25 Ağustos 2015 Salı

FIRINDA GLUTENSİZ TOST EKMEĞİ






Uzuuuuun bir aradan sonra tekrar merhaba..:)))
Bu sene nedense çok yoğunum. Çok istememe rağmen bloğa girip tarif paylaşamıyorum. Birazda Instagram tembelliği var tabii. Oradan paylaşım daha çabuk oluyor. Gerçi oradan da tarif paylaşmam gerekli.
Birde tarifi paylaşırken detaylı yazmak istiyorum. Bu da zaman alıyor. Bazen bir detay resmini çekmeyi unutuyorum.
Başarılı olduğum ve beğendiğim tarifleri hemen paylaşmak istiyorum aslında. Bu günkü tarif de böyle bir tarif. Oldukça yumuşak ve özlenen glutensiz ekmeğe çok yakın. Şunu söyleyebilirim ki. Bizim evde çölyak olmayan gastronomlar tarafından yarısı hemen tükendi.:))
Tost ekmeği tarifi soran arkadaşlara da tavsiye ederim. Tostu çok güzel oluyor.
Öyleyse gelsin tarif.

MALZEMELER

* 1 yumurta
* 1 su bardağı süt
* 1 şişe maden suyu
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 paket toz maya. (Yuva marka)
* 1 yemek kaşığı toz şeker
* 1 su bardağı Golda glutensiz un
* 1 su bardağı Söke glutensiz un
* 1 su bardağı sinangil glutensiz un
* isteğe bağlı tuz

YAPILIŞI

* Önce sütümüzü ısıtıyoruz. Sıcaklığı küçük parmağınızın dayanabileceği sıcaklık olacak. (Çok sıcak olursa maya ölür, soğuk olursa maya üremez.) Kabımıza sütümüzü toz şekeri ve mayamızı koyup karıştırıyoruz.
* Bu arada unlarımızı bir kaba eliyoruz. ( bu eleme işlemiyle de unların içindeki gereksiz katkı maddelerini atmış oluyoruz.)
* Kabımızın içinde üreyen mayalı sütümüzün üzerine, yumurta ve  zeytinyağı ekliyerek karıştırıyoruz.
* Unlarımızıda ekliyoruz ve en son maden sodasını dökerek mikserle çırpıyoruz.





Hamurumuz sert olmayacak, miksere dolanır gibi olsada mutlaka mikserle karıştırın. Çünkü, çok iyi karışması gerekiyor.






Tamam dır. Hamurun üzerini streç filmle sıkıca kapatın ve kenara alın. Kapaklı bir kapda işinizi görür. Önemli olan hava almaması. Bu şekilde bir 45 dakika bekleyin.





45 dakika bitti. kapağımızı açtık ve hamurun kabarıp göz göz olduğunu gördük. Hamuru  spatulayla karıştırıp söndürüyoruz ve tekrar kapatıyoruz. İkinci bir mayalanma süresi daha başlatıyoruz. Bir 45 dakika daha bekleyelim.

Sıkılmayın lütfen. Mutfakta diğer işlerinizi yaparken bunlarıda yapacaksınız. :))
45 dakika bitti.. hamurumuzun kapağını açtık ve tekrar kabardığını gördük. Güzel.. Şimdi pişirmeye geçiyoruz.
Hamurumuzu pişirme kabımıza alalım. Ben 20*20 ebadında kare borcam kullandım. Borcamın altını biraz yağladım ve hamuru karıştırarak borcama döktüm. Bu aşamada hamur yine sönecektir sıkıntı yok..




Borcama hamuru dökerken elimden yararlanıyorum. Rahat çalışmak için elinizi yağlayın. Hamurun üzerini de elinizle yağlayın.
Hepsi bu kadar, ekmek hamurunuz hazır. Bu aşamada da üzerine susam vs. serpebilirsiniz.



Fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz. İçerisine bir su kabı koyuyoruz. (Ekmeğin üzerinin sertleşmemesi için)
 Pişirme kabımızı fırınımıza sürüyoruz. ve pişmeye bırakıyoruz. Ortalama 45 dakikada pişiyor.
Benim fırınım küçük boy fırınlardan ve bana özel.. Bir uyarı daha fırınınız kesinlikle turbo olmayacak..
Gelelim pişme esnasına
Arada fırına bakacaksınız, ekmeğin üzeri kızarmaya başladığı an, kapağını açıp ekmeğin üzerine su püskürtün. Bunun içinde temiz bir su püskürtme şişesi edinin, sürekli lazım olacak. Aşağıya resmini koydum. ( Buda ekmeğin yumuşak olmasını sağlıyacak)




Ekmeğimiz pişti ve fırından çıkardık. Nar gibi altlı, üstlü pişti. :)))
Tekrar ekmeğimizin üzerine su püskürtüp üzerini temiz bir bezle kapatıyoruz. Bu şekilde ilk sıcaklığının geçmesi için 10 dakika bekleyin.
Ekmeğimizi kalıptan çıkarıp temiz bir örtü üzerine alabiliriz. Dilimlemeden önce mutlaka soğumasını bekleyin.

Afiyet olsun...:)))







NOT: Aynı malzeme  ile makinada da yapabilirsiniz. Aşağıdaki ekmek makinada yapılan ekmektir. Makinada yapacaklar için;
Yapılacak işlemler aynı olacak, hamur mikserle iyice karıştırıldıktan sonra makinanın pişirme kabına konacak.
Yani hamuru dışarıda hazırlayıp pişirme kabına koyacağız. Pişirme programınız yine aynı olacak. Program baştan başlayıp tekrar yoğurarak, mayalayarak pişirme işlemini tamamlayacak.










43 yorum:

  1. Nefis gorunuyor canim, evde yapilmis ekmek gibisi yok zaten. Ellerine saglik...
    Bloguma beklerim www.theladiesdelight.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Hamuru bor cama döktük ten sonra tekrar bekliyor mu kabarma si için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklemeden de fırına verebilirsiniz. Havalar sıcak olunca benim ki fırın ısınıncaya kadar tekrar kabardı.

      Sil
  3. Merhaba vildan hanim tarifinizi ekmek yapma makinesinde denedim ilk ciktiginda superdi. Tabi birkac gun bekleyince dagilmalar oluyor maalesef. Ellerinize saglik. Birkac sorum olacakti maden suyunu kullanma sebebimiz nedir ikincisi acaba hamurun icine haslanmis patates koysak degisik ve daha lezzetli olur mu ucuncusu makinede farkli programlarda pisirebilir miyiz ornegin koy ekmegi seceneginde ya da sandvic ekmegi seceneginde. Tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım, öncelikle eline sağlık. Bir kaç gün bekleyince tüm ekmekler bayatlar ve dağılır. Tavsiyem buzdolabında saklaman. Hamura patates ekleyebilirsin tabii. Maden suyu hamuru yumuşatıyor ve gözeneklerini açıyor. Diğer farklı programları bilmiyorum, her makine değişik. Sanırım deneyerek öğreneceksin. Ben hala deneyerek öğreniyorum. Kolay gelsin..:)

      Sil
  4. merhaba Vildan Hanım benim ki böu renk almadı çok soluk kaldı :( sadece sinangl un kullandım glutensiz ondan mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef canım, sadece Sinangil ile olmaz. Rengi beyaz olur .

      Sil
    2. rengi önemli değil de yine de lezzetli olmadımı bende de sadece sinangil var yine de lezzetli ve yumuşak olmazmıki

      Sil
    3. Üzgünüm, tariflerimden tam sonuç alabilmeniz için aynı unları kullanmanızı öneririm.

