18 Eylül 2014 Perşembe

GLUTENSİZ - MAYASIZ VE YUMURTASIZ BİR EKMEK


Merhabalar efendim,
Uzun aralar vererek yazdığım yazılardan birine başlıyorum. Bu sene oldukça yoğun geçti. Durumu benim gibi olanlar daha iyi anlarlar sanırım. Bazen günler ve saatler o kadar çabuk geçiyor ki yetişebilene aşkolsun.
Geçen zamana inat açığı kapatmak için elimden geleni yapacağım.
Öncelikle bana gelen soru ve istekler doğrultusunda yeni ekmek denememi paylaşıyorum. Glutensiz, mayasız ve yumurtasız bir ekmek. Neden?
Günümüzde çölyak gibi birde gıda intoleransı denen hassas bir rahatsızlık çıktı.
Nedir bu gıda intoleransı? derseniz buyrun, GIDA İNTOLERANSI  inceleyin derim. Pek çoğumuzun maalesef bazı gıdalara intoleransımız var ama haberimiz yok. Bu nasıl anlaşılır derseniz York testi ile anlaşılıyor. Ben yaptırmadım ama yaptıran ve gıda intoleransı çıkanların listesinin başında da gluten var sanırım. Yani gluten artık yavaş yavaş çoğunun hayatından çıkacak. Sadece gluten değil elbet maya, yumurta, süt  bunlar başı çekenler.
Gelelim nedene, biz çölyaklılar sadece gluteni hayatımızdan çıkardık. Gıda intoleransı olanlar  gluten, maya ve yumurta gibi besinleride tüketmemek zorunda.
 Bu yüzden bu tarifim istek üzerine, gluten, maya ve yumurta intoleransı olan 15 yaşındaki kızımız için.
Sonuç mükemmel, ben çok beğendim. Mayasız ve yumurtasız olmasına rağmen yumuşaçık ve harika dokulu bir ekmek. Resimden de dokusunu görebilirsiniz. Çok da kolay. Hemen deneyin derim pişman olmazsınız.
Tarife geçelim.

MALZEMELER

* 3 Su bardağı Söke glutensizun
* 1 Su bardağı ayran ( su bardağına 4 kaşık yoğurt koyup üzerini su ile tamamladım )
* 1 Su bardağı ılık su
* 2 Paket karbonat ( 10 gr. yada 1 yemek kaşığı)
* 4-5 damla limon

YAPILIŞI

Unumuzu karıştırma kabımıza koyuyoruz. Ortasını açıyoruz ve karbonatı döküyoruz. Karbonatın üzerine 4-5 damla limon sıkıyoruz. Karbonat köpürmeye başlayacaktır. 
Bu arada  kabımızın kenarına ılık suyumuzu ve ayranımızı döküyoruz.
Elimizle yada kaşıkla biraz karıştıralım. Daha sonra mikserle güzelce karıştırıyoruz.
Hamurun kıvamı kek hamurundan biraz koyu ele yapışan bir hamur olacaktır.
Pişirme kabımızın içine yağlı kağıt koyalım ve biraz yağlayalım. ( kolay çıkması için)
Hamuru kaba bırakalım. Sonrasında elimizi ıslatıp üzerini düzeltelim. İsteğe bağlı üzerine çörek otu ve susam serpebilirsiniz. Üzerine bıçakla bir yada iki çizik atıp temiz bir örtüyle kapatalım.
Mayalı bir hamur değil ama 20 dakika kadar bekletirsek hamur dinlenir ve kabarmaya hazır hale gelir.
Önceden ısıttığımız fırında 175 derecede 40 45 dakikada pişiriyoruz.
Sonuç yumuşacık ve lezzetli bir ekmek.
Afiyet olsun.












23 yorum:

  1. Sadece söke unlami oluyor acaba benimki yasamtat onlarda olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben söke glutensiz un ile denedim. Yaşamtat bilmiyorum, hiç kullanmadım. Denemek lazım derim. Denerseniz sonucu bildirirseniz memnun olurum.

      Sil
  2. Merhaba ben muşta yaşıyorum burda gulitensiz ürünler bulmak hem maddi açıdan hemde çeşitlrin azlığından dolayı çok zor söke unu hangi marketlerden bula biliriz lütfen yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, haklısınız henüz glutensiz ürünleri bulmak zor. Yinede gelişmeler var. Yeni çıkan Söke glutensiz un gibi. Firma dağıtıma başladı ama tüm ülkeye yayılması biraz zaman alabilir. Şu an zincir mağaza olarak Kiler, Özdilek, Metro ve Pehlivanoğlunda bulunuyor.
      Size en yakın Erzurum da Düzgün ve Güvendik market ve Diyarbakırda Saray market ve Tezgel market görülüyor.
      Yada internetten Doğa evinizde.com var. Kolay gelsin.

