9 Ekim 2015 Cuma

GLUTENSİZ DAMLA ÇİKOLATALI ( COOKİES) KURABİYELER.


Tarif Sn. Fatih Güllüoğlu'ndan uyarladım. Ben çok beğendim. Tavsiye ederim. Malzemeler gr cinsinden. Mutfak terazisi kullanmanızı tavsiye ediyorum. Bardak kaşık herkezin evinde farklı olabiliyor. İyi sonuç almak istiyorsanız piyasada 20 tl ye bile alabileceğiniz mutfak terazileri var. Evinizde mutlaka bulundurun derim..

MALZEMELER

* 115 gr tereyağı
* 115 gr pudra şekeri
* 1 adet yumurta
* 1 çay kaşığının ucuyla vanilya
* 175 gr glutensiz un  (yuva marka kullandım)
* 175 gr damla çikolata.

YAPILIŞI

Tüm malzeme yoğurulacak.
 Fotoğraftaki gibi gevşek bir hamur oluyor.
Toparlanması için buzdolabına kaldırıyoruz. 15 dk beklesin yeterli.
Bir tatlı kaşığı ile hamurumuzdan küçük parçalar koparıyoruz.
Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklı olarak diziyoruz.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.


Afiyet olsun...

















GLUTENSİZ AÇMA






MALZEMELER
* 2 yumurta ( birinin sarısı üzerine)
* 1 su bardağı süt
* yarım su bardağı sıvıyağ
* 1 tatlı kaşığı kuru maya
* 2 yemek kaşığı toz şeker
* yarım paket kabartma tozu
* tuz
* 1 su bardağı söke glutensiz un
* 1 su bardağı golda glutensiz un
* 1 kaşık patates un ( yada bir haşlanmış patates rendesi)
* aldığı kadar glutensiz un ( her marka olur)

YAPILIŞI

Mayayı toz şekeri erittiğimiz ılık süt ile karıştırıyoruz.
Üzerine yumurtaları, sıvıyağı ekleyip karıştırıyoruz.
Glutensiz unları eleyerek ilave edip kabartma tozunu ve tuzu da döküyoruz.
Hamurumuzu güzelce yoğuruyoruz. Verdiğim ölçüdeki unları döktükten sonra istediğiniz glutensiz unu ekleyerek hamuru oluşturuyoruz.
Un miktarı kullandığınız malzemeye göre değişeceğinden aldığı kadar un ekliyorsunuz.
Yapışmayan ama yumuşak bir hamur olmalı.
Hamurun üzerini kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz. 45 dk kadar.



Hamurumuz mayalandı ve işlenmeye hazır.



Şimdi hamurumuzu tekrar yoğurup mandalina büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz. Her bir parçayı şekildeki gibi pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Merdane ile kolay olur. Üzerine tereyağ sürüp rulo haline getiriyoruz.





 Herbir ruloyu iki tarafından zıt yöne çeviriyoruz. Hafifçe tabiii ki. Sonra iki uçunu birleştirip simit şeklinde topluyoruz.





Ben birde değişik şekil yapmak istedim. Bir hamuru açtım ve yağladım. Üzerine açtığım diğer hamuru da koydum ve yağladım.





 Üç hamuru üst üste koyup tekrar açabildiğim kadar açtım. Şekildeki gibi 8 parçaya böldüm.




Herbir parçayı rulo şeklinde sardım. Ay şekline getirip yağlı kağıt serili tepsiye dizdim. Böylede çok güzel oldu.






Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serptim ve tekrar tepsi mayası için bıraktım. Sıcak havalarda mutfakta olur ama en güzeli fırında mayalanması. 50 derece ayarlı fırında 25-30 dk bekletin derim.
Sonra 180 derecede kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun..:))









FIRINDA MÜCVER






MALZEMELER

* 2 adet kabak
* 1 orta boy patates
* 1 orta boy kuru soğan
* 2 yumurta
* yarım demet maydanoz, dereotu
* 3 yemek kaşığı glutensiz un
* 1 kahve fincanı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı kabartma tozu
* karabiber, tuz, nane

YAPILIŞI

Kabak patates ve soğan rendelenir
Diğer tüm malzemelerle güzelce karıştırılır.
Yuvarlak bir borcamı yağlayarak malzeme dökülür.
180 derecede ısıtılmış fırına sürülür.
Altı ve üstü güzelce kızarınca fırından alınır.

Afiyet olsun..









2 Ekim 2015 Cuma

KENDİNİ MUFFİN SANAN EKMEKCİKLER




MALZEMELER

* 2 yumurta
* 1 su bardağı süt
* 1 su bardağı su
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 paket toz maya. (Yuva marka)
* 1 yemek kaşığı toz şeker
* 1 su bardağı Golda glutensiz un
* 1 su bardağı Söke glutensiz un
* 1 su bardağı sinangil glutensiz un
* 1 çay kaşığı karbonat
* isteğe bağlı tuz

* Önce sütümüzü ısıtıyoruz. Sıcaklığı küçük parmağınızın dayanabileceği sıcaklık olacak. (Çok sıcak olursa maya ölür, soğuk olursa maya üremez.) Kabımıza sütümüzü toz şekeri ve mayamızı koyup karıştırıyoruz.
* Bu arada unlarımızı bir kaba eliyoruz. ( bu eleme işlemiyle de unların içindeki gereksiz katkı maddelerini atmış oluyoruz.)
* Kabımızın içinde üreyen mayalı sütümüzün üzerine, yumurta ve  zeytinyağı ekliyerek karıştırıyoruz.
* Unlarımızıda ekliyoruz ve üzerine karbonatımızı döküp 3 damla limon sıkıyoruz mikserle çırpıyoruz.
* Tamam dır. Hamurun üzerini streç filmle sıkıca kapatın ve kenara alın. Kapaklı bir kapda işinizi görür. Önemli olan hava almaması. Bu şekilde bir 45 dakika bekleyin.





* 45 dakika bitti. kapağımızı açtık ve hamurun kabarıp göz göz olduğunu gördük. Hamuru  spatulayla karıştırıp söndürüyoruz. 



* Hamurdan kaşıkla alıp muffin kalıplarına paylaştırıyoruz. Elimizi ıslatıp üzerlerini düzeltebiliriz.


* Tepsiyle 180 derece ısınmış fırına veriyoruz. üzerleri kızarınca fırından çıkarıp biraz su püskürtüp üzerini kapatıyoruz.
* 15 dk. sonra ekmekçikler yenmeye hazır. 





Afiyet olsun..:)













LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...