      Sil
  5. Vildan Hanım merhaba,
    Elinize sağlık ama benim ekmek böyle kızarmış renk almadı bir de ben sadece Sinangil Glutensiz kullnadım neden siz üçünü birden karıştırdınız teki ile yapsak olmaz mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım sende Didemsin. Yukarada da yazdığım gibi tek sinangil unu beyaz olur ve olmaz. Benim tariflerimde de sürekli karışım unlar vardır. Hem besleyicilik ve sağlık açısından, hemde lezzet açısından. Sadece sinangil nişasta ağırlıklı bir undur.

      Sil
  6. çöpe attığım ekmeklerin haddi hesabı yoktur.hiç tutturamadım.ya tadı olmadı,yada dağıldı.o yüzden hazır alıyordum.bu ekmeği denedim sonuç harika.tadı normal ekmeğe çok yakın.bir hafta dolapta,saklama kabında kaldı,hala yumuşacık...ısıtıncada ilk günkü gibi.artık hep bu ekmekten yapıyorum.ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Vildan Hanım Glutensiz unların kabardıktan sonra sönmesini önleyecek yapıştırıcılar varmış xanthan gum gibi hiç kullandınız mı merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. xanthan gum kullandım. Yanlız hamurun kabardıktan sonra sönmesini önleme özelliği yok. Sonuçda katkı malzemesi olunca artık kullanmıyorum.

      Sil
  8. Benim fırınım turbo... Turbo kısmına değil alt üst kısmına ayarlamalıyım değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, turbo fırın ekmekte iyi sonuç vermiyor. Normal alt üst pişirmeye ayarlayın derim. Kolay gelsin.:)

      Sil
  9. Bir de bir kaç marka unu karıştırmalı mıyız? Bunların hangi unlar olduğu yumuşaklığını ve lezzetini etkiler mi çok fazla?
    Ellerinize sağlık... Sevgiler...
    Başak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başakcığım, Un karışımları tabii ki tadını ve dokusunu etkiliyor. Bu yüzden sürekli değişik karışımlar deniyorum. Sana da tavsiye ederim değişik karışımlarla damak tadına uygun ekmeği yakalıyacaksın. Kolay gelsin. Sevgiler..:)

      Sil
  10. Ellerinize saglik nefis gorunuyorlar..

    YanıtlaSil
  11. 1 hafta oldu oğluma tanı konalı yumoş mısır ekmeğini yaptım önce ben çok beğendim ama çocuk için biraz keskin bir tadı var anlaşılan 2. Olarak bu tarifinizi yaptım sonuç mükemmel. Bu akşam tekrar pişidik beraber yüzündeki gülümsemenin her bir zerresinde hakkınız var. Sosuz şükranlarımı sunuyorum iyiki varsınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum, sizlerde iyi ki varsınız. :)) Glutensiz tadlara alışmak zaman alabilir. Birde mısır unuyla yapılan ekmek için şunu söyleyebilirim. Mısır ununun taze olmasına özen gösterin. Bayat mısır unu acılaşır. Sevgiler.:)

      Sil
  12. Mrb ben emine blogunuzu cok basarili buluyorum iyiki varsiniz vildan hnm yaklasik bir aydir ekmek denemeleri yapiyorum sizin tariflerinizle ama sadece sinangil marka kullaniyorum ilk ekmegim cok tok ve kuru oldu sonrakilerinde hep icleri pismemis islak kaliyor bana tavsiyeleriniz nedir yardim larinizi bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emine, İşte bu yüzden karışım yapıyoruz. Sadece sinangil olmaz, mutlaka karışım yapmalısın. Tariflerimdeki malzemelere aynen uyarsan aynı sonucu alırsın. Sevgiler..:)

      Sil
  13. Selam ben Esra.
    Bu unlar yerine kendimiz karışım yapsak. elimde pirinç unu, mısır unu, mısır nişastası var. bunlardan ne miktarda koyarak karışım yapabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yarımşar bardak mısırunu ve pirinçunu 2 bardak nişasta ile yapabilirsin.Sevgiler.:)

      Sil
  14. Süte alerji olduğundan sutsuz yapsak yumuşak olmazmi sutsuz de yapilirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, olur tabii ki. Ben bazen süt yerine aynı ölçüde ayran yada yoğurt suyu ile yapıyorum. Sevgiler.:)

