRPIYORUZ VE SOĞUYAN KREMAYI EKLİYORUZ. MİKSERLE GÜZELCE ÇIRPARAK KREMAMIZI HAZIRLIYORUZ.



SOĞUYAN KEKİMİZ ORTASINDAN İKİYE KESİLİR. ARASI SÜTLE ISLATILIR


ÜZERİNE KREMA SÜRÜLÜR. ÜSTÜNE İNCE İNCE KESTİĞİMİZ ANANAS DİLİMLERİ YERLEŞTİRİLİR.
ANANASLARIN ÜZERİNE CEVİZ, DAMLA ÇİKOLATA VEYA RENDE ÇİKOLATA SERPİLİR.


KEKİN DİĞER YARISI ÜZERİNE KAPATILIR. KALAN SÜTLE ISLATTIKTAN SONRA ÜZERİNE KREMA SÜRÜLÜR.
PASTANIN ÜZERİ KREMA İLE KAPLANDIKTAN SONRA ANANAS VE ÇİKOLATA SOS İLE SÜSLENİR.


AFİYET OLSUN.



ANANAS
Ananas’a bayılırım ben. Sadece kalsiyum açısından çok güçlü bir besin kaynağı olduğunu biliyordum. Ama benim bilmediğim daha birçok faydaları varmış. Bunları da okuyunca sizlerle paylaşmak istedim. Bence bu meyveyi göz ardı etmemek gerekir.


 http://4.bp.blogspot.com/-7B-vALLbhzw/TWQyAVY0A4I/AAAAAAAAALI/dKbaJAjM-PA/s1600/ananasin-faydalari.jpg


Değerli mineraller ve vitaminler deposu: örneğin;
Pürüzsüz bir cilt için, demir güçlü saç-tırnak ve cilt için, kalsiyum sağlıklı cilt ve göz için, vitamin A; hücrelerin çoğalmasını sağladığı için, vitamin B ve cilt deki kollagen oluşumu için Vitamin C içeriyor.
Protein sindiren ve zayıflamayı sağlayan enzim olan bromelain sayesinde sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek olan iltihapları ve şişkinlikleri de etkili bir biçimde azaltır. Özellikle sinüzit, bademcik iltihabı, gut hastalığı, mafsal iltihabı ya da yaralanma veya ameliyatlardan sonraki iyileşme dönemlerinde ananasın faydalı olduğu bilinmektedir.
Bromelain, vücudun su tutmasını azaltır, iltihapları giderir, Aşırı trombosit yapışkanlığını önlediği için doğal bir kan incelticidir. Ancak bromelainin kan inceltici ilaçlarla beraber kullanılması tavsiye edilmez. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar oluşturabilir veya kalp hızını yükseltebilir.

Ananas, az bulunan bir mineral olan manganezin mükemmel bir kaynağıdır. Anti oksidan koruma sağlar ve bağışıklık sisteminin destekçisidir. Sağlıklı bir diyet meyvesidir.
Ananas kilo verdirir. Ananas insan vücudunun ihtiyaç duyduğu bütün vitaminleri ve 16 doğal mineral içerir. Ananasın kilo verdirmedeki sırrı ise zengin suyunda saklıdır. Ananas suyu vücuttaki yağı etkili bir şekilde eritebilir. Dolayısıyla her gün yemekte ananas ya da ananas suyu tüketilebilir. Ancak yemeden önce ananası tuzlu suda yarım saat bekletmek gerekir.
Mide ve bağırsakları temizler. Ananas etin sindirilmesinde yardımcı olabilir. Ananasta bulunan protein mayası, yemeklerdeki proteinleri etkili bir şekilde çözümleyerek mide ve bağırsakları hareketlendirir.
Cilt ve saçı güzelleştirir. Ananasın içerdiği zengin B vitamini cildi etkili bir şekilde nemlendirir ve saçı da parlatır. Bunun yanı sıra ananas stresin giderilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de yardımcı olur.
Tansiyon ve kandaki yağ oranını düşürür. Ananas kan dolaşımını hızlandırarak hem tansiyonu, hem de kandaki yağ oranını düşürmede etkili olabilir. Ananas, vücutta yağ birikimini de önler.
Nezleye karşı birebirdir. Ateş, öksürük ve boğaz ağrısı nezlenin en önemli belirtileridir. Bu durumda, yatakta dinlenmenin yanı sıra bir bardak taze ananas suyu da içilebilir. Çünkü ananas suyu ateşin düşürülmesi ve nefes borusu enfeksiyonunun önlenmesinde de etkilidir. Tıbbi araştırmalara göre, eskiden beri insanlar, boğaz ağrısı ve öksürüğü ananasın içerdiği protein mayasıyla gidermeye çalışmıştır.
Beyne giden kan yollarını temizler ve beynin kan dolaşımını arttırır.
Ananasın son yapılan araştırmalarda doğal yapısında bulunan bromelain enziminin CCS molekülünü içerdiği ve bunun da kansere karşı insan vücudunun bağışıklık sistemini harekete geçirdiği kanıtlandı. Bromelain, vücuttaki proteinleri ayrıştıran ve sindiren bir enzim olduğundan hazmı kolaylaştırır, mide asidini düzenler. Kemik ve eklemlerdeki kireçlenmeyi önler. Alerjilere karşı korunma sağlar. Ananasın içindeki enzimlerin yağ yakma özelliğinin olması kozmetik sektörünün de bu meyveye olan ilgisini giderek arttırıyor. İdrar söktürücü etkisi nedeniyle vücuttaki toksinlerin atımına yardımcı olduğundan selülit tedavisinde de kullanılıyor.
Ananasın içindeki enzimler, protein sindirimini hızlandırdığından oldukça doyurucudur. 

2 yorum:

  1. ellerine sağlık nefis olduğuna eminim ananas sever biri olarak:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. vildan abla biz misir unuyla misir irmigini karistirdik...icine bir yarim bardak hashas katip revani yaptik serbetini ictikten sonra...sizin su yukardaki krema tarifine göre krema hazirladik..üzerine sürdük iki saat kadar dolaba koyduk cok güzel oldu... ayni hashasli irmikli revani gibi oldu misafirler anlamadi misir unu oldugun....tesekürler...tarifleriniz icin

    YanıtlaSil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...