      Sil
  3. MERHABALAR VİLDAN HNM OĞLUMA BU TARİFİ YAPTIM ÇOK YUMUŞACIK GÜZEL GÖRÜNÜYORDU TADI KARBONAT AĞIRLIKLI OLMUŞ YİYEMEDİ DAHA MI AZ KOYMALIYIM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, karbonat kokusu rahatsız ettiyse yerine soda kullanın. Şu içtiğimiz maden suyu. Bir bardak ılık su yerine bir şişe maden suyu kullanın derim. Kolay gelsin.

      Sil
    2. Ekmek yapma makinasında tarfiniz varmı?

      Sil
    3. Var tabii, sağ taraftaki etiketler bölümünden ekmek tariflerine girerek bulabilirsin.

      Sil
  4. Merhaba vildan hanim soke un yerine acaba golda ya da metvak glutensiz un kullanabilir miyim
    Tesekkurler ve ellerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Golda un olur. Metvak ise karışım yapmak gerekir.Kolay gelsin.

      Sil
  5. Vildan hanim ellerinize saglik kizima 1 yildir ekmek yapiyorum ama ilk defa yumusacik ve cok lezzetli oldu ellerinize saglik yalniz bir sey soracagim 1 pket karbonat 5 gr siz 10 gr demissiniz 2 paket mi kullanacagiz?
    Ellerinize saglik cok tesekkur ederim bu arada ben golda un kullandim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyarınız için çok teşekkürler. hemen düzeltiyorum. Sanırım aklım kabartma tozu paketlerine gitti. 10 gr yani 2 paket oluyor.
      Golda un ile de çok güzel olur tabii ki. Elinize sağlık..:)

      Sil
  6. tarifi bire bir uygulamak istiyorum fakat süt ve süt ürünleri tüketemediğimden ayran için bir öneriniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayran yerine su kullanarak da yapabilirsin tabiii ki.

      Sil
  7. Merhaba,
    Kabartma tozuyla olmaz mı aynı tarif ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabii ki, yanlız karbonat daha yumuşak yapıyor.

      Sil
  8. Merhaba, adım Büşra.. bir çok besin instoleransım sebebiyle glutensiz mayasız vs. siz ürünler yapmaya çalışıyordum ki, ekmek tarifinizi buldum.. tarifinizi ayran yerine süt kullanarak uyguladım (ayran kullanamıyorum, maya intoleransım olduğu için). 2 kere denedim, başarısız olunca, anneme başvurdum.. annem de 2 kere denedi fakat sonuç aynı oldu.. olan şu; ekmeği pişirip fırından çıkarmadan önce bir bıçak yardımıyla içinin çekip çekmediğini kontrol ediyoruz.. bıçağa bir şey gelmediğini görünce ekmeği çıkarıyoruz. 5 dk sonra ekmek biraz soğuduğunda, kesip baktığımızda ekmeğin dışının muhteşem bir şekilde piştiğini fakat içinin pişmediğini görüyoruz.. ekmek dışardan bakıldığında bir harika, içini kestiğinizde hamur.. neden olduğunu çözemedik.. tecrübenize sığınarak sizden yardım rica ediyorum. glutensiz unun huyunu suyunu bilmiyoruz çünkü :) şimdiden teşekkürler.. sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Büşracım, sanırım ayran yerine süt kullandığın için sıvı miktarı fazla gelmiş sütü yarıya indirerek kullan derim yani yarım bardak süt ile yap. Kolay gelsin.:)

      Sil
    2. çok teşekkür ederim, sütü azaltınca sorun da ortadan kalktı :) beni dertten kurtardınız gerçekten.. yine görüşmek üzere.. sevgiler.

      Sil
  9. Uzun zamandir yapmaya calistigim ekmek denemelerinden en guzeli en yumusagi oldu.soda ve su yerine maden suyu ve cok az siviyag ekledim sonuc muhtesem oldu elinize saglik Vildan hnm cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  10. Ekmek güzel görünüyor ama yoğurt mayalı bir ürün mayaya alerjim var yerine ne koyabilirim acaba

    YanıtlaSil

Dostlarım, yorumlarınız benim için çok önemlidir.

Blog hesabı olmayan dostlar;
Yorum yazmak isterseniz, Yorumlama biçimi yazan kutucuk da "Anonim" bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz. Adınızı yazarsanız sevinirim, Sevgiyle..:)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...