      Sil
  15. Vildan Hanım merhaba. Bu sene oğlum anaokuluna başladı ve bizim için de esas sancılı dönem başlamış oldu. Öğretmeni poğaça sandviç içeren beslenme listesi hazırlamış. Sınıftaki diğer arkadaşları ile paralel bir beslenme çantası oluşturmak istiyorum. Mutfağa sadece glutensiz bir şeyler yapmak için giren birim. şekil vermede de lezzet vermede de oldukça başarısızım. Çalışıyorum ve zaten mutfağı sevmiyorum. Ayda bir gün ayırıp gerekenleri yapıp buzluğa atıyorum. Buzluktan çıkıp ılındıktan 4-5 saat sonra dahi yumuşaklığını yitirmeyecek bir kaç ekmek sandviç simit vs (tarif,tavsiye,tüyo) linki verebilir misiniz? gül çalışkan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gül, üzgünüm ama glutensiz ürünler taze tüketilmeli sonrasında mutlaka sertleşme sorunu oluyor. Bizler maalesef mutfağı sevmek zorundayız. Özel beslenmede hem diyete dikkat etmek hemde sağlıklı beslenmek için sürekli araştırıyorum. En kısa zamanda bloğa yeni terifler ekleyeceğim. Sevgiler..:)

      Sil
  16. Mrb.ben gülhan.3 hafta önce tanı kondu bana ve bir ekmek düşkünü olarak glutensiz ekmeklere alışamıyorum bir türlü. Midem bulanıyor.ekmeksizde doymuyorum.bu tarifinizi denicem.blogunuzu görünce çok mutlu oldum.bir sorum olacak benim elimde söke ve sinangil var.golda bulamadım 3.un yerine keten tohumlu un kullansam tadı kötü olurmu?sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım, ilk zamanlarda sıkıntılar çok oluyor ama zamanla alışacaksın ve yaşam biçimin olacak. Tad konusunda haklısın normal ekmek tadına alıştığın için zor gelecek. Sana tavsiyem keçiboynuzu unu kullanman golda yerine keçi boynuzu unu ekle tadı ve kokusu değişecektir. Umarım beğenirsin. Sevgiler..:)

      Sil
  17. Mrb canim bu unlari nerden temin edebilirim acaba golda unu mesela

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım, unları büyük marketlerden veya internet üzerinden temin edebilirsin. Yanlız golda un üretimden kalktı şu an.

      Sil
  18. 8 yıldır denediğim en güzel ekmek. İyi ki varsınız. Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Vildan hanım selam, kızım bu tarife bayıldı. çok çok teşekkürler. bugüne kadar denediğim en lezzetli tarif. Yanlız bir şey sormak istiyorum, ben makinede yapıyorum. son 2-3 keredir ekmek kabardıktan sonra ortası çöküyor. sütü soğuk koydum galiba ondan olabilir mi? sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım, olabilir tabii ki. Her zaman söylediğim gibi özel bir tarif değilse tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı.

      Sil
  20. Merhaba vildan hanım ben aslı; bana çölyak teşhisi konulalı iki Hafta oldu ilk ege ekmek denedim imkanı yok onu tüketemem daha sonra haftaa bir gun yasadigim sehre gelen iha'nin ekmeğini denedim egeye göre birazcık daha iyi buharda isitilirsa biraz form aliyor tam ekmek yemesem de olur demistim ki sizin blogunuzu buldum cokkk sevindim Allah bin kere razi olsun umutsuzluk cok kotu bisey gozumdeki perde acildi resmen�� hemen gidip bulabildiğim kadar glutensiz un çeşiti aldim ama golda unu internet dahil hiçbir yerde bulamadım onun yerine bu 3lü karışımınızdaki golda yerine elisa gold kullansam aynı sonucu alabilir miyim acaba. Ya da golda unu nerden bulabilirim. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...

    YanıtlaSil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...